Во Ремедика на сите препорака за широк повој даваат - до 2 месеци да се става, а на контролата што е на 2 месеци ќе кажат дали да се продолжи или не. Се јавив денес кај Тони Талески - таму ќе го носам на ортопед.. он ми кажа дека нема потреба од широк повој веднаш, особено не кај машко бебе. Ми кажа дека широк повој се става превентивно, но не е ‘лек’ ако бебето има проблем со колкчињата. Доколку има проблем широкиот повој нема да помогне, само ќе затоплува непотребно во таа регија и ќе го спури и потпари газето. Ми рече да си продолжиме со вежбите секојдневни и кога ќе се видиме на контрола ќе го прегледа и ќе каже што како понатаму според состојбата. Информативно за тие што ќе одат кај него - прв слободен термин кај него е 02.12!!! Закажувајте побрзо
Прочитај низ темата, доста често се спомну а Антоније. Јас сама имам барем 10 пати пишано. И Видоевски е добар.
Да да.. се изненадив и јас.. ама пошто знаев дека кај него ќе го носам, си реков ај со време да се јавам за секој случај (ние сме 2 недели) и добро испадна
Колку е преглед кај Видоевски ? И за колку време закажува ? Ми закажала матичната педијатар во мајчин дом кај Пиперковски имате информација како е како доктор ,да ја носам таму или да барам приватно ( закажано е за 20 ноември тогаш ќе има полни 3 месеци да не е касно ? )
Денес бевме кај Др.Видоевски ,едвај најдов термин ,откажал некој. Супер е се за широк повој ми рече немало потреба ,ама добро си ставала си ставала тоа е. Значи на колкчињата ништо не им менува бидејќи ако има проблем тој не може да го реши ,а карлицата се формира во пубертет. Ама за вежби ништо не ми спомна... Па кои вежби ги правите ,има ли негде видеа за да видам? Тој рече со тоа што се движи сама се вежба ,баш тогаш имаше малку грчеви и целата се извитка.
Мене Антоније кога првиот пат го прегледуваше и му правеше вежби, ми рече ништо ти од ова да не правиш дома, баш никакви вежби, ова е за доктори. Ни за грчеви ни за развој, сам си вежба и се витка, само на тврдо да лежи. А во Ремедика сестрите и докторката ми покажуваа да му правам кругови со нозете. Никакви вежби не сум правела за ништо, го послушав ортопедот. Некои им прават вежби како точак да вози, им шират нозе, им доближуваат колена до меше. Како си сакаш, но мислам да си го послушаш ортопедот.
Јас бев пред недела дена значи 40мин окапавме. Толку е смешен што пола време се изгазив од смеење за неговото клацкање на првото дете и за тавата традицијата. Ако не сте ги чуле исто ко да не сте биле кај него. Ѕвер е како преку смеа и примери кажува што НЕ треба со детето (бебето) .
Да да, сите приказни ги кажува на сите, како не сме ги чуле Баш се смеевме на темава и ги раскажувавме неговите примери и муабетите. Последно се изнасмеав кога ни кажуваше зошто да не го паткаме и имитираше како детето баш како патка оди ако е паткано. Се разоде низ ординација како патка.
Воопшто не спомна вежби... Само тој ја седна ,а ми рече јас да не ја седнувам , само да ја ставам на 45 степени за да ги вежба и горните стомачни исто и на стомак ,она мрдајки сама ќе се вежба. Па ќе послушам во тој случај
@0ли и @Jana06 извенете што ве тагнувам ама мислам дека вие спомнавте нешто за ребрата на бебињата што ви кажал Антоние? Ние бевме вчера и ни рече дека малце ребрата искачале нанадвор, да дојдеме да го види за три недели. Ама не ни зголеми д витамин, не знам како би се сменило нешто...
Скроз истото и нас ни го кажа, дека му биле меки и затоа така биле малку нанадвор. Тогаш кога бевме ми рече плус една капка една недела и после да си продолжам нормално со капките и по 3 недели контрола ама јас уште го немам однесено, 1 месец помина. Ќе испадне ова нормално дека е. Мене ми рече недоволно д витамин дека е причината, а му давам 1500 ие. Тука читам дупло помалку дека им даваат.
Ние ја зезнавме работата кога педијатарот ни кажа демек фонтанелата се затварала намалете д капки. И додека чекав одговор од Антоние(тогаш беше на одмор) намаливме д витамин. Сега давам Вигантол, ми рече еден ден три капки еден ден две капки. Ама тоа е средна вредност 1250 единици што е исто како и претходно. Малце ме збуни, а јас дека ве читав вас не се засекирав. Али мм од вчера само тоа го збори, ме пукна Му реков да олади дека не е страшно ама не ме слуша. Па и на свеки и кажал Ќе го утепав. Ете ја на вибер пораки пишува, дава дијагнози зошто така било Ахх....
Јас малку му давав изгледа, 800 IU, а имаше скоро 6 кг. Покачив на 1200, па сега кога направи 7 кг зголемив на 7 капки. На допир му се поиспакнати во долниот дел и баш се секирав, таму ми е паметот. И нам ни рече за 3 недели контрола и планирам да го однесам. И јас набавив Вигантол и не знам како да му давам, ќе го прашам кога ќе го носам на контрола.