пливит мора да стои во фрижидер? и за колку време треба да се искористи од отворање? го фрлив упатството.
Хахахахаха ме изнасмеа ја па мислев ме сфати дек на преглед сум била го чекав викам ќе ме скара за чорапите
јас се снабдив со вигантол за понатаму, во аптека во србија им рекле може 6 месеци да се користи од отворање.
Некое искуство да не имала од поголемиве деца. Како коска е ама кожата го издава, има и на др страна ама кожата не е ваква. И мислам дека е помало од др страна. Ко коска вишак не знам испаничив. Одма ми закажаа за утре ќе ја носам ама искуство е добредојдено. Не е удрено и каснато, една недела е вака и ја го следев.
Не знам дали треба на толку ладно, нешто да не имаше врска со тоа што се маслени и не треба во фрижидер, не сум сигурна, пишуваа дека така се менува густината и со тоа и дозата. Нека пише некоја поточно ако знае. Веднаш во фрижидер треба да се стави шишето, а и во аптеки во фрижидер ги чуваат.
Не бе, умот ми беше во Вигантолот, Пливитот и дозите и си реков сега најде да ме зезаш, уморна сум и стопати препрочитував кај математиката што сум пишала да не утнам
Последен пат мм кога бараше да купи ги најде дури во третата аптека и ги земал сите. И таму едно време имаа дефицит, не знам како е сега. Инаку, така и за Пливит кажуваат ама еве ортопед вика до 3 недели, па си реков да не има нешто такво и за Вигантолот. За една недела сме на ортопед баш ќе прашам.
Со дозирањево јас сум сега во прашалници На моиве деца помалку од 10 капки Пливит им давам, изгледа грешам, но мислев 2000 IU се многу за мало дете. За возрасен пишува дека таа е препорачана доза. Изгледа треба и јас да закажам еден контролен преглед за децава. @kukla21 тебе што ти вика Антоние за дозирање на Д3 кај поголемато девојче?
Објаснувањето што го добив е дека бебињата се во брз раст и потребни им се поголеми дози Д3, не е иста потребата од витаминот кај бебе и кај возрасен. Мислам дека понатаму не се дава колку кг толку капки Пливит. Некогаш мора да застане тоа зголемување на дозата.
Да, претпоставувам дека е така. Плус рачунај кога ќе дојде мај треба да се намали дозата. Значи ја погодувам дозата на Пливит за помалово мое, 6 капки давам, а на големата 8 ѝ давам,но веројатно можам и 10.
До 5 години може да се дава препорачаната доза, над 5 год прво треба да се направи крвна слика, и од мај како што кажа се намалува само веројатно и тоа зависи од детето.
А тоа намалување на доза во мај за децава важи без исклучок? Еве јас во лето и да не пијам Д3, но се изложувам на сонце. Што ако дете нема да е на сонце и како ќе ја добива дозата ако се намали? Останав бремена во септември, а во јуни правев проверка на Д3 и ендокринологот ми рече да пијам иако беше лето и одев и по плажи.
Не знам ама сигурно ќе ти речат носи го на сонце. Мене секој доктор тоа ми го збори на секој преглед.
За бебиња до година дена останува иста дозата преку цела година. Антоние кажува дека за да создаде вит Д самото тело треба да си изложен во ефективните саати, значи меѓу 12-14h летно време. Негова препорака е летно време кога си на плажа/викенд на сонце, само по 2 капки Пливит.