На сонце, но претпоставувам ќе го носиш кога е послабо сонцето, а тогаш нели џабе е и треба да се изложиш во најјакото за да има ефект.
Од мај до јули е од 10 до 15h, така да мислам доволно би било од 10 до 10.30 на гаќички на тераса да го извадам во базенче. Мислам викаше дека за тоа време може да создаде 10.000ие. Ќе прашам на прегледот, којзнае следно кога пак ќе одиме.
Ќе си пие и лето. Мене после првата година ми кажаа да не пие од мај-окт. За дс прими вит Д доволно треба да е голо дете и на сонце. Јас не би сончала да бидам искрена на ова сонце, посебно не секој ден и не без заштита (ќе прашам дали тоа игра улога). Не си играјте со изложување на сонце.
Планот ми беше да го носам на плажа после 5 и сепак да го мачкам со фактор и да е под сенка, а мислам дека ако е мачкан, не може да прими. Затоа не ми е логично да се намалува доза ако не е изложен во период кога е појако сонцето. Ќе има повеќе од година кога ќе е лето.
Факт е дека не примаме доболно бит Д. И ти и јас сме мереле и знаеме дека не е доволно сонцето затоа што не сме правилно изложени, а и не е добро да сме.
Останувало на лажичето, ми вика тоа е лек и со сила се дава ако треба носи ми го секој ден јас ќе му ги давам или вигантол да најдам од бугарија негде пошто од нив помалку се дава па ќе можам во уста од овие 7 капки дури капнат во уста историја е
Ова за 3 недели прв пат слушам па јас додека не се потрошат давам... Така е по упатство? Како не сум видела
Давав Д3 со Омега на бејбитол, сега земав капки на Пливит, дали вие што давате Д3 од Пливит или вигантол, давате плус Омега и до која возраст?
И мојот има вака на едното стапало поиспакнато, јас мислев коската е ај пиши баш што ќе ти речи ортопед. Не го боли мојот, не е ни црвено мислам, ама се гледа дека на другата е помало.
Ние почнавме со д3 бејбитол и вигантол,па кога ги снема вигантол се префрлив на пливит. Долго време примаше 1 капсула бејбитол со омега и 2 капки од пливит. Сега пие 2,5мл молерс и две капки пливит. Ги читам последниве страни со по 8-10капки д3 од пливит и не можам да се начудам,нит педијатар нит ортопед(Талески ) не ми дал толкава доза. 16м е малиот
Така е, D3 се дава многу внимателно. Ние дававме по 5 капки пливит, кога го однесовме на детска клиника одма му испитаа D3 и намалија на 2 капки. Крвна слика си кажува колку треба доза за бебе, па и за возрасен. Моето е 2++++ и 7кг, а прима 2 пливит и 1 рипче омега Сепак секој си одлучува за своето дете.
Во упатството не пишува така. Иначе и јас ги давам додека не се потрошат, и моиве како бебиња пиеја Пливит Д3 капки. Иначе, попрактични се капките на Now, маслен раствор, има со 400 ИЕ во една капка, има и со 1000 ИЕ во една капка, јас ги користам тие со 1000ИЕ во една капка. По една дневно им давам на децава, јас и мм по две-три капки пиеме. Во Зегин ги има, шишето трае долго, сигурно два месеци, еве ние четворица пиеме, иако не секој ден, ама гледам да сум редовна.
Талески помала доза дава од Антоније. Мојот прима 800 единици по негова препорака, инаку е 4++++ и околу 7 кг. Дозата после ја потврди и педијатар. А преку млекото мајчино прима ли вит Д?