@Antolinaa @wannaBeMomma Фала женски на одговорот . Ја добив на подарок пред 10 дена направив грешка што ја ставив во хумус и ја навадив. Па вчера ја пресадив во субстрат за орхидеи. Затоа незнаев дали има многу влага па затоа лисјата се такви или и треба вода...
Чувам неколку орхидеи, но оваа почна да вене, последниот лист што остана почна да пожолтува и го пресеков. Ставив цимет на пресекот, ја извадив од супстрат, ги отстранив сувите корени и испрскав со хидроген 3%. Ја ставив во тегла во одстоена вода. Дали има надеж да се спаси? Некако круната ми изгледа лошо па немам многу надеж .
Драги феминистки ве молам дадете ми совет,што да и правам на орхидејата, ја добив на поклон, а досега немам никакво искуство со одгледување на орхидеја
Здраво и убав ден, јас сум нова на сајтов и сакам да замолам некого да ми објасни нешто во врска со "Орхидејата" Ми ја подарија пред речиси два месеци, беше со цут на неа но сега почна да и паѓа цутот, ја наводнувам некогаш и по два пати седмично со одстојана вода, некои ми кажаа додатно да и ставам шумеќа таблета растворена при наводнување, исто така и стадов и малце лушпи од јајце издробени во почвата бидеќи било добро за неа, коренчињата и се светло зелени и мислам дека е во добра состојба, само ме загрижува тоа што почна цутот да се суши и да паѓа и малце на некои ливчиња има испукнатини.
Здраво. Јас прв пат чувам орхидеја и немам некое искуство. Знам дека според корениве и треба вода но дали само да и ставам во долниот дел или целата да отстои малце во вода? Ако може некој од искуство да каже за начинот на негување според сликата во прилог и дали да исечам нешто. Ви благодарам
Во поголем длабок сад стави стоена вода и потопи ја орхидеата нека стое пола саат после нека се изцеди П с. Направи дупки на саксијата
Ќе се послужам со последната слика. Овие што се надвор од саксијата и се корени? Дали тоа е знак дека требе во поголема саксија да се пресади?
И јас така викам ,ама па ми рекоа да не се пресадувало одма,ова е и така купено е сea зашто и како не знам.