Ама и не е поентата кафето туку гестот што ќе се понуди. Секако нема да прифатам, освен ако не е доволно упорен или има повод. Ама таквите што не се ни нудат се ситничари и себични и утре ќе ти се мешаат зошто си купила Always влошки, а не Yup, со твоја плата. И ќе ти бројат дали на работа си јадела ѓеврек или бурек. Епа, no thanks.
Леле глумење на жртви и правење филмови. Нели до гестот е или само од едната страна гледате? Епа направете го гестот и понудете се да си го платите кафето (pro tip: тоа не се прави со зборови). Ај тоа, него и за мажите правите филмови ако не ви платат кафе сираци биле, не се труделе да ве освојат, па ако во иднина би граделе живот заедно не би ви дале пари за јадење и пелени, дома на свеќа ќе се гледате. Ужас.
Хаха, уште таа дебата за кафето! Се сеќавам во средно се користеше често изговорот, "и се пиеше само кафе/пијачка, платив и си отиде, јас сум супер, ништо не било ради мене". За мене е страмота како мажи уште тоа да биде проблем и изговор, ретко се дели сметка за кафе со пријатели,колеги исл, а кога специфично кога ќе поканам некоја на состанок, и одвои време за истиот, мислам дека е сосема мал и потребен гест да ја платам сметката, освен нормално ако инсистира да си го плати својот дел.
А некои морални вредности околу тоа дали би прифатиле пичка на прв дејт имате, или само кафиња не плаќате? Или кафе плаќате само у замена за секс?
Ne se naucile i mashkive da gi fajcaat devpjkive na finta. Plati prv i reci i ajde slednoto kafe ti ce cestis bla bla, da si osiguras deka ce imas i vtor dejt.
Рецепт за пропаст е ова ако ти се погоди девојка како дел од девојкиве на темава. Ти ќе плаќаш сметка и ќе ќутиш, јер не е за парите за гестот е, МАЖ плаќа. Она мадам, ти жентлмен! Аман, ко да ќе му падне курот (со извинение) ако не плаќа он, а овие па поише маж од мажот се осеќале ако они плаќале некогаш...
Остај го овој горе, не го слушај . Туку добра идеја ти е таа, ќе платиш на првиот дејт и ќе и кажеш дека следниот пат она ќе части. И после на вториот дејт пак ти ќе платиш. И готово, твоја е.
Еее, а замислете женското тргнало без пари, а мажот неќе да плати, ќе мие садови или ќе остави лична карта, па ќе си ја земе кога ќе донесе пари? Хахаха. Абе за едно кафе зборуваме, луѓе, 100 денари, аман. Нема да се осиромаши. Инаку, имам разведен роднина и после првото кафе, типките(обично се разведени и тие) го водат во парфимерии, па гледаат парфеми од 5.000 денари и очекуваат тој да им го купи. Е тоа е веќе интерес. Инаку, јас лично си нудам пари секогаш, ама да не се фати за џеб е смешно.
Биче пи..ке вечерас а хххх иначе стај калм смири се кафе е у прашање друже не се давај на толку малце
Па ако типот е 40+, арно шо не го однеле во старечки дом. Кај мажите од 40+, повеќе се гледа на стабилност и финансии а не на љубов и детски лудории.
Не. Прво не е будала, друго нема пари. Такви женски има многу, а пари нема. Човекот не е богат, а нон стоп му пишуваат женски, разведени, немажени што се едноставно неработнички, спонзоруши и после кафето, си бараат нешто плус да им купи, и не купува и после нив ги снемува, бараат нови жртви.
Е па тоа сакав да кажам, ако им ги купува иако нејќе и нема пари, ако му е. Во секој случај, па и материјална да е врската, ако знаат двајцата за тоа и им е убаво, ништо против. А бе колку кафиња сум частел, не можам да ги избројам. Штета шо сум частел другари/ки.... И друго е штета, ама тоа е друга тема.
Проблемот е што нив не им е за врска, брак, нив им е само да „одерат“ некого. Класични спонзоруши. Еден да плати кафана, друг да купи парфем, трет да даде пари на заем (небаре невработена ќе ги врати). Едноставно така си го тераат животот, не работат. Ужас. Какви приказни дознав од него, ќе испадне пола град се жени што само бараат спонзор. Девојки што имаат дечковци, жени што имаат мажи, а бараат љубовници, жени чии мажи се во странство, разведени. Распад систем.
Инаку, сериозно - за честењето кафе, ручек или слично, има веќе одамна прифатена етикеција - чести тој што поканува! Ем решени сите недоумици, ем без замерувања, пребрзи заклучоци...
Не бе, не сте материјалисти.Немате ни тронка трпеливост па.Човек ако немал пари, не ве честел кафе одма кажувате дека не ви покажувал внимание, љубов.За греота
Види ја, абе до гестот е не е до парите Брат ти го направи сеа као да ти направила услуга шо изглегла со тебе па ти за возврат и плаќаш кафето. Aј да не идеме у таа насока, ќе ја отвориме пандорината кутија. Ма ја кур не давам на прв дејт, а од втор па натака ќе се договориме