Отекување на прстите и зглобовите при внесување на храна

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Rosica_mk, 9 август 2022.

1. Rosica_mk

Rosica_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    9
    Имам еден проблем кој веќе неколку месеци ме мачи многу. Се започна едно утро кога се разбудив и приметив дека зглобовите и прстите на рацете ми се вкочанети и отечени. После еден час откако се разбудив вкочените прсти ми се опуштија но отокот на зглобовите и прстите како и болката не исчезнаа. Оттогаш па наваму живеам со овој проблем веќе неколку месеци или отприлика 4 до 5 ,посетив повеќе од 10 различни доктори, направив повеќе од 100 испитувања на се што можеше да се испита преку крв и урина ,дури и алерго тестови правев но сите ама баш сите резултати се супер , а мене се потешко ми со оглед дека секој ден морам да живеам со болки кои не се ни малку подносливи. Од ревматолог сум чиста, никакви реуми или слични проблеми, од гинеколог се е во ред,немам скриен шекер или карцином се е проверено,алергии немам но како што можам да приметам во овие неколку месеци дека при конзумирање на одреден вид на храна која содржи јаглехидрати,глутен,шекер, пилешко ситуацијата ми се влошува ,а кога не јадам ништо од наведеното и сум по цел ден на салати тогаш се чувствувам подобро. Воглавно мислам дека не смеам да јадам скоро ништо, дури и авокадо,банана или одредено овошје ако пробам добивам реакција. Дали некој има да сподели слично искуство или пак да даде соодветно мислење за лек. Ве молам за помош,вака не можам да живеам повеќе.

2. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Дали имаш испитано за интолеранција на храна?

https://avicenalab.com.mk/intolerancija-na-hrana/

3. Rosica_mk

Rosica_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    9
  4. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    6.241
    Дали ги провери бубрезите и урината?

5. cresa-jagoda

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Во Авицена лабараторијата, само прашај ја матичната докторка дали може со упат за поевтино да платиш или ќе мораш на приватно.

На Rosica_mk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Rosica_mk

Rosica_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    9
    Se ,ama bas se e provereno, do sega poveke od 8 pati bev bockana vo vena za krv , litri krv imam dadeno i urina, ne e nisto, se e super sto se odnesuva do rezultatite.

7. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.641
    Пробај со нутриционист и тест за интолеранција на храна. Само разбарај некој што повеќе разбира и здравствени проблеми и ќе ти се посвети, повеќето се само фабрики за пари.

8. Rosica_mk

Rosica_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    9
    U
    Of lele, 8 doktori smeniv,site na pocetokot se udiraat vo gradi, ke najdat ke sredat na kraj stegaat ramenja i me preprakjaat od eden na drug,sto drzavno sto privatno za na kraj od site da dobijam ureden naod i nikoj nisto ne mi najde. Duri i testovi za karcinom pravev, ginekologija, hormoni, zlezdi, sto uste ne

9. cresa-jagoda

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Уште тест за интолеранција на храна да направиш.

На sj *O* и Rosica_mk им се допаѓа ова.
  10. Rosica_mk

Rosica_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    9
    Ke go napravam , imam upat za vo drzavna ama za na 22ri Avgust duri mi e, ke odam vo Avicena , se sto e mozno ke napravam pa ke vidam sto ponatamu.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.335
    Допаѓања:
    249.329
    Јас, слично ко тебе. На крај испадна дека имам целијакија.
    Ај пробај јади еден месец храна без глутен и види дали ќе имаш подпбрување.
    Ако имаш, ќе одеш на гастро. Ама прво диета, нема јадење на глутен.

12. Rosica_mk

Rosica_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    9
    Probav ,ne e samo glutenot kaj mene, imam reakcii pretezno na jaglehidrati,sekeri,banana,avokado, pilesko, pa duri i testenini bez gluten, a primetiv deka i na prasak za perenje imam reakcija ili samo mi se cini. Mislam deka nema veke sto da jadam, se probav i najdobro mi e koga jadam salata ili riba. Se drugoto mi e kriticno

13. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.847
    Допаѓања:
    19.550
    Исто и мене, тоа беше целиот мој проблем, откако го најдовме проблемот сите проблеми ми се решија (y)

На sj *O*, Rosica_mk и JuLleE им се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.335
    Допаѓања:
    249.329
    Немаш со се проблем, така е на почетокот додека се исчисти организмот. Мораш на строга бг храна еден месец.

На Rosica_mk и Justicija им се допаѓа ова.
  15. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.197
    Допаѓања:
    4.885
    Дали те прегледа ревматологот за фибромијалгија?Тој тест со притисок на одредени точки?Дали имаш други симптоми, болки низ тело, умор, заборавеност, магла во главата?Фибромијалгија не се открива на ниедно лабораториско испитување, може сите резултати да се во ред а ти да имаш куп болки и проблеми, тоа е проблем со нерви, и погрешно процесирање на болка.Истражи малку на интернет и прашај го докторот.И направи си тест за интолеранција, јас правев во Скрин лаб ,имаат попуст на групер.

16. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.813
    Допаѓања:
    23.375
    И мене ми звучи на целијакија, одма прво тоа помислив, иако велиш не е само од глутен...

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.335
    Допаѓања:
    249.329
    На почетокот е така додека цревата да се смират. Јас од се имав мака, после се ми се среди и смири.

На Srckata28 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Rosica_mk

Rosica_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    9
    Bev na revmatolog i site ispituvanja gi pominav sto znaci deka od revmatolog sum oslobodena i me preprati na kozno kade imam zakazano za amergo test denovive. Dosega ispituvanja i razlicni testovi na krv i mokraca pravev kaj 8 razlicni doktori vi poslednive 3 do 4 ako ne i poveke meseci. Nosto nenotkrija a nemam nikakvi simptomi od navedenive , se mi e vo red so zdravjeto

19. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    3.085
    Пред неколку години го имав истиот проблем, се испостави нетолеранција на глутен. Убаво ти кажаа погоре, види прво со диета исчисти го организмот и направи тестови за нетолеранција на храна. Со помин нека ти е

20. Mat11ea

Mat11ea Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    79
    Јас според ова што си напишала би ти препорачал прво детоксикација но не нешто екстремна и уште една контрола на бубрезите, и потоа пробај тест за интолеранција на храна. Не си прави дополнителен стрес ќе се среди се :hug: