Можам да намалам. Али не можам да го откажам. Имам пробано неколку пати да ги оставам, али не ми иде.
Јас пушев по 2 кутии на ден пред 4 години, потоа полека намалив па периодично откажував па па почнував, Сега кога сум дома немам криза воопшто за цигара, но кога ќе запали некој и дома и во кафич одма ме фаќа некоја потреба. Инаку можам неколку дена комотно да издржам и да не запалам, но штом друг запали.. А мразам што запалувам, бидејќи припазувам на исхрана и вежбам. Мислам social smokers ги викаат тие како мене. Имате некој совет освен јака црвста волја? Јас единствено ги откажав кога претерав и добив никотинско тровање..
При откажување на цигарите, дали осеќате некој физички, психички промени кај вас или мене од нешто дрго ми се случува ова со вртење на светс, немирно седење, притисок во глава... инаку трета ден без никотин
Има доста промени. Јас кога ги откажав пред некоја година, од две кутии на ден наеднаш ни една цигара. Ми се вртеше, јадеше страшно, во стомакот и желудникот имав тегоби, немирното седење нормално. Шо се вика јас се разболував кога и да ги откажував дека тогаш бил најпаднен имунитетот ради голема промена. Ама на долгорочно ниво е дека дека подобро. Гледај да се активираш физички по дома наоѓај си работа или вежбај и пиј многу вода и овошје и чаеви. Пробај да ставиш парфем сега кога не пушиш или испери се, ќе ти се ујача мирисот ако не пушиш и вкусот кога ќе јадеш.
Јас веќе 12 години не пушам (може и повеќе) а пушев по кутија на ден (некогаш и повеќе кога бев излезена во град- тогаш секаде се пушеше). Кога го донесоа Законот за пушење ги откажав и од тогаш не сум запалила немам ни желба, толку ми смрдат и пречат бетер од непушач сум хахаха. Највеќе што ми даде мотивација (може смешно ќе звучи) е една статија што ја прочитав (кој знае и колку е точна) дека со пушењето се прават повеќе брчки околу устата и тоа беше пресудно, не здравје, не околина, не пари туку брчките на лице. Ама од благо никако да се откажам…
Пробајте да најдете разбирање за некои пушачи што навистина неможат да ги остават. Многу обиди имам ама никако да успеам.
Како да ги оставам цигарите? Пробав неколку пати, последниот пат 2-3 дена не запалив ни една цигара, ама таква нервоза ме фаќаше што се ми сметаше, не се поднесував самата себеси, па повторно продолжив со цигарите. Постои некое чаре? Ја има некој книгата читано?
Совет за одвикнување цигари? Маж ми многу пуши многу ми смета, штетно и за здравјето и за џебот, кога му спомнувам се нервира.
Сам ако не се реши, џабе е. И мм пуши, уста пена ми фати џабе, демек ги намалил, да, по маркети. Мајка ми пиеше и апчиња против одвикнување, џабе, сами ако не се решат. Еве некој ако имал нешто испробано нека сподели, и мене ме интересира.
Sto mislite za ednokratnite elektronski cigari na maxx. Jas sum pusac pusam pomalku od kutija i sakam da gi ostavam no nekako nemozam. Do sega na 2 pati gi ostavam po nekolku dena prviot pat koga pravev operacija na cista i vtoriot pat koga se poroduvav dur bev vo bolnica no koga dojdov doma prvo nesto mi bese kafe i cigara. Pusam nadvor sekako nesakam da mu go zagaduvam vozduhot na moeto bebce i ne dojam , no sakam da gi ostavam a neznam kako
Здраво! јас откажав цигари пред 1ипол година кога забременив - сами ми се згадија и го видов како шанса да се откажам и успеав. Но сега кога се вратив на работа, намалив и со доење и наеднаш ми се јави пак огромна потреба за пушење. Најголем проблем ми е кога колегите со кои се дружам излегуваат на пауза за пушење. еве 2 месеци како сум вратена и више пушам по 5-6 цигари на ден со колеги. Дома не ги носам цигарите и издржувам. Ама на работа никако не можам да се воздржам. Имате ли некој совет? Стварно нејкам да пропушам пак...
Многу мотивирачка порака, фала. И да, се уште верувам дека има надеж да не заглавам со пушење. Денес издржав цел ден да не запалам. Минатиот викенд исто
Kazete i ja kako da prekinam Vise sum svesna kolku se gadni i odvratni. Gi frlam u kanta navecer otsabajle gi vadam.. a moram da prekinam I gadno mirisam i ja i oni iw
Зошто многумина ми пишаа за тоа како се одвикнувам од пушење и како ги пребродувам кризите овде ќе споделам некои работи кои мора да ги имате во предвид пред да решите да се откажувате од пишење. Прво апчињата и лековите не се моја област тоа се област на психијатрите, но јас не мислам да ми поммага психијатар кој пуши така да во овој случај решив сам да престанам да пушам. Фази на прекинување со пушење: Прва недела (Период на детоксикација): Ден 1-3: Никотинот целосно исчезнува од телото. Желбата за никотин е многу интензивна, со силни симптоми на откажување како нервоза, главоболки, и тешкотии со спиењето. Ден 4-7: Желбата за никотин и останатите симптоми остануваат силни, но почнуваат да се намалуваат. Прв месец (Акутна фаза): Недела 2-4: Симптомите на откажување постепено се намалуваат, но желбата за пушење може да се појавува периодично. Во оваа фаза може да се појават проблеми со апетитот и качување на тежина. Првите три месеци (Стабилизација): Месец 2-3: Психолошката зависност продолжува да биде предизвик, но физичките симптоми се намалуваат. Потребно е да се фокусирате на промена на навиките и избегнување на тригери за пушење. Прва година (Долгорочна стабилизација): Месец 4-12: Желбата за пушење и понатаму се јавува, но со значително помал интензитет. Луѓето кои успешно ја надминуваат оваа фаза имаат голема веројатност за долгорочен успех во престанување со пушење. Типични симптоми и времетраење: Желба за никотин: Може да трае неколку недели до неколку месеци, но интензитетот значително се намалува по првите неколку недели. Раздразливост и нервоза: Најчести во првите неколку недели, со постепено намалување во текот на првиот месец. Проблеми со концентрацијата: Обично се најинтензивни во првите две до четири недели. Проблеми со спиењето: Може да траат неколку недели, со постепено подобрување. Зголемен апетит и качување на тежина: Може да продолжи неколку месеци, затоа е важно да се обрне внимание на исхраната и физичката активност. Депресија или анксиозност: Овие симптоми може да траат неколку недели до неколку месеци, но обично се најинтензивни во првите две до четири недели. Важно е да се запомни дека секој човек е различен и симптомите може да варираат во интензитет и времетраење. Престанувањето со пушење е процес кој бара време, трпение и поддршка.
Јас сум поранешен пушач, целосно се откажав поради тешкотии при дишење, вртоглавици и други здравствени причини, нормално и парите што ги давав на кутија цигари можеа за нешто друго да ги дадам. Само што тоа несвесно го направив кога сватив дека немора да пушам цигари за да се социјализирам со луѓе. Поминаа години и чат пат ќе запалев од нервоза, имаше период минатата година кога сакав да почнам пак да пушам, но некако се предомислив кога сватив колку ќе корнев на цигари. Од нова година немам помуслено да запалам цигара и да се изнервирам џвакам мастики.