Тоа што ти се случува е рационализирање, нешто што е нај опасно при одвикнување од секоја зависност. Мора да го запознаеш и тоа и да го препознаваш. Најчесто поради тоа рационализирање се враќаме на зависностите.
Намалување на анксиозноста: Првите неколку недели: Во првите две до четири недели, анксиозноста може да биде интензивна поради отсуството на никотин. Ова е период на акутно одвикнување, кога вашето тело и ум се прилагодуваат на живот без никотин. После првиот месец: По првиот месец, анксиозноста обично почнува значително да се намалува. Вашето тело и мозок почнуваат да се прилагодуваат на новата состојба, а симптомите на одвикнување почнуваат да слабеат. Три месеци: По три месеци, многу луѓе забележуваат значително намалување на анксиозноста и чувствуваат поголема стабилност во расположението. Намалување на желбата за никотин: Првите неколку недели: Желбата за никотин е најинтензивна во првите две до четири недели. Ова е периодот кога вашето тело најмногу копнее по никотин. После првиот месец: По првиот месец, интензитетот на желбата за никотин обично почнува да се намалува. Епизодите на силна желба стануваат поретки. Три месеци: По три месеци, многу луѓе забележуваат дека желбата за никотин е значително намалена и поретки епизоди на силна желба. Шест месеци и подоцна: По шест месеци, желбата за никотин обично се јавува многу ретко и е многу помалку интензивна. Некои луѓе дури и не чувствуваат желба за никотин воопшто. Долгорочни очекувања: Една година: По една година, многу луѓе чувствуваат дека повеќе не размислуваат за пушење и дека никотинската зависност е зад нив. Ризикот од рецидив значително се намалува, а многу поранешни пушачи чувствуваат целосна слобода од зависноста.
Ајде луѓе да си даваме мотивации за откажување од оваа штетна навика. Толку не е активна темата а треба да биде.
Нема тука мотивација од страна само цврста волја и решителност. После 19 години активно пушење од моја 13та ги оставив во еден ден и веќе година ипол не се осврнувам.
Се плашам да не ме фати некој бес да неможам да се исконтролирам. Зошто приметувам цигарата како да ме смирува како да ме прави стабилна. Стварно незнам што да кажам а имам желба да ги оставам. Инаку браво за тебе.
Нервозна ќе бидеш првите денови но некои грицки бонбони или слично и ке поминеш. Е сега ако ти е некој стресен период можеш да почекаш да помине …
Како оди? ) Истото ми се случи и мене пред години, и пропушив. Па ги откажав после некоја година и се здебелив доста. Па пак пропушив (две недели беа заебани тој пат и криво ми е дека за џабе). Затоа овој пат со никотински мастики се откажувам за да не лапам (пак лапам, прв ден ми е.)
Од Грција ми ги донесоа. Nicorette од 2мг, има 102 мастики и е 26 евра. Вчера искористив 6. Се надевам нема да ми требаат пред да ги потрошам )
уф уште се борам. 3 недели не пушам, 2 недели пушам.. проблемот ми е дека на работа имам блиски колеги со кои се дружам и они пушат и стварно е тешко да се воздржиш. Најлошо е што кога пушам одам all in, по пола кутија на ден. Инаку кога не пушам земам мастики по потреба - најчесто 2-3 мастики на ден, ги грицкам по пола значи доаѓа 4-6 пати на ден џвакам. Кога сум дома, дури знае и да не ми текне и да не земам ни 1 мастика. А ако имам есктра стресен ден, имам џвакано и по 5-6 мастики дента.
од грција си купив 3 кутии. инаку ги има и во србија и во бугарија. а ми спомна другар дека ги видел и на бит пазар во трафиките кајшто продаваат снуз.
Средно тежок пушач тука и тоа на Пуебло Блу без адитиви тутун кој е еден од понештетните тутуни зашто е одгледан на природен начин и поминат само со вода. Обично пушам 10 до 12 мали виткани цигарчиња на ден. Да не должам, пред недела дена конечно се решив да ги оставам после долго размислување околу тоа. Не толку информирана се префрлив на никотински ќесички -популарните имитации на снус ги има по маркетите и кај нас. Најслабата варијанта што ја најдов беше 4 мг никотин од ќесичка што била еквивалентна на 2/3 цигари. Земав по 3/4 ќесички на ден и не пуштев секако ама доживеав никотински шок од кој не можам да се опоравам уште. Бев на доктор и коса ми се крена кога ми кажа кои се' последици ги имаат и навистина константно сум анксиозна, не можам да спијам, се чувствувам претажно..и сето ова само од 5 дена на овие кесички. Од вчера почнав пак да палам цигари со надеж дека ќе дојдам при себе ама неуспешно. Ве молам бидете претпазливи со овие популарни кесички кои не се ни одобрени од СЗО и се продаваат по маркетите.
Lele I mene mi se slucilo takvo cuvstvo so nikotinskite mastiki, tremor, anksioznost I sl... Ama iskreno mislam deka prvo ne moze bash jak nikotinski shok da ti se deshava,za toa treba mnogu povekje nikotin. Inaku 1 kesicka ti e kako da si ispushila pola kutija malboro fine touch. 4 kesicki= 2 Kutii cigari Update: uspeav skroz da gi trgnam I ovoj pat znam deka e za sekogas. Fativ bronhit I se izgorev so chaj (dodeka imav bronhit) , izgorenica od 3. Stepen. Seto ova si rekov deka mi e radi pushenjeto I gi ostaviv. I sega I koga gledam nekoj kako pushi, ne mi ni doagja voopsto. Odma mi teknuva na izgorenicata I bronhitot I mi se odpushuva.