@Justicija јас работам во книговодство и ги терам овие работи. Нема да и направи никаква замка на мајкати, напротив, ја тера да потпише дека своеволно си отишла, што е многу значајно за кога ќе се вработува во други фирми во иднина. Во секој случај, такви работи се тераат најубаво со адвокат, најсигурно ќе те посочи што како. Што и да ја тера да потпише секако убаво да прочита ако веќе не оди со адвокат. Со лесно
Ве молам за информација од поискусните и запознаени со законот за отказен рок. Доколку во договорот стои 3 месеци и има клаузула за спогодбено што ако работодавачот не сака да се спогоди на еден месец. Кои опции постојат за со цел да се спогодиш на еден месец и не се испушти новата понуда за работа, бидејќи и на самите интервјуа реакцијата е ауу многу. Не би сакала да испуштам понуди и токму отказниот рок да влијае на одлуката при нивниот избор..
Кажи му дека со сила неможе да те држи, дека ќе забушаваш, нема да работиш и ќе си правиш така како што ти сакаш. Ако му одговара за тоа да те плаќа ок. Кога сакаат некого да шутнат ќе го направат тоа преку ноќ ако треба а кога зависат од некој со сила ќе го задржуваат. Такви штетници се скоро сите газди и затоа човек со нив со сила треба да се прави идиот.
Можеш да не се појавиш на работа, ама може да те тужат. Седни со менаџментот разговарај и најдете компромис.
Не може да ја тужат за нешто кое што ќе падне на суд. Свесни се и сами, а сепак некои работодавци по принцип на манипулација ставаат вакви членови. Ова најчесто во ИТ индустрија е.
здраво, ми трева мислење ваше. Договорот за работа ми завршува другиот месец, дадов отказ меѓутоа отказен рок е 3 месеци. Дали мора да се одработи тој рок бидејки договорот ми завршува?
И јас да прашам. И мене ми е отказен 3мес, ама договор имам до следна година потпишано. Во случај да најдам работа, што тогаш? За 30 дена знам и ферски е така, а што во договорот пишува 3 мес?
Таков ти е договорот и ако си потпишала на тоа, така е. Законот вика 30 дена, освен ако не си потпишал договор на Макс 3 месеци.
Ве молам одговор од правник или сметководител.Мајка ми има договор на 6 месеци,усно и дадоа решение за одмор,пред истек и не и даваат во писмена форма ,бараше и викаат што ке ти е.Договорот не и го продолжуваат ама ,има шанси и да ја одјават порано ,за да не и дадат регрес.Дирекорот кажува 1 ден порано дека е договорот ,ама нели се рачуна од датум исти до датум за 6 месеци.Може и да ја одјвави порано ако нема решение,и нема добива ни плата ни регрес?
Истекот на договорот е 1 ден пред истиот датум. Може да ја одјават ако нема решение, ќе ја одјават како 3 дена да не дошла на работа.
Ве молам дали некој може да ми помогне или каже како можам да напишам писмено барање за предвремен отказен рок поради здравствени проблеми
Изјава за отказ на договор за вработување Треба да наведеш твое име и презиме, адреса и работна позиција, исто и деловоден број на договорот за вработување. После изјавуваш дека со оваа изјава даваш отказ на договорот за вработување со деловоден број тој и тој, сметано од датум, и на крај своерачно се потпишуваш. Нема потреба да се наведат одредби од ЗРО. Отказен рок е најмалку 30 дена до 3 месеци зависи што ти пишува во договорот. Изјавата ја даваш во 2 примерока еден е за тебе со нивен деловоден број со датумот кога ја примиле изјавата за отказ.
Дали се прифаќа изјава за отказ пратена преку мејл адреса до управител на фирмата и сектор за човечки ресурси?
Ако само се јавам на сегашната раб дека нема веќе да доаѓам да ли ќе ме одјават без да ми прават проблем зашто си најдов друга работа и неможам веќе да продолжам на сегашното работно место бидејќи си најдов работа сигурна во државна служба. Не ми се стапнува више таму а дог. ми е на 3 месеци до крај на март
Отказот треба да биде во писмена форма, но проблемот кај е-маил е дали ќе биде уредно доставен, тоа може лесно да злоупотреби од страна на работодавачот. Најдобро е во хартиена форма отказот и пратено преку пошта со препорачано писмо со повратница, или лично да се однесе кај работодавачот и да стави на твојот примерок печат со деловоден број со датум на прием, сепак живееме во држава каде што за вакви работи е пожелно да бидат строго формални инаку не можеш утре да докажеш дека работодавачот го примил е-маил пораката ако тој негира дека примил е-маил порака (да ја избрише).