1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    37.763
    Можеш да им дадеш отказ. Најчесто се дава 15 дена однапред. Или не се појавувај 3 дена на работа и автоматски ќе те одјават. А ако не сакаш да ти го продолжат договорот, кажи им од денес за утре. Секако тој договор е со рок.

2. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    8.871
    Времеснски е невозможно, како ќе најавиш отказ со отказен рок од 30 дена ако договорот ти е на 30 дена, мислам дека разбираш.

На Irrepleceable му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    8.871
    Мислам нема потреба од " давање" отказ во случајов, стварно 30 дена се во прашање, истекуваат тие, не сакам нов договор, почиста работа здравје :)

На Irrepleceable и SummerGirl им се допаѓа ова.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.806
    Допаѓања:
    97.223
    Тоа е голема глупост дека ако тие ти дадат отказ нема да можеш да се вработиш во друга фирма, ама веќе си потпишала. Ништо не потпишувај додека не се распрашаш ако нешто не знаеш

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    37.763
    И јас исто би направила. Сепак се работи за месец. Дента кога ќе и зварши договорот може да каже дека од утре веќе нема да доаѓа. Ништо не и можат. Џабе ќе дава отказ сега.

6. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    А демек не можеш едноставно да не се појавуваш повеќе на работа? После 3 дена не доаѓање, автоматски добиваш отказ како и да е.

7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    37.763
    Точно така. Причина за отказот - Ненајавено отсуство од работа. Јас така дадов отказ.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    8.871
    Можеш, ама тоа не треба никому да биде пракса, најубаво би било фино да се договориш со фирмата за условите или да почекаш да изминат 30 дена ако ти е договорот на еден месец. Прво со разбирачка, ако не може така, тогаш бегајте од работа на три дена :) Од мое скромно искуство, фирмите во принцип не прават проблем ако некој сака да си оди, во нивен интерес е тој што решил дека не сака да работи да го испратат, за да дојде некој кој ќе работи. Никој не сака да дава плата за џабе. Сѐ е прашање на договор. Не си правете проблеми таму каде што ги нема.

На raww и tina2018 им се допаѓа ова.
  9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    8.871
    Не може друга фирма да те пријави ако претходната не те одјави. Верувај дека секакви чуда сум видела во Аврм, фирми во стечај кои водат вработени како пријавени а со години се затворени, луѓе на кои им фалат години и години стаж. Калакурница, недајбоже да се фатиш во орото.

10. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    8.871
    Ама ова сигурно не си го направила пошто онака ти текнало, туки затоа што си имала причина. Затоа да биде крајна опција, а не пракса.

11. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.806
    Допаѓања:
    97.223
    Ама не збори членката за тоа. Не и рекле дека нема да ја одјават. Туку дека ако тие ја одјават немала да може да се вработи во друга фирма.
    И затоа ја терале да потпише дека таа напушта.
    А тоа не е точно.
    Плус, ако ти не одиш на работаз а тие не те одјавуваат, тие ќе треба да ти даваат плата напразно.
    Не збориме за тоа

12. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    8.871
    Да да знам дека не е нејзиниот случај, но фирма може да те држи пријавен и да не ти исплаќа ниту плата ниту придонеси и тоа како. Сум имала работа со фирми во стечај и со триста маки се решава тоа, затоа велам, системот ни е чудо. Исто и обратното, на многу луѓе им недостасуваат години и години стаж.

На tina2018 и Mantub им се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    37.763
    Не реков да биде пракса. Не сакав веќе да работам и им дадов отказ. Така си заслужија.

Членката нека си го прочита убаво договорот. Може да има некаков услов.

14. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    8.871
    Така е, се сложувам. Зависи од ситуацијата и околностите.
    пс. Не сум сигурна, ама податокот дека отказното решение е по недоаѓање на рабпта стои како податок во Аврм, значи ако може да се најде разбирање, најдобро е така.

15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    37.763
    Може сум грешка, ама ако дадеш отказ 3 дена однапред работодавецот има право да не ти ја исплати целосната плата.

16. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    8.871
    Не сум сигурна, неколку години не пратам ич закони, ми се случило ова само еднаш со еден колега кој така доби отказ, но ако добро паметам платата му беше исплатена до денот на одјава. Е сега, дали било грешка на адвокатот, дали фирмата не се замарала или било по закон, не знам. За тоа дека исплатен беше скроз сигурна сум.

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    37.763
    Така како да прочитав. Оти на мене и на колешка не ни беше исплатена целата плата. Ама ситница беше. Затоа не се замарав. А и не сме две единствен случај. Може и до газдите да е.

18. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    8.871
    Можно е да се сменети некои работи, исчачкај закон или прашај адвокат. Пак зависи од тоа колку сакаш да арчиш нерви. Не е прашање дали се многу или малку, нема потреба фирма да ги задржува тие пари ако ти следуваат тебе. Ама секакви ги има.

19. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.840
    Допаѓања:
    17.716
    Така е. Платата се исплаќа до денот на одјава, без разлика дали работникот или работодавачот го дал отказот.

20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    37.763
    За 1000 денари нема сигурно да се тужам. Нека си се почастат. :lol:

Друго нешто што го разбрав....ако во договорот не е наведено, рокот за давање отказ е 30 дена однапред.