Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.526
    Допаѓања:
    8.863
    Јас не сум сретнала договор со отказен рок подолг од 30 дена искрено. Од искуство, и јас секогаш сум се договарала со спогодба и така сум договарала други вработени. Мене ми е логично, ако некој решил да си оди и не постои начин да го спречиш, спогодбено си потпишуваш, не знам која фирма би те држела ај цел месец, ама три месеци ептен многу се. Ми се случило да потпишам спогодба истиот ден кога најавувам дека ќе си одам и да ме пуштат да си одам. Фирмите што имаат голем турновер веројатно малку поискусни се во овие работи и затоа најпаметно е четири очи кога се потпишува.

На tina2018 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.504
    Допаѓања:
    37.760
    Се зависи до фирмата. Имам слушнато и за договори каде што фирмата те обврзува тој период да работиш таму. Така што, не можеш да дадеш отказ.

3. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.526
    Допаѓања:
    8.863
    Тоа да. Паметно е да може да се реши таква ситуација разумно, ако не може, да сме живи и здрави. Не можеш да знаеш на кого ќе налеташ.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ana-Marija24

Ana-Marija24 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2013
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    204
    Девојки плиз хелп! Во мојот Договор пишува дека отказниот рок трае 15дена. Дали доколку имам 15 слободни работни денови може да ги земам веднаш после давањето отказ?

5. FRANCUZINOT

FRANCUZINOT Активен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2020
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    159
    Можеш во договор со газдата. Секако имаш одмор и тој ти е платен.

На Ana-Marija24 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.616
    Допаѓања:
    17.413
    Имам едно прашање во врска со договор на определно работно време ако знае некој да ми одговори.
    Имено, првиот договор ми беше на еден месец, вториот на 3 месеци и сега ми го продолжија уште на 3. Во договорот во членот во кој пишува дека договорот е на определно работно време, има дел во кој пишува "Првите 6 месеци од работниот однос се сметаат како пробна работа. За времетраењето на пробната работа Работодавачот може да го откаже Договорот за вработување со отказен рок во траење од 5 работни дена.".
    Е сега ме интересира, дали со тоа што тој има право да ме одјави со отказен рок од 5 дена, дали и јас го имам истото право, бидејќи во ниеден друг член не пишува колку треба да ми трае отказниот рок.
    Исто, дали некој знае зошто ова е наведено (во сите 3 договори), бидејќи од повеќе колеги со кои разговарав кај нив во договорите го нема тој дел. Ниту кај постарите во првите договори, ниту кај оние со кој во исто време се вработивме.
    Се извинувам на долгиот пост, само ме мачи и сакам да знам бидејќи го приметив дека е само кај мене.
    Ви благодарам. :)

7. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.805
    Допаѓања:
    97.216
    Ти го немаш тоа право затоа што пишува Работодавачот има право да го откаже договорот.
    Ако не се лажам, ти можеш да дадеш отказ 1 месец најмалку унапред, а најмногу 3 месеци. Ама за ова не сум сигурна, провери ја информацијава.
    Зошто го нема тоа кај постарите, па веројатно затоа што покасно им текнало да внесат таков член , а кај поновите не знам и никој не може да ти одговори на тоа, зошто го направиле тоа, знаат само работодавците.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    10.524
    И во мојот договор го пишува тоа, со тоа што потпишав договор на 6 месеци, а пробната работа трае 3 месеци.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  9. cutepanda5

cutepanda5 Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    20
    Дали е некој запознаен околу користење на годишен одмор пред давање на отказ, дали неискористениот одмор се плаќа или пак се има право да се искористи во целост?

10. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.526
    Допаѓања:
    8.863
    Ако се работи за нормална фирма, опциите се или да ти го исплатат годишниот одмор или да ти дадат да го користиш или евентуално ако се вработуваш на друго место и немаш прекин во стажот (многу внимавај во овој случај) да ти издадат потврда дека имаш ХУ неискористени денови од годишен одмор, кои стекнуваш право да ги користиш во другата фирма. Ова последново ќе успее само ако немаш прекин во стаж (одјава/пријава на време) и ако се договориш за тоа со другата фирма (обично не се расположени да примаат нови луѓе кои ќе одат на одмор). Со среќа.

На cutepanda5 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. cutepanda5

cutepanda5 Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    20
    Ти благодарам :D

На Abel му/ѝ се допаѓа ова.
  12. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Здраво, сакам да прашам дали имам право да дадам отказ без отказен рок доколку немам потпишано никаков договор?

13. Coece

Coece Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    65
    Sakas da kazes deka rabotis na crno,neosigurana,ili..? Togas normalno deka mozes da si zamines vo sekoj moment,kako sto i tie mozat da te otpustar vo sekoj moment..

14. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.526
    Допаѓања:
    8.863
    Ако работиш на црно, можеш што ти душа сака да правиш. Истото може да го прави и фирмата која те држи на црно.

15. BurstBerry

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Не работам на црно, пријавена сум, само немам никаков договор потпишано.

16. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.526
    Допаѓања:
    8.863
    Имаш ли м1м2 образец? Сто посто си сигурна дека си пријавена? Си проверила во Аврм? Во Пиом дека платени ти се придонеси? Имаш здравствено? Првпат слушам за ваква ситуација искрено, затоа што договорот за вработување го одредува меѓу другото (плата, бонуси, работно време) и времето предвидено за отказен рок. Најчесто е 30 дена, ама и не мора да значи. Ако си донела одлука дефинитивно да си одиш, тогаш побарај си спогодбен договор, гледај фино да се договорите. А ако не сакаат да потпишат спогодбен, а ти сакаш веднаш да си одиш, три дена не се појавуваш на работа и мора да донесат решение за отказ.

На tina2018 и BurstBerry им се допаѓа ова.
  17. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Колку си сигурна ако немаш ништо потпишано? Отказ можеш кога сакаш да дадеш. Ако нешто се натегаат, не оди 3 дена на работа, ќе добиеш.

На tina2018 и BurstBerry им се допаѓа ова.
  18. BurstBerry

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    @Abel
    @GrimTheReaper

Немам ништо потпишано 100%, немам ни м1 и м2 образци добиено.
    Проверив на мое осигурување, пријавена сум.

19. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.526
    Допаѓања:
    8.863
    @BurstBerry ти дале ли некогаш објаснување зошто немаш потпишано договор за вработување? Знаеш ли дали си на определено/неопределено време? Знаеш ли другите вработени дали потпишувале договори?
    Провери си и стаж во Пиом обавезно.
    А за отказот ти објаснив како да постапиш, прво фино, сакам да си одам, ајде спогодбен договор да потпишеме, обично за 2-3 дена се средуваат сите формалности, некогаш и истиот ден, зависи колкава е фирмата. Ако речат не, а ти сакаш да си бегаш од таму, не оди на работа три дена и мора отказ да ти дадат самите.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Законот е на твоја страна, слободно можеш да дадеш отказ, никој со сила не може да те држи. Но има една ставка во договорот во однос на отказниот рок. Некаде е 3 месеци, некаде 1 месец, некаде стои се и сешто само за да те заебат. Треба да го имаш црно на бело да го прочиташ. Можат само плата да не ти пуштат, иначе со сила не можат да те држат. Јас кога давав отказ, не почитував рок и ,,фала богу" не ме исплатија за тој месец, законски треба, ама не сакав да се замарам.