1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.514
    Допаѓања:
    8.848
    Провери во Аврм на кој начин си одјавена затоа не следува надоместок во сите случаи.
    https://av.gov.mk/paricen-nadomestok.nspx
    Доколку ти следува, ќе си однесеш трансакциска сметка и ќе ти кажат таму што формулари се поплнуваат.

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Ако си била на определено време сега ти следува надоместок од АВРМ минимум 6 месеци. Земи го решението со тебе и таму ќе ти кажат што сѐ треба за да го добиеш.

3. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.514
    Допаѓања:
    8.848
    Во зависност од вкупниот стаж се одредува колку месеци се зема надоместок.

На crazylady и Mikha4 им се допаѓа ова.
  4. Artlover

Artlover Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2017
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    34
    Ајде некој правник да ми каже дали доколку се раскине договор 3а работа од 1 месец по барање на работникот, рабитникот ќе плати пенали. Во договорот пишува дека договорите се раскинуваат со отказен рок од 2 или 3 месеци, но договорот е на 1 месец?

5. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.514
    Допаѓања:
    8.848
    Ако договорот трае еден месец, тој месец истекол или е договорот продолжен на уште еден месец? Не постојат пенали за раскинување договор освен во случај на платена обука во странство или нешто слично, ти пишува за пенали во договорот?

6. Artlover

Artlover Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2017
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    34
    Трае од 1ви почнав.

7. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.514
    Допаѓања:
    8.848
    Ако трае еден месец, а отказен рок ти е 60 дена, јасно е дека сите договори во фирмата се идентични за сите, ама различно е времетрањето, затоа такви нелогичности. Ако си решила толку брзо да си одиш, три-четири дена се поминати од први и не сакаш да чекаш да заврши месецот, ќе си побараш спогодбен договор, ќе видиш што ќе ти кажат. Најлошата опција е да те терат цел месец да работиш. Но не гледам причина за пенали, не знам дали ти сама го измисли тоа или некаде го прочита?

8. Artlover

Artlover Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2017
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    34
    Никаде не прочитав така ми кажа познаник видов во закон не пишува, несакам да работам бидејки работата е не издржлива плус им 100 души во просторија а никој не носи маска само 4 и сите не гледаат како од марс паднати што носиме маски ни се чудат.

Последна измена: 3 септември 2021
    На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.514
    Допаѓања:
    8.848
    Јас искрено за пенали првпат слушам, ти советувам договорот да си го прочиташ, не закон. Во него мора да има член во кој е назначено кога работодавецот може да го откаже договорот, и кога ти. Како бе сто души, фабрика ли е тоа, како не сте заштитени со маски?

На Artlover му/ѝ се допаѓа ова.
  10. DarkAcademia

DarkAcademia Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    89
    Здраво сакам да прашам оди давање отказ (сам да си дадеш) во приватните фирми, а немам потпишано договор.

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Немаш потпишано договор, а пријавен си? Види на АВРМ дали и пријавен, ако си значи им пишуваш рачна изјава дека даваш отказ или само можеш да си напуштиш бидејќи нигде не стои твој потпис. И јас немав договор али бев пријавена кога дадов отказ беше спогодбено и немавме никакви проблеми.

На DarkAcademia му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.514
    Допаѓања:
    8.848
    Каков ти е стаусот во фирмата? Вработен без договор? Ако немаш ништи потпишано, ти во таа фирма технички не постоиш, можеш што сакаш да правиш. Прашање е како фирмата се понаша со тебе. Ако се коректни (мада вработување без договор не ми изгледа така), најави им дека сакаш да напуштиш, без тензии и оди си.

13. DarkAcademia

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    89
    Осигурена сум ама без договор

14. DarkAcademia

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    89
    Осугурена сум ама без договор

15. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.514
    Допаѓања:
    8.848
    Со договор на дело? Не знам како поинаку би извеле да ти плаќаат плата регуларно на сметка со здравствено, ама без пензиско. Ако ти даваат пари на сметка, некаков потпис мора да си шкртнала, некаде. Ако ти се дава отказ, дај си, нема тука многу филозофии, особено ако велиш дека немаш договор.

16. DarkAcademia

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    89
    Осигурана да, а како и што незнам не сум прашала, ми плаќаат на сметка, а инаку немам ништо потпишано.

Последна измена: 5 септември 2021
  17. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.514
    Допаѓања:
    8.848
    Осигурана си, а пензиско? Не знам што да ти кажам, како немаш ништо потпишано не ми е јасно, барем некаков документ. Штом немаш договор за работа на определено/неопределено време, веројатно немаш ни отказен рок. Јас те советувам, ако сметаш дека коректно се однесуваат со тебе, да им кажеш дека сакаш да си заминеш и евентуално да се договорите кога би било тоа.

На fana и DarkAcademia им се допаѓа ова.
  18. DarkAcademia

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    89
    Како точно се пишува отказно решение, ако може некој пример.

19. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.514
    Допаѓања:
    8.848
    Треба адвокатот во фирмата да ти го напише, односно некој што ви е правник. Они си ги знаат членовите според кои е донесено отказното решение.

20. TheDreamGirl

TheDreamGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2021
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    294
    Те предупредија ли претходно дека ќе ти дадат отказ и нема да ти го продолжат догворот?