Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. DarkAcademia

DarkAcademia Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    89
    Мора од фирмата или може и друг адвикат, бидејќи не кажаа ништо такво дека они ќе го пишат туку сама требало

2. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.449
    Допаѓања:
    8.747
    Тебе да не ти побарале некаква изјава, затоа што отказното решение мора да ти го врачи фирмата, мора да биде назначен член од закон според кој е донесено решението. Самото име ти кажува, решение. Одлука на фирмата. Нема логика тебе да ти бараат сама да си го напишеш. Истото важи и за спогодбен договор, го составува фирмата. Тоа се документи кои имаат терк, но се адаптираат во зависност од видот на договор за вработување, дејноста, статутот на фирмата и други фактори кои ни јас не ги знам пошто не сум правник. Иако имам работено ејч ар, никогаш не сум ги составувала лично, секогаш сум ги добивала од правник/адвокат. Убаво распрашај што точно сакаат да им пишеш во тоа "решение", не сте се разбрале убаво. Не може фирма да ти бара сама да си составиш решение.

3. DarkAcademia

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    89
    Барање за отказ треба да доставам

4. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.449
    Допаѓања:
    8.747
    Си пишала отказно решение. Од барање до решение има многу голема разлика. Барањето се вика барање за престанок на работен однос.
    Ќе пишеш до ху фирма, наслов барање за отказ и во текстот дека ти, со твоите лични податоци од договорот (име, презиме, адреса, ембг), како што си била ангажирана со број на договор ху, од датум ху, бараш да ти биде прекинат договорот заклучно со датум ху, наведи причина ако сакаш, ако не, не наведувај. Пиши датум, потпиши се со полно име и презиме и краток потпис. Имај заверна копија од изјавата и за себе.

На tina2018 и DarkAcademia им се допаѓа ова.
  5. DarkAcademia

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    89
    Благодарам

6. DarkAcademia

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    89
    Дали барањето за прекин на договор за работа треба да биде рачно или на компјутер?

7. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.799
    Допаѓања:
    80.529
    Можеш и рачно, јас на компјутер напишано имам предадено оти подобро ми изгледа печатено да е.

На DarkAcademia му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.449
    Допаѓања:
    8.747
    Ако можеш на компјутер е подобро, з ада имаш примерок за севе кој ќе го предадеш исто во фирма за и тој да ти го заверат, ти пишав погоре пред некој ден.

На DarkAcademia му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tinka2304

Tinka2304 Активен член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    107
    Сакам да прашам,ако може некој да ми одговори.

Колега беше избркан од работа(не му имаа дадено отказен рок туку 2 опомени и трето беше дирекно бркање). Бркањето од работа беше заради тоа што ич не си ги завршуваше обврските што требаше да ги сработи(си идеше како на гости),спиеше кога сакаше.
    Е сега,тој има поднесено тужба до фирмата заради тоа што го избркале од работа без отказен рок.
    Врз кој основ би добил на суд?
    Зарем не е доволно секој ден по 1 ипол саат да спие да го избркат?

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Нема да добие на суд бидејќи веќе има 2 опомени. Е сега мислам дека по ново е ако имаат наведено причина зошто е избркан дека нема да може да се вработи на иста позиција 2 години. Се зависи под кој основ е избркан и тоа може да се види на аврм. Со отказен рок се брка ако нема опомена пуштено при бидејќи фирмата веќе има пуштено тоа правило не важи.

На Mikha4 и Tinka2304 им се допаѓа ова.
  11. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.449
    Допаѓања:
    8.747
    Адвокатите и судот ќе утврдат по кој основ ќе ја добие или изгуби тужбата. Ем колега, ем бивши, не му се секирај толку :)

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tinka2304

Tinka2304 Активен член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    107
    Не наведов дека опомената му е усна но не писмена.

13. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.449
    Допаѓања:
    8.747
    Септември има триесет дена, октомври 31 ден. Или нешто смучкале со дати, ти си одиш на работа до 31.10, до последниот датум од договорот.

14. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.449
    Допаѓања:
    8.747
    Епа кај гледале тие што ти го пишале, кажи си таму во ејч ар дека грешка направиле. Веројатно е до 30.09, ама види со тие во фирмата, стварно нема потреба тука да пишуваш, што и да ти кажеме ние тука може да биде погрешно зашто треба да направиш така како што ќе ти кажат у фирма, со нив си потпишала :)

15. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Од кога почнува да се смета отказниот рок, од денот на доставување на барањето за отказ на раководителот или од денот на доставување, односно заверка во архива?

16. Mateo mark

Mateo mark Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2021
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    157
    Здраво, би ве замолил за помош.

Вработен сум во државна институција и поради постојани притисоци и организиран мобинг сакам да си заминам!
    Но искрено не сакам да биде со отказен рок или со спогодба. Зошто во тие случаеви сум во неповолна положба во случај на судска тужба, тоа и е наведено во колективниот договор.

-Спогодбен отказ дадов пред неколку години исто така во државна фирма, и се заебав... не можев да тужам. Но тогаш мораше во иста ден да ме одјават за ваму да ме пријават... следна ден распишуваа избори.

-Сега ситуавијат е различна, моментално сум на боледување кои ќе го продолжам за уште 15 дена, па после тоа сакам воопшто да не се појавам на работа и за 3 дена да добијам отказ.

-Би ве замолил за ваш совет... сум во комбинација за нова работа.... како би се одразило ако ми дадат отказ? Дали би можел одма да се вработам на другото место?

Тоа со отказен рок од min. 30 дена е полесно законски....

17. Tinka2304

Tinka2304 Активен член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    107
    Јас мислам дека ако не се појавиш 3 дена како што велиш и ти дадат отказ дека тешко е да се вработиш одма,бидејки ќе покажува.

18. Mateo mark

Mateo mark Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2021
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    157
    А после колку време би можел да се вработам?

19. Tinka2304

Tinka2304 Активен член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    107
    Незнам да ти кажам искрено,но одма сигурно неможеш.

20. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Зошто да не може и каде се одразува?

@Mateo mark можеш било кога да се вработиш сѐ додека не си пријавен на друго место. Значи откако ќе те одјават може веднаш наредниот ден да бидеш пријавен во новата фирма.

На Mantub и Just.do.it им се допаѓа ова.