Бидејки ако фирмата каде што работи моментално го заведе дека не се појавил на работа во заводот за вработубање така и ке пошува,но доколку не му го продолжат сами договорот ке стои дека немале потреба од работник и подруго е.
Шо има врска, зошто да не може да се вработи? И така никој не ги зема во обзир податоците од АВРМ, ниту пак ги бара на увид, поради нивната "веродостојност". Едно 90% од фирмите го користат тој член за да одјавуваат вработени.
A кој е тој што го гледа тоа? *немам познавања од оваа област, повеќе ми беше прашањето дали би имал административни проблеми за вработување на друго место?
Здраво, Ме интересира во текот на отказниот рок од 1 месец, какви работни обрски има работникот. Дали е можно на работникот да му се скратат работните обврски и едноставно да "дреме" 8 часа на работа?
Обично за вработување бараат листа за стаж или м1м2 образец од последно работно место на тоа пишува како е спроведен отказот дали спогодбено или не. А ако сакаат да те вработат нема да имаат проблем со пријавувањето. Тешко кој би му дал на вработениот 4 часа за да бара нова работа. Ама гино е што има таков закон.
Zdravo devojki,imam prasanje vo vrska so toa ako vo bremenost ve izbrkaat od rabota ili eventualno ve zadrzat ama bez plateni pridonesi. Vaka: rabotam od 11 juni. Prvite dva meseca ne bev prijavena(dogovor za delo) imav sto znaci pridonesite ne mi e bea plateni za prvite dva meseca sama si plakav zdravstveno.prijavena sum od 1septemvri so dogovor za 3 meseci znaci do 1 dekemvri. Prasanjeto mi e prvo dali mi se vazat i onie dva meseca sto sama si gi plakav za da mozam da fatam trudnicko porano ili treba strikno od strana na firmata da ti e bilo plateno se? I vtoro dali imaat pravo da me izbrkaat posle 1vi dekemvri?
Немаат право секако не ни треба да одиш на работа зошто е пандемија и ослободена си земи си потврда од матичен и седи си дома.
За жал имаат право да не ти го продолжат договорот после завршетокот и да ти дадат отказ бидејќи ти е склучен на определено време.
Zenski, bi sakala da spodelam so vas bidejki ne znam kade da se obratam na drugo mesto za pomos. Posle 3 i pol godini staz, dobiv otkaz bez nikakvo predupreduvanje i bez otkazen rok. Se pojaviv na rabota i gazdata mi dade otkaz bez dokument da potpisam. Nekolku pati go prasav za pricina no ne mi odgovori. Tetratkata za redovnost bese so nego, so ogled na toa deka ako ne se pojavam 3 dena moze da me odjavi. E sega razgovarav i so advokat podnesov i tuzba istiot den, podnesov i prijava do inspektorat, dali nekoj znae sto mozam da dobijam kako osteta?
Но ако би извадила патолошка нема да можат да ја избркаат. Иначе ако продолжи да работи и не и го продолжат договорот, после нејзе вработат друг има право да тужи.
Има такви примери.... можеби е најдобро да се консултираш со адвокат.... мора да имаш документ за отказ.... Вака може рој финта да ти направи, ти вика имаш отказ а ти не доаѓаш три дена на работа и после тоа тој да го активира отказот баш за тие три дена. Приватниците се безобразни во една фирма јас што знам, ги одјавувале 8 дена претходно за да не можат да се жалат т.е. ќе те одјават и ти ќе си доаѓаш 8 дена на работа и 9 дена ќе ти кажат дека те бркаат
Читав и за ова.... практиката вика дека и да те тужат дека не работиш или не доаѓаш на работа во овој месец.... нема да добијата на суд. Изгуглај ќе добиеш такви информации.
Здраво, планирам да дадам отказ од работното место, на договорот не пишува отказен рок, дали може да обврзат да останам уште 2 недели повеќе?