1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. Libra ❤

Libra ❤ Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    10
    За престанување на договорот нема потреба од известување едноставно не го продолжуваш, а за отказ најавуваш

2. neongirl07

neongirl07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2015
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    346
    Сакам да наполнам 6 месеци и го искористам одморот и К15, па да дадам отказ. Искуства?

3. SkyStar99

SkyStar99 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2022
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    32
    Здраво имам прашање.
    Сакам да знам што се случува во ситуација кога немаш дадено потпис за спогодбен отказ, а веќе не одиш на работа? Дали може сами да те одјават и на кој начин? Иначе потпишав договор на дело! Благодарам.

Последна измена: 20 јуни 2022
  4. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.561
    Па не си пријавена штом си со договор на дело. Од кај да те одјават? Кога ни здравствено ни пензиски не си осигурана.

5. Dandra

Dandra Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    766
    zdravo denes pocnav na rab no ne ni dadoa dogovor ne se znaelo koga kje dojde gazdata za toj da se potpisal e sea ja proveriv dali sum prijavena zdravstveno gledam samo pisuva lice so plata firmata kako se vika no x pjsuva za pravo na zdravstvo e sea koga kje ne prijavat?

6. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    И да си пријавена од денес, здравствено осигурување ќе имаш откако ќе ти биде платена првата плата.

На Dandra му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dandra

Dandra Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    766
    aha ok tnx

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. cresa-jagoda

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.561
    Ако си била пријавена тогаш тоа не е договор на дело, туку договор за вработување на определено време.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. cresa-jagoda

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.561
    Кога потпишуваше зарем не прочита како гласи договорот? Нема врска дали секој месец си потпишувала или не. Важно е што пишува дали Договор на дело или Договор за вработување на определено време.
    Ако те интересира можеш да одиш во АВРМ или во ПИОМ за да видиш дали си била пријавена, дали ти течел стаж.

10. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.840
    Допаѓања:
    17.715
    Оди во АВРМ, побарај листа за стаж и ќе видиш дали си била пријавена или не.

11. rarepearl

rarepearl Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2022
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    116
    зависи како ти е потпишан договорот во делот околу отказен рок. наполни 6 месеци, земи си одмор, па ќе видиш за отказ, извести ги писмено дека сакаш да напуштиш од лични причини, а к15 законски е да ти исплати и да те одјави ќе мора да исплати со сите други кога ќе исплаќа

12. Artlover

Artlover Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2017
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    34
    Дали треба да се работи денот кога истекува договорот?
    Станува збор за договор на 1 месец, пред време најавено за не продолжување на договорот од страна на работникот .

13. Libra ❤

Libra ❤ Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    10
    Да

14. sofija014

sofija014 Популарен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2013
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    3.865
    Пријавена сум во завод за работа од 1 месец, сега тој 1 месец истекува за 7 дена и јас известив дека не сакам да продолжам и газдата вика дека мора да работам уште 1 месец од откажување, како ќе го изведе тоа ако јас немам ни договор, само пријава на 1 месец која си завршува за 7 дена?

15. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    2.277
    Имаш договор црно На бело или анекс некој дека мора уште месец да стоиш на раб?

16. cresa-jagoda

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.561
    Штом си само на 1 месец пријавена, како што газдата има право да не ти го продолжи договорот, така и ти имаш право да дадеш отказ и да немаш обврска уште еден месец да работиш.
    А ти примерок од договорот што го потпиша имаш ли? Прочитај што пишува.

17. Dumbledore

Dumbledore Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2022
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    908
    Луѓе пријавена сум од пред една недела ама работам 2 (првата недела бев вработена преку агенција, студент сум)
    На еден месец сум пријавена.
    Дали агенцијата првата недела ќе ми ја исплати? Фирмата каде работам ме пријави во таа агенција. Потоа истава фирма ме има пријавено како вработена, од 12ти навака.
    Јас го имам и договорот што го потпишав со фирмава ама неможам да сфатам конкретно некои детали.

Ама у кратки црти. Има мобинг и љубомора кон мене.
    Цели две недели со плачење идам дома. Ова не се издржува, односот им е НУЛА.

18. cresa-jagoda

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.561
    Инаку да се дополнам, ако толку сака да ти прави проблеми, тогаш имаш опција со 3 дена непојавување на работа, самиот тој ќе трча да те одјави, зашто ќе нема корист од тебе ако не идеш на работа, а ако не те одјави ќе треба плата да ти даде.

19. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    4.676

Да првата недела ќе те исплати агенцијата, а остатокот од фирмава кај си пријавена. Кратко кажано секој го исплаќа делот за периодот кој си пријавена кај нив.

Секој почеток е лош додека да се прилагодиш и запознаеш со луѓе, не се сите добронамерни. Дај си шанса уште еден месец па пресечи дали можеш да се носиш со ситуацијата или не.

Верувај во ниту една фирма на почеток нема да се праат среќни шо имат нова колешка и некое глуматење се шо ти треба тука сме. Ретко а и во мн случаеви е било дволично. Може и некој од колегиве да те гледа како потенцијална ,,закана,, за нејзиното работно место. Али не се замарај гледај си ја работата имај коректен но не близок однос уште од почеток. Близината довербата и колегијалноста се ствара со тек на време, нормално доколку си решиш да останеш. Само не се откажувај толку лесно и брзо од работа.

На Dumbledore му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Fontana

Fontana Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2018
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    596
    Жени ајде малку хелп.
    Во фирмата кај што работам ќе одиме на колективен одмор две недели а после не планирам да се враќам.
    Прашањето ми е што можам правно да искористам најмногу од фирмата, одвен боледување да извадам па отказ... Дали знае некоја