Отказ и сè околу тоа

Discussion in 'На работното место' started by CinnamonBambi, Jul 15, 2016.

1. Abel

Abel Популарен член

Во ред. Нека се јави еве некој кој успеал да докаже, на суд или на инспекција, дека зема плата поголема од таа наведената во договорот, ако му е исплаќана на рака, ако знаеме колку лесно се правда петит кеш.

2. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Каков е тој петит кеш?

3. Abel

Abel Популарен член

Пети(т) кеш, кој како милува, е фонд мал кој секоја фирма го има во сеф за помлаи трошоци. Единстцено мала цифра може да се правда "легално". Цели плати кои се надвор од договорени рамки, баш ме интересира како се правдаат, кое им е покритието.

honey.11 likes this.
  4. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Нели зборевме за плаќање на сметка, од кај сеа плаќање на рака мешаш. И тоа лесно се пријавува, ако работникот сака, секако.

5. Abel

Abel Популарен член

Значи сѐ е лесно, само договор да се потпише искочи најкомплексно од сѐ.

6. Macedonianbro

Macedonianbro Истакнат член

Луѓе, не знам каде е право место за да побарам одговор на форумов но тука ќе го поставам прашањето .
    Моментално сум во фирмава со полно работно време но сакам да сменам во пола работно време заради обврски со факултетот . Ме интересира правно дали треба да дадам отказна изјава за раскин на договорот моментален или само да поднесам писмено барање за промена во скратено работно време . Од човечки ресурси ми викаат мора да дадам писмено отказна изјава . Малку ми е чудно и немам искуство .

7. Abel

Abel Популарен член

Може со обичен анекс на постоечкиот договор да се направи промена на тој член од договорот, од полно на скратено работно време и промена на плата соодветно на работните саати. Нема потреба од отказно решение.

8. Macedonianbro

Macedonianbro Истакнат член

Па на работа ми рекоа дека сум требал да дадам отказ писмено од моменталниот договор за да може да аплицирам на новиот што е со пола работно време.Тоа ми го кажаа од човечки ресурси колегите. Моментално сум на 6 месеци договор со полно работно време

9. Abel

Abel Популарен член

Искрено, не знам што да ти кажам, ако е отворен оглас за пола работно време, веројатно е во ред, зависи каква е фирмата и дал работиш во некоја институција. Од искуство, во приватна фирма се решава за пет секунди со анекс, нема потреба одјава, па нова пријава, тоа е само компликација. Ако ти рекле така, тогаш веројатно знаат зошто. Можеш да прашаш зошто анекс не им го решава проблемот, друго нема што да правиш.

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Ако секој месец ти е различна значи не си пријавена на таа плата. За покачување на плата се зема анекс договор и се потпишува, платна листа се земасекој месец. Предходно јас прашував тука ама му ја побив матемаѕиката на работодавецот и уствари сме пријавени на минималец и се друго е бонуси на додатна работа прекувремени минат труд редовност итн какви малверзации прават и во сметководствава тоа е чудо едно се е корумпирана мафија. Шѕо значи и да останеш на боледување ако му текне да ти скрати 10 000 не се ни чуди.

L.i.n.a.a likes this.
  11. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Значи плаќаат придонеси само на минимална плата? Односно таа што е напишана во договорот? :?:

Дали може онлајн негде да се провери тоа?

12. Zorina

Zorina Истакнат член

Најголемиот број помали фирми прават така.
    Ја прочитав претходната дискусија која се разврзала и спомна дека немаш потпишано договор за вработување па најверојатно усно ти соопштиле дека си осигурана на минималец. Само спорниот момент е како се наеднаш ти префрла на сметка:?: Да ти дава на сметка минималец а другото на рака, сфаќам некако иако ова е незаконски (на поранешна колешка вака и даваа дури ми ја кажа и висината на сумата давана на рака, па на крај ја унапредија за да севкупно и следи се на плата и законски).

Другово види на страницата на пиом или директно кај нив.

На тема договор за вработување треба да се потпише иако јасно ми е дека ако некој сака да те развива и унапредува ќе најде секакви начини да го стори тоа и со и без потпишан договор, а исто така ако не сака и сака да те оштети ќе го стори тоа и со и без потпишан.
    На хартија е едно во реалноста ситуациите се други.

Сепак мене лично ако почне да ми врти муабети не потпишувај договор нема потреба, за платата секој месец различна сума да ми дава ќе ми падне многу невообичаено и најмалку што ќе направам е да разговарам со претпоставениот да ми се дообјасни се детално.

L.i.n.a.a likes this.
  13. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Ќе разговарам во понеделник, сигурно тоа.
    Јас мислам дека со оглед на тоа што цела плата ми ја префрла на сметка, (значи преку фирма, не како физичко лице, како што спомна една членка поназад), дека на таа сума плаќа придонеси. Дека сумата што стои на договорот (што не е потпишан од која страна), нема врска со вистинската плата што ја земам, и со плаќањето придонеси.
    Сепак ќе разговарам во понеделник, и ќе пишам што и како ми кажаа.

Убава вечер :hai:

Zorina likes this.
  14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Тебе ти плаќаат придонеси бидејќи на минималната плата додаваат бонуси и секако они за тоа мора придонеси да платат, меѓутоа ако останеш на боледување пример сето тоа може да ти скрати и да ти пушти 70% од минимална. Ова ти кажувам дека може да го направи не и дека ќе го направи :). Онлајн можеш да провериш на пиом али ти треба еден лист да пополниш со податоци да го однесеш таму и они да ти дадат корисничко име и лозинка. Месечната нето плата според договор не може да е ватијабилна туку таа е фиксна, а додатоците, бонусите, одморите, празниците е на овие може да додава и крати :)

Zorina and L.i.n.a.a like this.
  15. Ani45

Ani45 Истакнат член

Здраво, ми треба совет. Вработена сум во фирмава 4 години, но поради здравствени причини годинава често излегував од работа, користев денови од одмор и вадев боледување и сега менаџерката почна да ми реагира ако не сум можела да работам да сум дала отказ. Моментално сум пак на боледување до вторник и сакам да им го однесам боледувањето и да дадам отказ..дали можам така да направам, дали ќе бидам некако оштетена не сум упатена во ова многу..

16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Зошто да даваш отказ? Нека ти смени работна позиција за по флексибилна да бидеш.

17. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Каде можам да пријавам бидејќи несакат да ме одјават на работа, треба да почнам на друго место?

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Пробај со договор на дело во новата фирма додека не те одјават во другата.

19. Hotwife

Hotwife Истакнат член

https://dit.gov.mk/?page_id=208

20. pipi24

pipi24 Истакнат член

Здраво дечки, ве замолувам за помош и совети.
    Бев вработена во бутик на неопределено до вчера, поради тоа што немаше доволно работа газдите ме одјавиа вчера со отказ. Денес бев да се пријавам во фондот за здравствено осигурување но не ми дозволија бидејки сум го надминувала лимитот, и сега не ми следува осигурување освен сама да си плаќам. Така ли е според закон не сум запознаена, ве замолувам ако знае некој дали е стварно така и дали има некои други опции, не можам сама да плаќам останав без работа.

Irlandy likes this.