Во ред. Нека се јави еве некој кој успеал да докаже, на суд или на инспекција, дека зема плата поголема од таа наведената во договорот, ако му е исплаќана на рака, ако знаеме колку лесно се правда петит кеш.
Пети(т) кеш, кој како милува, е фонд мал кој секоја фирма го има во сеф за помлаи трошоци. Единстцено мала цифра може да се правда "легално". Цели плати кои се надвор од договорени рамки, баш ме интересира како се правдаат, кое им е покритието.
Нели зборевме за плаќање на сметка, од кај сеа плаќање на рака мешаш. И тоа лесно се пријавува, ако работникот сака, секако.
Луѓе, не знам каде е право место за да побарам одговор на форумов но тука ќе го поставам прашањето . Моментално сум во фирмава со полно работно време но сакам да сменам во пола работно време заради обврски со факултетот . Ме интересира правно дали треба да дадам отказна изјава за раскин на договорот моментален или само да поднесам писмено барање за промена во скратено работно време . Од човечки ресурси ми викаат мора да дадам писмено отказна изјава . Малку ми е чудно и немам искуство .
Може со обичен анекс на постоечкиот договор да се направи промена на тој член од договорот, од полно на скратено работно време и промена на плата соодветно на работните саати. Нема потреба од отказно решение.
Па на работа ми рекоа дека сум требал да дадам отказ писмено од моменталниот договор за да може да аплицирам на новиот што е со пола работно време.Тоа ми го кажаа од човечки ресурси колегите. Моментално сум на 6 месеци договор со полно работно време
Искрено, не знам што да ти кажам, ако е отворен оглас за пола работно време, веројатно е во ред, зависи каква е фирмата и дал работиш во некоја институција. Од искуство, во приватна фирма се решава за пет секунди со анекс, нема потреба одјава, па нова пријава, тоа е само компликација. Ако ти рекле така, тогаш веројатно знаат зошто. Можеш да прашаш зошто анекс не им го решава проблемот, друго нема што да правиш.
Ако секој месец ти е различна значи не си пријавена на таа плата. За покачување на плата се зема анекс договор и се потпишува, платна листа се земасекој месец. Предходно јас прашував тука ама му ја побив матемаѕиката на работодавецот и уствари сме пријавени на минималец и се друго е бонуси на додатна работа прекувремени минат труд редовност итн какви малверзации прават и во сметководствава тоа е чудо едно се е корумпирана мафија. Шѕо значи и да останеш на боледување ако му текне да ти скрати 10 000 не се ни чуди.
Значи плаќаат придонеси само на минимална плата? Односно таа што е напишана во договорот? Дали може онлајн негде да се провери тоа?
Најголемиот број помали фирми прават така. Ја прочитав претходната дискусија која се разврзала и спомна дека немаш потпишано договор за вработување па најверојатно усно ти соопштиле дека си осигурана на минималец. Само спорниот момент е како се наеднаш ти префрла на сметка Да ти дава на сметка минималец а другото на рака, сфаќам некако иако ова е незаконски (на поранешна колешка вака и даваа дури ми ја кажа и висината на сумата давана на рака, па на крај ја унапредија за да севкупно и следи се на плата и законски). Другово види на страницата на пиом или директно кај нив. На тема договор за вработување треба да се потпише иако јасно ми е дека ако некој сака да те развива и унапредува ќе најде секакви начини да го стори тоа и со и без потпишан договор, а исто така ако не сака и сака да те оштети ќе го стори тоа и со и без потпишан. На хартија е едно во реалноста ситуациите се други. Сепак мене лично ако почне да ми врти муабети не потпишувај договор нема потреба, за платата секој месец различна сума да ми дава ќе ми падне многу невообичаено и најмалку што ќе направам е да разговарам со претпоставениот да ми се дообјасни се детално.
Ќе разговарам во понеделник, сигурно тоа. Јас мислам дека со оглед на тоа што цела плата ми ја префрла на сметка, (значи преку фирма, не како физичко лице, како што спомна една членка поназад), дека на таа сума плаќа придонеси. Дека сумата што стои на договорот (што не е потпишан од која страна), нема врска со вистинската плата што ја земам, и со плаќањето придонеси. Сепак ќе разговарам во понеделник, и ќе пишам што и како ми кажаа. Убава вечер
Тебе ти плаќаат придонеси бидејќи на минималната плата додаваат бонуси и секако они за тоа мора придонеси да платат, меѓутоа ако останеш на боледување пример сето тоа може да ти скрати и да ти пушти 70% од минимална. Ова ти кажувам дека може да го направи не и дека ќе го направи . Онлајн можеш да провериш на пиом али ти треба еден лист да пополниш со податоци да го однесеш таму и они да ти дадат корисничко име и лозинка. Месечната нето плата според договор не може да е ватијабилна туку таа е фиксна, а додатоците, бонусите, одморите, празниците е на овие може да додава и крати
Здраво, ми треба совет. Вработена сум во фирмава 4 години, но поради здравствени причини годинава често излегував од работа, користев денови од одмор и вадев боледување и сега менаџерката почна да ми реагира ако не сум можела да работам да сум дала отказ. Моментално сум пак на боледување до вторник и сакам да им го однесам боледувањето и да дадам отказ..дали можам така да направам, дали ќе бидам некако оштетена не сум упатена во ова многу..
Здраво дечки, ве замолувам за помош и совети. Бев вработена во бутик на неопределено до вчера, поради тоа што немаше доволно работа газдите ме одјавиа вчера со отказ. Денес бев да се пријавам во фондот за здравствено осигурување но не ми дозволија бидејки сум го надминувала лимитот, и сега не ми следува осигурување освен сама да си плаќам. Така ли е според закон не сум запознаена, ве замолувам ако знае некој дали е стварно така и дали има некои други опции, не можам сама да плаќам останав без работа.