Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    10.518
    Кога давав отказ, на писмото напишав дека работниот однос ми завршува на 05.12.2022. И иако имав уште 7 денови одмор, од дента кога го дадов отказот до 05.12 можеа да ми дадат само 2 дена одмор и потоа кажаа дека ќе ме одјават.
    Две недели после тоа јас уште на моеосигурување се водам како лице со плата.
    Се јавив на работа ми кажаа дека сум била одјавена од кај нив на 05.12.
    Што може да е причината? Според моите пресметувања ако ми ги дале и останатите 5 дена одмор пред да ме одјават требаше од денеска да сум одјавена, но уште се водам како лице со плата. Што може да е причината?
    *бтв бидејќи работав три дена неделно, затоа 7 дена одмор ми траат две недели

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Често фирмите го прават тоа за да не може друг работодавец да те пријави. Иначе секако ќе бидеш одјавена со тој датум со 5ти. Провери во аврм дали си пријавена и ако си одјавена со која назнака те одјавиле дали спогодбено или со отказ.

3. babymaybe123

babymaybe123 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2022
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    41
    Zdravo na site imam edno prasanje.
    Otvoriv boleduvanje od 2 nedeli sto voedno go koristam i kako otkazen rok
    Na 05.01 mi zavrsuva boleduvanjeto e sea prasanjeto mi e sledno naogam druga rabota i na 4ti treba da potpisam dogovor deka od 6ti ke pocnam na novoto rabotno mesto.....dali ke ima problem zatoa sto boleduvanjeto mi e do 5ti

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Ти ќе бидеш пријавена до 5ти во старата фирма и на 6ти треба дте одјават за да можат на 6ти да те пријават во новата фирма. Само гледај со кој датум ќе потпишеш да те одјават зошто педери од работодавци одјавуваат вработени после една недела од аврм али со 1 недела уназад датум. (чисто како совет)

На babymaybe123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.694
    Допаѓања:
    13.394
    Мене кога ме одјавија од работа, уште истиот ден престанав да имам здравствено осигурување..

6. babymaybe123

babymaybe123 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2022
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    41
    E sea okolu zdrastvenoto ne mi e jasno...ke smenam rab a soprugot e zdrastveno osiguran preku mene...e sea dali vo novava firma treba da odnesam nekoj dokument za nego ili avtomatski preku mene ke si bide osiguran

7. Lost angel

Lost angel Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2016
    Пораки:
    1.493
    Допаѓања:
    12.882
    Тука сте поупатени.Ако земам неплатено од работа а меѓувреме се оперирам,читав дека треба 6 месеци непрекинат стаж за да можам да одам преку фонд на боледување.Дали може тие месеци сама да се осигурам ?

8. Tam4yy

Tam4yy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2010
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    129
    Ме интересира дали сте се нашле во ситуација додека сте на боледување фирмата да објави оглас за вашата позиција? Да напоменам дека беше кратко боледување поради повреда. Сега веќе одам на работа и стварно не знам како да реагирам. Не сум блиска со надредената да прашам што се случува. Постои шанса да им треба човек плус, но искрено многу ми е сомнително тоа што огласот е пуштен одма следниот ден од кога земав боледување. Дали ви се случило нешто слично и што мислите дека е најпаметно да направам?

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Да, ако немаш прекин али сепак однеси ја неговата книшка печат да стават.
    Ако имаш фирма и немаш прекин од една во друга можеш после 6 месеци континуиран стаж.

10. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    Не мора да си блиска за да прашаш ваква работа. Јас би барала муабет и би си кажала што мислам, сега дали тие би биле искрени и дирекни кон тебе зависи од нив, ама за твој мир и да им дадеш до знаење дека си свесна напрај го муабетот

На Isabela23 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.653
    Допаѓања:
    39.908
    Дали ако сама си дадам отказ, а имам неискористен одмор, не можам да го искористам? Сакав уште наредната недела да доаѓам и после до крајот на месецов да искористам одмор и да ме одјават на 31ви. Сега ми кажаа не бива одмор да користам оти сама сум дала отказ

12. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    4.676
    Нема врска тоа дали сама даваш отказ или не. Кај нас најчесто со барањето за отказ поднесуваат и барање за одмор од една недела, така да двете барања ги поднесуваат заедно и секогаш им се одобрува.

Така да они не сакаат да ти дадат одмор.

На cresa-jagoda, GirlLove и forumce им се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.653
    Допаѓања:
    39.908
    Претпоставив дека е така. Фала

14. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    834
    Тоа што ти имаш дадено отказ има само врска со тоа дека не се должни да ти го платат неискористениот дел од годишниот одмор, а не дека не треба да ти го дадат. Во текот на отказниот рок можеш да користиш одмор.

Еве го членот од ЗРО:
    „Работникот има право на надоместок на неискористениот дел од годишниот одмор пред престанок на работниот однос, ако претходно побарал користење на годишен одмор, а не му било овозможено користење на годишен одмор, а работниот однос му престанал не по негова вина и волја.“

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.653
    Допаѓања:
    39.908
    Само што се консултирав со адвокат. Така е како што пишуваш.

На i13dk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Надоместокот кој е спомнат се однесува на задолжителниот регрес за годишен одмор, К-15. Во законот не е предвидена можност за надомест заради што одморот е неискористен, туку е јасно дека и одморот е задолжителен, а обврска на работодавачот е да го овозможи. Дури и да се потпише работник дека се откажува од користење на денови од одмор, тоа не важи ни пред инспекции, ниту пред суд.

17. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Нека си ја фрли дипломата.

18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.653
    Допаѓања:
    39.908
    Зошто? Еве овде прашувам и различни информации добивам.

Ми рече дека може и да не ми го дадат одморот доколку сама дадам отказ.

19. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.674
    Нема врска адвокатот. Одмор ти следува без разлика дали сама даваш отказ или работодавецот те отпушта.

На Mikha4 и forumce им се допаѓа ова.
  20. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    834
    Нема врска членов со регрес за годишен одмор, регресот е уреден во Општ колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството. Ова си е јасен член кога треба да му се плати одморот на Работникот, и баш поради тоа да се избегнат манипулации да не се дозволува одмор туку да се плаќа, како што беше претходно, зконодавецот ограничил точно кога може да се платат преостанати денови од одмор.

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.