Точно, може да не ти дозволи да го земеш одморот ако тоа не одговара на работниот процес, т.е. им треба во текот на отказниот рок да досредиш работи што си ги работела, да предадеш на друг работник итн. Во тој случај ќе ти даде потврда колку имаш неискористени денови останато, па новиот работодавач може, но не мора да ти дозволи да ги користиш кај него.
Еве ти го цел член Ништовна е каква било спогодба со која работникот би се откажал од правото на годишен одмор.
Ама овде пишува дека има право на одмор ако раб однос му престанал не по негова воља. Во мојот случај сама давам отказ
Колективниот договор се уредува и не смее да отстапува надвор од рамките на Закон за работни односи. Не мешајте баби и жаби
Има право на надоместокот за годишен одмор. Пример работникот дава отказ во јули, не го искористил одморот во таа фирма, но го исполнил условот за исплата на надоместок/регрес/к-15 за тој годишен одмор и работодавачот е должен да го исплати до крајот на годината.
Ама јас не зборувам за надоместок за год.одмор. Овде секако го даваат на секој кој работел 6 месеци без разлика дали уште работи или не. Зборувам за денови од одмор кои ми останаа неискористени. Пола одмор неискористен имам и ми рекоа штом сама давам отказ не ме следува одмор
Во тој случај должни се да ти издадат потврда за неискористениот дел од одморот, со неа новиот работодавач ќе ти го даде најкасно до 30 јуни
Како што погоре кажа @i13dk имаш право на одмор, но работодавачот може да не ти дозволи да го искористиш. Поради тие причини кога се дава решението за одмор се дава и потврда за неискористен одмор.
Другарка сака да даде отказ од работа поради кавга со претпоставената. Е сега таа и се заканувала дека ако си замине, за овие 14-15 дена од Јануари нема да и даде плата, туку ќе ја одјави како да заминала од 1ви јануари. Знам дека може така уназад денови да се одјави, но дали навистина може 15 дена? Или колку максимум дена уназад може да ја одјават?
Не е можно да ја одјави 15 дена уназад, максималниот број на денови е 8, но често од страна на работодавачите не се почитува законскиот рок, особено кога вработените не си ги знаат своите законски права. Доколку вашата другарка има некаков проблем во остварувањето на своите права, ти или таа можете да ме контактирате во порака.
Отказниот рок е 15 дена така? Најдов ново работно место, на ова овдешното се најавив уште пред нова година... Доаѓа ред да напуштам и потенцирам кога да ме одјават за овде да ме пријават да немам прекин на стаж и осигурување.... Газдата ми најавува Отказниот рок траел еден месец, ако сум напуштила своеволно ќе сум сносила последици... Јас напуштив и сега се надам на она три дена одсуство на работа без оправдување да ме одјават да можам да кренам на новото работно место.....
Можат да ја одјават со датумот на кој они и дале да потпише отказен рок и со посчедниот ден да ја одјават. Ако нема потпишано ништо, а она си отиде можат да ја одјават со 3 дена не доаѓање и отказ. Пред да си замине треба да потпише спогодба потпишана од двете страни за така и да ја одјават. @forumce Летен одмор мора законски 12 работи дена да трае без престанок, другите денови можеш да ги користиш кога тебе ти требаат односно по потреба. Работодавецот може дане се сложи со твоето барање до него за користење денови од одмор но максимум 2 пати смее да го одбие 3от пат он е обврзан да ти го даде, доколку не го даде обврзан е даго плати зошто ти не можеш да ги искористиш деновите. Тоа што ти вика дека не можеш да користиш одмор кажи им да ти дадат листа дека не си искористила денови од одмор за да можеш во другата да ги приложиш а ако се толку паметни извади 2 недели боледување и ич да не ти чуе само прво земи си ја листата од правна служба дека имаш денови од одмор.
Сѐ во ред, но цитираново не е точно. Не постои надомест за неискористен одмор, дури и двете страни да потпишат дека се согласни фирмата може да биде казнета поради неисполнети законски обврски кон вработените.
Ова е доколку работникот има поднесено барање за користење на одмор а не му е одобрен од страна на работодавецот. А ако не се поднесе никакво барање не е должен да го даде ниту пак да го исплати. Затоа се тие барања што се поднесуваат.
Работодавачот е должен да овозможи одмор. Никакво барање или изјава или пари не го ослободуваат од таа обврска.