Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    834
    Точно, може да не ти дозволи да го земеш одморот ако тоа не одговара на работниот процес, т.е. им треба во текот на отказниот рок да досредиш работи што си ги работела, да предадеш на друг работник итн. Во тој случај ќе ти даде потврда колку имаш неискористени денови останато, па новиот работодавач може, но не мора да ти дозволи да ги користиш кај него.

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Еве ти го цел член
    Ништовна е каква било спогодба со која работникот би се откажал од правото на
    годишен одмор.

3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.653
    Допаѓања:
    39.908
    Ама овде пишува дека има право на одмор ако раб однос му престанал не по негова воља. Во мојот случај сама давам отказ

4. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Колективниот договор се уредува и не смее да отстапува надвор од рамките на Закон за работни односи.
    Не мешајте баби и жаби

5. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    834
    Членов апсолутно нема врска со регрес.

6. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Има право на надоместокот за годишен одмор.
    Пример работникот дава отказ во јули, не го искористил одморот во таа фирма, но го исполнил условот за исплата на надоместок/регрес/к-15 за тој годишен одмор и работодавачот е должен да го исплати до крајот на годината.

7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.653
    Допаѓања:
    39.908
    Ама јас не зборувам за надоместок за год.одмор. Овде секако го даваат на секој кој работел 6 месеци без разлика дали уште работи или не. Зборувам за денови од одмор кои ми останаа неискористени. Пола одмор неискористен имам и ми рекоа штом сама давам отказ не ме следува одмор

8. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Во тој случај должни се да ти издадат потврда за неискористениот дел од одморот, со неа новиот работодавач ќе ти го даде најкасно до 30 јуни

На Мамичка и forumce им се допаѓа ова.
  9. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    4.676
    Како што погоре кажа @i13dk имаш право на одмор, но работодавачот може да не ти дозволи да го искористиш. Поради тие причини кога се дава решението за одмор се дава и потврда за неискористен одмор.

На i13dk и forumce им се допаѓа ова.
  10. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    3.332
    Другарка сака да даде отказ од работа поради кавга со претпоставената. Е сега таа и се заканувала дека ако си замине, за овие 14-15 дена од Јануари нема да и даде плата, туку ќе ја одјави како да заминала од 1ви јануари.
    Знам дека може така уназад денови да се одјави, но дали навистина може 15 дена?
    Или колку максимум дена уназад може да ја одјават?

11. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    8 дена уназад

На L.i.n.a.a му/ѝ се допаѓа ова.
  12. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    3.332
    Ти благодарам
    А за тие 4-5 дена ќе мора плата да и префрли, така?

13. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Да, секако.

На L.i.n.a.a му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Не е можно да ја одјави 15 дена уназад, максималниот број на денови е 8, но често од страна на работодавачите не се почитува законскиот рок, особено кога вработените не си ги знаат своите законски права.
    Доколку вашата другарка има некаков проблем во остварувањето на своите права, ти или таа можете да ме контактирате во порака.

15. New live

New live Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2022
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    506
    Отказниот рок е 15 дена така?
    Најдов ново работно место, на ова овдешното се најавив уште пред нова година... Доаѓа ред да напуштам и потенцирам кога да ме одјават за овде да ме пријават да немам прекин на стаж и осигурување....
    Газдата ми најавува Отказниот рок траел еден месец, ако сум напуштила своеволно ќе сум сносила последици...
    Јас напуштив и сега се надам на она три дена одсуство на работа без оправдување да ме одјават да можам да кренам на новото работно место.....

16. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    7.946
    Законски е 30 дена, освен ако не си потпишала нешто друго во договорот.

На New live му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Можат да ја одјават со датумот на кој они и дале да потпише отказен рок и со посчедниот ден да ја одјават. Ако нема потпишано ништо, а она си отиде можат да ја одјават со 3 дена не доаѓање и отказ. Пред да си замине треба да потпише спогодба потпишана од двете страни за така и да ја одјават.

@forumce Летен одмор мора законски 12 работи дена да трае без престанок, другите денови можеш да ги користиш кога тебе ти требаат односно по потреба. Работодавецот може дане се сложи со твоето барање до него за користење денови од одмор но максимум 2 пати смее да го одбие 3от пат он е обврзан да ти го даде, доколку не го даде обврзан е даго плати зошто ти не можеш да ги искористиш деновите. Тоа што ти вика дека не можеш да користиш одмор кажи им да ти дадат листа дека не си искористила денови од одмор за да можеш во другата да ги приложиш а ако се толку паметни извади 2 недели боледување и ич да не ти чуе само прво земи си ја листата од правна служба дека имаш денови од одмор.

На forumce и L.i.n.a.a им се допаѓа ова.
  18. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Сѐ во ред, но цитираново не е точно.

Не постои надомест за неискористен одмор, дури и двете страни да потпишат дека се согласни фирмата може да биде казнета поради неисполнети законски обврски кон вработените.

19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Ова е доколку работникот има поднесено барање за користење на одмор а не му е одобрен од страна на работодавецот. А ако не се поднесе никакво барање не е должен да го даде ниту пак да го исплати. Затоа се тие барања што се поднесуваат.

20. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Работодавачот е должен да овозможи одмор. Никакво барање или изјава или пари не го ослободуваат од таа обврска.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.