Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. ackata1122

ackata1122 Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2023
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Прашав на работа , и ми вика можело као демек само зимскиот одмор да се искористи и тоа 5 дена … вика неможел цел одмор

2. Sara.Be

Sara.Be Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    143
    Здраво девојки. На породилно сум до 24 април, со одморот до 4ти мај се водам на работа. Прашањето ми е за материјално. Каде треба да се упатам и кои документи треба да ги доставам? Ако може некоја скоро што ги средувала овие документи да ми каже? Благодарам

3. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.369
    Треба да се пријавиш во трудот како активен барател на работа и секој месец да се пријавуваш (ако ти се јават за да почнеш негде и одбиеш мислам дека смеат да ти го укинат). Мора да си одјавена со завршен договор, а не со отказно решение. Откако ќе се пријавиш чекаш решение

4. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.721
    Ќе прашам две работи во едно, зошто не знам за првово во која тема да прашам.

Моментално сум на боледување од четвртокот поради оперативен зафат извршен во петокот, и матичен лекар нели може само да ти даде 2 недели боледување. Е сега, прашањето ми е дали тие 2 недели се заедно со викенди, или се рачунаат само работните денови? Ако се заедно со викенди, како оди тоа комисиски да се продолжи боледувањето за уште 2-3 работни дена?

Второто прашање ми е за отказот. Имам договор на определено што ми трае до половина на мај, и сакам кога ќе се вратам од боледување да дадам отказ. Дали треба да дадам notice или само кога ќе ми истече договорот да кажам дека не сакам да го продолжам?

5. Kiki1998

Kiki1998 Активен член

Се зачлени на:
    6 август 2020
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    8
    Во врска со второто прашање да ти одговорам. Без разлика до кога ти трае договорот, отказот треба да го најавиш. Често се бара да се почитува 30 дена отказен рок, сепак зависи се и од компанијата може да се договорите за по краток отказен рок со оглед дека до средина на мај ти е договорот. Најави си на време за секој случај.

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Artlover

Artlover Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2017
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    34
    Дали би имало проблем ако се почне со работа во конкурентска фирма, ако во спогодбата за раскинување на договор пишува дека особено останува во сила одредбата за конкурентска клаузула и забрана за штетно однесување?

7. Didajo

Didajo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    514
    Во врска со првото прашање и викендите влеваат во боледувањето. За време на корона матичен аплицираше онлајн па продолжуваше комисијата сега незнам дали има промени, ама матичните би требало да имаат информација.И доколку можат да не ти прават прекин на боледувањето е најдобро за да земеш 90% плата, што следува над 15 дена боледување.

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  8. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.721
    Ќе може ли да ми пишеш приватна порака зошто јас не можам? :)

9. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.073
    Здраво, дадов отказ вчерс, револтирана од газдите што не реагираа за колешката, за нејзинато однесување, а претходно неколку пати сум им укажуваа. Вчера им кажав, рекоа во понеделник,т.е. Утре да потпишам. Имаат ли такво право?

На Mateica му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Macedonianbro

Macedonianbro Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    37
    Имаат,зошто Завод работи во понеделник,мора одма да те одјават .Сигурно нема во недела :)

11. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.073
    Зборот ми беше дали може толку брзо, дека нели отказен рок е минимум 15 дена

12. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.869
    Спогодбено може и веднаш да те одјават, ако така се согласите со фирмата.

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Доколку е спогодбено може било кога само прочитај си дали е спогодбено и дали така и ќе те одјават, да не те одјавуваат како они отказ да ти дале :)

14. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.073
    А ако не сакам да потпишам бидејќи не е спогодбено? Отказ јас дадов..

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Ако ти даваш треба да е спогодбено. Ако не нема да потпишеш и готово ќе си одиш на работа, секој даден отказ треба да биде во писмена форма и они ако имаат отказен рок треба да ти дадат да потпишеш на колку дена е и од кога важи т. е. стапува на сила. Доколку и они се согласни дека треба да го раскинете договорот треба да е спогодбено.

На No Makeup му/ѝ се допаѓа ова.
  16. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.073
    Благодарам :)

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Melanija Meli

Melanija Meli Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2016
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    10
    здраво, ми трева мислење ваше.
    Договорот за работа ми завршува другиот месец, дадов отказ меѓутоа отказен рок е 3 месеци. Дали мора да се одработи тој рок бидејки договорот ми завршува?

18. Macedonianbro

Macedonianbro Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    37
    Кога ти завршува договорот. И крај .

Ако сакаш одма прекин на договор,не се појавувај 3 дена на работа. Автоматски ќе те одјават

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Melanija Meli

Melanija Meli Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2016
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    10
    Не ми можат ништо кога веќе договорот завршил нели?
    Кога го пишував барањето за прекин на работен однос ми рекоа да пишам по истекот на отказниот рок, кој на договорот е 3 месеци.
    ама ми нема логика кога договорот си завршува..

20. Sweet969

Sweet969 Активен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    4
    Zdravo saakam da prasam nesto. Na porodilno otstustvo sum i mi vazi do 28 juli ovoj mesec jas. Jas im rekov prethodnata nedela deka nema da mozam da dojdam na rabota posle porodilnoto. Im dadov pismena izjava za otkaz ne mi ja prifatija. I sega mi rece deka za otkazniot rok deka da srabotam zadaci preku onlajn 2 3 casa za da nadoknadam. Fizicki nemora da se pojavuvam na rabota. Dalo moze da mi napravat nesto kako tuzba ili slicno jas ne go prifakam toa.