Отказ и сè околу тоа

Discussion in 'На работното место' started by CinnamonBambi, Jul 15, 2016.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Е како така? Прво треба да прашаат. Ако не си потпишал ќе те одјават после 3 дена. Не им се исплати да те држат пријавен.

2. golemiotmalisan

golemiotmalisan Истакнат член

Незнам ни ја како сами можат да продолжат договор, ја денеска дознав дека уште се водам како вработен во таа фирма.

3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Ништо не можат да ти направат. Многу се безобразни. И ти имаш право да не потпишеш договор.

4. golemiotmalisan

golemiotmalisan Истакнат член

Проблемот е што на новата неможат да ме пријават затоа што од старата ме немаат одјавено

SummerGirl likes this.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Во сите фирми тоа е пракса автоматски продолжување на договор. Можеби требало да им кажеш јас ќе седам до крај на договорот и толку. Крај краева пиши им дека не одиш повеќе и толку. Не им треба на нив догоговор потпишан за да ти продолжат во аврм. Кажи им дека сакаш да те одјават и толку доколку не те одјават оди во аврм.

Tam4yy likes this.
  6. SkBoy20

SkBoy20 Истакнат член

Ако сум потпишал договор на определено ,на пример 1 месец,дали ако напуштам порано од истекот на договорот треба да се најавам и спогодбено да раскинеме договор,или може 3 дена да не идам на работа и да ми дадат отказ? И дали е попаметно да чекам да заврши договорот? Порано ми имаа кажано дека во некоја од овие ситуации може и да не те исплатат.

7. Mazegin

Mazegin Популарен член

Не исплаќаат ако немаш најавено отказ, пред завршување на договор. Казна 15% на плата е кај нас.

SkBoy20 likes this.
  8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

И тоа не е валидно.

Они треба да те исплатат до денот кога си работел. Можеш да им најавиш и спогодбено да потпишеш не мора да кажеш дека не ти се свиѓа работата. Ако не сакаат 3 дена не се појавувај и толку

Anaroz1 and SkBoy20 like this.
  9. jarec6

jarec6 Популарен член

Девојки едно прашање.
    Работев на едно место каде што последната плата наместо да ми ја исплатат околу 46 000 денари, ми исплатија 36 000.
    Кога им се јавив одговорот им беше сите што напуштиле земале помалку пари.
    Да напоменам, договорот ми завршуваше на 30 април, седев до крај на договорот и отказот ми беше најавен.
    Сите мои колеги од истиот департмент земаа по 10 000 плус на сметка, а од сите нив јас имав најмногу ноќни саати.
    Дали пријавување во Државен пазарен инспекторат ќе ми заврши работа или што да правам?
    Не е за парите толку иако не се за потценување, ама сум ја изработила работата до крај и не ми е платено.
    Совет?

NoirSerpentine and eliesaab like this.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Пријави во министерство за труд и социјала јас таму пријавив и за неполна 1 недела беше посетен газдата. Пишав меил и експресно изреагираа :) само зависи дали си се куцала, камери дали има за да се докаже дека си работела 3та смена итн

Tam4yy and eliesaab like this.
  11. jarec6

jarec6 Популарен член

Фала ти, има се и камери и картички и се.

12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Дали некој има искуство со она што ги нарекуваат Exit Interview?
    Што точно прашања поставуваат?

13. nice-girl

nice-girl Истакнат член

прашање за искусните... пишано во темата проблеми на работа ( од работодавачот добив усмена изјава дека не сака да продолжам да работам па да сум одлучела јас што и како)е сега ми е страв да не ме одјави уназат 7 дена... кажано ми е дека ќе ми следи отказно решение таму 30 дена, одмор од 15 работни дена... што и како да правам бар до почеток на август да не можат да ме одјават дали да напишам спогодба со овие работи да искористам боледување ....

14. Калатеа

Калатеа Популарен член

На каков договор си?

За да те отпушти прво треба да добиеш писмена опомена, па 15% казна ако не работиш како што треба, а за ова треба време.
    Ако си решила да седиш до август, бори се и не му попуштај.

Евентуално да се спогодиш да работош 2 месеци додека не најдеш друга работа.

Ако си на определено за жал може сам да го прекине договорот.

Selena01 and eliesaab like this.
  15. Мравојад

Мравојад Популарен член

Може е веќе касно и си го направила интервјуто, ама во принцип се прави последните денови пред да си одиш.
    Те прашуваат што ти се допаѓало во фирмата, што не, односот со колегите, претпоставениот, дали си имала многу работа, дали си имала проблеми со некој, зошто си одиш, каде одиш и сл.
    Некаде е само про форма, а во некои фирми ако има патерн некаков го користат интервјуто за да го решат проблемот.
    Најчесто фирмите веќе имаат спремен примерок, го пополнуваат додека зборите и ти како вработена треба да го потпишеш.

GirlLove and eliesaab like this.
  16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Поголема глуспот, немам слушнато... Го немам сеуште.
    Бре малтретирање...

Мравојад likes this.
  17. nice-girl

nice-girl Истакнат член

На неопределено немам добиена никаква писмена опомена туку само усмена и тоа причината за отказ е приватна и не е поврзана со работата

18. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Зошто си одиш, у принцип.
    Јас во претходната фирма немав, ама мои колеги имаа. Јас сам им реков, си одам заради поголема плата.
    Прашањата се тие, зошто си одиш, што не ти се допаднало, што ти било Ок, од што си задоволна, од што не си, што би препорачала да подобрат и сл.

GirlLove likes this.
  19. Coece

Coece Истакнат член

Ako si na neopredeleno vo nikoj slucaj da ne si davas ti otkaz,zatoa i gospodinot ti najavil usmeno,za da ispadne kako ti da davas otkaz.Problemot e vo toa sto ako toj ti dade otkaz,moze samo kako tehnoloski visok i na tvoe mesto godina dena ne smee da primi drug covek za toa rabotno mesto.Plus ako ti dade otkaz ti sleduvaat i pari preku biroto za vrabotuvanje mislam po mesec i pol za sekoja godina sto si rabotela.No ako ti samata si dades otkaz,gi gubis site prava

Tam4yy and eliesaab like this.
  20. МитеМен

МитеМен Истакнат член

IMG_20240617_180815.jpg

Coece and eliesaab like this.