Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.453
    Допаѓања:
    37.628
    И тогаш може да го тужат. Баш заради тоа што неоправдано дал отказ.

2. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.456
    Епа тогаш каков начин му преостанува на човекот за да ја напушти сегашната работа без да трпи некакви последици?

На SkBoy20 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.222
    Допаѓања:
    9.042
    Ако не успее да се договори, треба да си чека отказен рок, или да чека крај на договор ако завршува побрзо.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.456
    Јас мислев работата е поедноставна, давам отказ и крај, никакво тужење никакви бакрачи

5. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    915
    Допаѓања:
    678
    На крај ако нема разбирање тогаш консултација со адвокат или трудов инспектор

6. dejanadejana777

dejanadejana777 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2022
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    326
    Не може туку така работник да си оди кога ќе му п*дне :D
    Минимален отказен рок рок е 30 дена, освен ако со договорот не пропишано да биде подолг, максимум е 3 месеци ако не се лажам.
    Исто, писмено мора да се извести работодавецот за намерата за раскинување на договорот за вработување.

7. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    403
    Допаѓања:
    1.361
    Јас дадов отказ пред рок. Поради неправилности на работа. Имав казна на плата 15%. Никакви тужби немаше.

8. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    2.896
    Јас си имам исто така заминато пред рок, ниту казни ништо не платив.

На Dominodancing му/ѝ се допаѓа ова.
  9. dejanadejana777

dejanadejana777 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2022
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    326
    Претпоставувам дека многу од фирмите не сакаат да ја прават ‘големата’ околу тоа или пак не знаат. Но во секој случај пак зависи од односот. Ако решат да ти се ‘закачат’, можат.

На Cosmic Girl, Ajronmen и SummerGirl им се допаѓа ова.
  10. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.446
    Допаѓања:
    8.746
    Не треба ништо да ти кажуваат, треба да си прочиташ што ти пишува во договорот за вработување и во законот за работни односи, и така да се однесуваш. Како си испланирала да прејдеш на ново работно место, ако немаш поим каков ти е отказниот рок, или не ти е договорен со моменталниот работодавец? Во договорот не знам што ти пишува, ама еве кратко од законот:
    Врачување на отказ во писмена форма
    - Доколку имате намера да дадете отказ, прв чекор кој треба да го направите е навремено да го известите Вашиот работодавач. За таа цел, потребно е да дадете писмена изјава во која на директен начин ќе го известите работодавачот дека сакате да го раскинете договорот за вработување. Притоа, немате обврска да ги објаснувате причините за Вашето заминување, освен ако сметате дека нивното наведување би било соодветно во конкретниот случај. Така изготвениот отказ потребно е да му го врачите на работодавачот, односно на непосредно претпоставениот работник или друго лице одговорно кај работодавачот.
    Откажување на договорот за вработување со отказен рок
    - Доколку го откажувате договорот за вработување, минималниот отказен рок трае еден месец. Сепак, не е исклучена можноста во договорот за вработување или во колективен договор да биде договорен и отказен рок кој трае подолго од еден месец. Според тоа, препорачливо е однапред да бидете во целост запознати со содржината на договорот за вработување кој сте го склучиле. Особено важно е да знаете дека отказниот рок не може да трае подолго од три месеци. Отказниот рок ќе започне да тече, наредниот ден, по денот откако сте му го врачиле отказот на договорот за вработување на работодавачот.
    Права и обврски за време на отказен рок
    - За целото времетраење на отказниот рок, имате обврска и понатаму да доаѓате на работното место и да ги извршувате Вашите работни задачи и обврски, исто како и претходно.
    Меѓутоа, истовремено имате и право да отсуствувате од работа и тоа четири часа во текот на работната недела, заради барање на Вашето ново вработување. Ова значи дека работодавачот има обврска и е должен да Ви обезбеди отсуство од работа. За времетраењето на отсуството од работа имате право да Ви биде исплатен надоместок на плата, во согласност со колективен договор.
    Договорот за вработување може да го откажеш без отказен рок во случаи кога не се исполнуваат обврските, на пример неисплаќање плата.

11. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.446
    Допаѓања:
    8.746
    Не може да го тужат, казната за непочитување на правилата на работното место е автоматскиот отказ. Евентуално парична казна. Мислам дека 2023 имаше некои измени на законот кои не знам дали стапиле на сила (од 30 на 15 дена минимален отказен рок и од 3 на 2 месеци максимален). Најпаметно е да се договорите човечки и овие пракси да не се користат освен ако ептен се мора.

12. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.446
    Допаѓања:
    8.746
    Можеш да напуштиш, во рамките на твојот договор за вработување и во рамките на законот. Освен ако нема неправилности во смисла неисплаќање плата, тогаш се праќа писмено предупредување дека ќе си одиш, и ако нема ефект, тогаш навистина си одиш. Значи нема последици.

13. anii252

anii252 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Здраво, вработена сум во приватна здравствена установа. Во договорот пишува дека сум на неопределено, и имам отказен рок од 3месеци. Јас како здравствен работник, имам поднесено барање за отказ со рок од 30дена, управителот од мене бара отказниот рок да биде 3 месеца а не 1 месец како што се повикувам јас.
    Нивното барање е спротивно на одредбите од Колективниот договор за здравствена дејност.
    Во чл.104 од Колективниот договор,стои “Ако работникот го откажува договорот за вработување, отказниот рок изнесува 30 дена”.

Кои би биле последиците за мене доколку престанам да одам на работа откако ке помине 1 месец од мојот отказен рок?
    И дали доколку не се појавувам на работа и не одам (иако на пример би морало), би ми правеле проблем и не би ме одјавиле, па да не можам да се вработам на друго место?

14. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    19.698
    Ќе те одјават секако туку може во досието да ти дадат лоша препорака.

На SummerGirl и anii252 им се допаѓа ова.
  15. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.446
    Допаѓања:
    8.746
    Треба да прашаш адвокат што преовладува во случајов, колективниот договор или договорот за вработување кој сепак си го потпишала, значи си дала изричита согласност. И зошто воопшто постои дискрепанца. Законот вели од 30 дена до 3 месеци, а како се стигнало до разлика меѓу договорот и колективниот, да не се менувал колективниот низ годините? Советувај се со правна служба ако можеш
    Пс. Прочитај си и член 90, вели најмалку 30 дена.

Последна измена: 1 март 2025
  16. SkBoy20

SkBoy20 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    76
    Здраво. Ме интересира ако си потпишал договор на 3 месеци на определено, а после тие 3 месеци работа не потпишеш нов договор, како може да си сеуште пријавен и да ти е продолжен договорот?

17. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    2.896
    Не ти е продолжен само не си одјавен. Ќе си кажеш кај раководно лице или во правна служба да ти искуцаат нов.

18. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.446
    Допаѓања:
    8.746
    Ќе се информираш затоа што не верувам дека те држат пријавен, ако си пријавен ти теже стаж и плата, не верувам дека некоја фирма го прави тоа ако планира да не ти го продолжува договорот. Штом продолжиле со пријавувањето, веројатно планираат да ти дадат нов договор, ама заборавиле, не се заинтересирале или нешто трето. Секако прашувај одма, не знам што чекаш, тука да ти фрлиме карти, договор се продолжува што е можно порано, штом си видел дека се ближи времето на истек, си требал одма најодма да реагираш и да се информираш.

На SkBoy20 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SkBoy20

SkBoy20 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    76
    Пиши ми лп доколку не е проблем.

20. Tam4yy

Tam4yy Истакнат член