Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    939
    Допаѓања:
    3.375
    може и копија
    Немора да се пријавуваш.

2. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    1.508
    Што корист имам јас ако потпишам спогодбен отказ? Некој да ме упати.

3. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    340
    Во случај да сакаш да се пријавиш во бирото за вработување и да земаш надоместок , нема да можеш, бидејки сама си дала отказ. Исто така отказот даден од работникот е сигурност на фирмата дека нема да ги тужиш, у смисла ако не поминале 30дена од отказен рок и сл.

На SummerGirl и FreeToGo им се допаѓа ова.
  4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.897
    Допаѓања:
    14.581
    Само ако сакаш поинаков отказен рок од тој во договорот, обично е пократок за да можеш порано да си заминеш во друга фирма. Ако они ти даваат отказ, никаква корист немаш. Подобро да си земеш отказ во кој пишува зошто ти е отказот, освен ако не е заради некоја дисциплинска казна.

5. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.186
    Дали некој знае дали има некаков член по закон, ако 15 дена по почнување на раб, може да дадам отказ? Сакам во старата фирма да се вратам, тука почнав од 01.06.

6. Dekoo

Dekoo Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    907
    Ако сака фирмата да ти искочи во пресрет, може, ако не, мислам дека ќе мора да го испочитуваш отказниот рок. Така бар мислам!

На Bibi30 и eliesaab им се допаѓа ова.
  7. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.548
    Допаѓања:
    8.551
    Прво барај спогодбено. Ако не сакаат, Тогаш во писмена форма извести ги дека сакаш да го откажеш работниот однос. До човечки ресурси. Со твој потпис. Јас вака направив. Баш го читав законот за работни односи, и може работникот да го откаже договорот ако писмено изјави дека сака да го откаже договорот за вработување. Чл.71

На GirlLove и Bibi30 им се допаѓа ова.
  8. Dekoo

Dekoo Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2020
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    907
    Може да го откаже, ама не верувам да може од денес за утре. Сигурно и фирмата е покриена некако.

9. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.548
    Допаѓања:
    8.551
    Не знам. Може да им најави заклучно до кој ден ќе биде на работа. Пишува дека може да го откаже без отказен рок.

10. Smart.Girl

Smart.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    Дали може да искористам слободен ден заради потенцијална нова работа, моментално сум на отказен рок од 30 дена. Во фирмава работам 4 месеци.

11. Mongolka

Mongolka Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2021
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    575
    Ве молам ако некој знае да ме упати. :)
    Си дадов отказ поради здравствени причини (иако тоа го кажав усмено само не го наведов во мејлот каде што поднесов отказ).
    Откачениот рок во договорот е 30 дена и пишува дека доколку не се испочитува би можело да има материјални и дисциплински санкции. Јас не можам да го испочитувам и предлагам 2 недели отказен рок но бе можеме да се согласиме околу тоа.
    Прашањето ми е, какви би биле тие санкции доколку јас не го испочитувам откачениот рок?

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.897
    Допаѓања:
    14.581
    Зависи каква штета ќе има фирмата што ќе нема работник на твоето место тие преостанати 2 недели. Претпоставувам не можат да најдат замена толку брзо. Реално можеш да одговараш за загуба на профит. Пример јас сум стоматолог, пломбирам 10 заба во 1 работен ден, за 2 недели на фирмата и правам загуба од 10 дена по 10 пломби по Х денари зошто ако не сум јас нема кој да ги сработи.
    Ретко кој се замара со вакви работи, ама законски може. Моја препорака извади си боледување кога веќе имаш легитимни здравствени причини.

13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.973
    Допаѓања:
    45.676
    Ми треба совет, мм доби добра прилика за работа и мора да почне многу бргу. Јас одам втора смена и он го чува детето, немам деуга опција за чување па морам јас да напуштам.
    Да дадам отказ со еден месец рок немам време, да дадам со помалку газдите се толку клети што ќе ми го згорчат животот тие две недели додека сум таму или колку и да се.
    Мм ми вели да не давам отказ со рок туку едноставно да кажам дека поради приватни причини не можам веќе да одам на работа.
    Знам дека ќе има санкции, сигруно нема да ме платат, ама тоа ми е во ред, друго што може да направат?
    Секако ќе се селам во странство, од аспект на морални причини и од аспект на барање друга работа не ми е битно дали ќе имам проблем.

14. IwyMe

IwyMe Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2023
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    136
    Не се појавувај на работа 3 дена тие самите ќе ти дадат отказ.

На 1209 и GirlLove им се допаѓа ова.
  15. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.036
    Допаѓања:
    4.081
    Нели можеш да отвориш боледување за време на отказен рок? Пиши го отказот со регуларно време отказен рок, како што ти стои во договорот, отиди на работа неколку дена колку можеш и кога ќе треба маж ти да почне, а ти да си дома со детето - отвори боледување до крај на отказниот рок. Во тој случај треба да си скроз заштитена и не ти можат законски ништо.

На Spidy, Tam4yy и 1209 им се допаѓа ова.
  16. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.548
    Допаѓања:
    8.551
    Пиши ми лп ако сакаш.

17. Bubiška

Bubiška Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2021
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    923
    Прашај колку ти е отказио рок,некаде е месец некаде 15 дена ,а може и спогодбено за да те одјават веднаш.Законски 3 дена не појавување и да не ги известиш треба да ти дадат отказ.Те читав дека си неколку месеци таму и дека за одмор прашуваше,да си го искористиш и него пред да си одиш,2 дена од месец е.Ако не прифаќаат ништо ти кажаа даваш отказ и земаш боледување до крај на отказниот рок.Како играт они играј и ти подмукло.

На Tam4yy и 1209 им се допаѓа ова.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.973
    Допаѓања:
    45.676
    Проблемот е што јас немам видено договор, не ни дадоа да потпишеме, само не пријавија, ниту знам што пишува во договорот ниту сум потпишала.
    Знам дека е грешка ама бев очајна за работа тогаш.
    Одморот нема шанси да ми го дадат, не знам како да објаснам газдите се чкљ ептен.
    А да земам прво боледување па да дадам отказ за време на боледување, дали тоа е можно? А и како ќе земам боледување без валидна причина?

19. Bubiška

Bubiška Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2021
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    923
    Прво ќе дадеш отказ,ќе тражеш да си ги искористиш деновите од одмор и после некој ден земи боледување од матичната мислам дека она може да даде до 10дена,а причина за боледување ќе најдеш (facepalm) , ај лп .

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.897
    Допаѓања:
    14.581
    Ако си сигурна дека нема договор, не ти можат ништо. Ако не си потпишала дека имаш отказен рок од Х денови, можеш слободно од утре да не одиш. Има начини како да ти скратат од исплата, ама ако тоа не ти е важно, слободно не оди.
    Боледување ти е најчиста работа зошто на отворено боледување не можат да те одјават порано, секако нема да одиш на работа а барем 70 посто ќе си земеш за наредните недели. За дијагноза, оди збори со матичен дали ќе ти заврши работа. Ако мислиш дека нема да сака да ти даде, можеш да кажеш дека имаш некаков симптом (дијареа, мигрена, нешто што не би се видело на крвна слика), барем една недела ќе можеш да извадиш.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.