Нека пиши и некој поупатен ама може би можела да го продолжиш боледувањето за некој ден фактички да надмине 12ти? Евентуално на тој начин да имаш 6+ месеци.
Адвокат и пријава во Трудова инспекција. Од искуство на колешка го пишувам ова. И она беше на неопределено. Какви идиоти од газди има. Затоа ќе немаат работници.
Види јас се најавив дека ќе напуштам и дека треба да се договориме до кога им одговара да работам демек да бидам фер, да не пуштам директ отказ од никаде, ама ете очигледно не требаше да бидам фер и требаше да им дадам прописно на маил. Дали може сеа е паметно да си пишам до кога црно на бело да имам?
Дај писмен отказ. Така ќе продолжиш до 12ти. Ако они те отпуштат, ти ќе кажеш во инспекција дека не ти дале отказен рок. Штом немаш дадено писмен отказ, ништо не ти можат.
Ако сакаш да си дадеш отказ, види си во договор сигурно имаш отказен рок, може и да ти го вратат и да не ти го прифатат отказот, се мора да ти е наведено во договорот. Обично е месец, така што ако планираш да даваш отказ, пиши си достави си до архива нека ти стават печат и чекај одговор. Пиши и на маил секако. Пошто си на неопределено не може они од денес за утре да те одјават, сигурно не им дошло до 300 евра к15 да ризикуваат инспекции и контроли.
Тогаш може не си на неопрделено, провери си во аврм на м1/м2 можеш електронски да си направиш профил и да провериш. Да не те ставиле на определено месец, два, три... Тогаш немаш мн што да направиш. Мислам отказ пиши си дека даваш, односно дека нема да продолжиш договор, ама ако ти завршува договорот пред 6 месеци нема да ти следи регрес. Ако можеш земи си боледување уште за да фатиш 6 месеци.
Проверив, сум на неопределено, бев на 3м па ми го продолжија после на неопределено. Пишав на матичната, ќе идам да видиме дали може да то продолжи боледувањето до 12ти, јас секако ќе си дадам црно на бело отказ со 30 дена рок, па после ќе видиме.
Ако на 12ти се точно 6 месеци, гледај барем 2-3 дена плус да е, после тоа. За боледување. Ако тоа ти е опција, комбинирај, за дете, па со друга дијагноза за тебе. Ова ако не може со истата дијагноза да биде толку денови.
Kako be se nafakate da rabotite bez dogovori stvarno ne mi e jasno. Od neopredeleno nemoze da te izbrkaat bez 3 predupreduvanja i toa na dokument , taka da pisi pismena izjava za otkaz i daj si rok 30 dena , kaj poveketo e 30 dena otkazen rok osvem za menadzerski dogovor.Ako te odjavat so 3 dena ne pojavuvanje na rabota vo m1 ke pisuva deka oni ti dale otkaz a toa e loso za cv utre baska ke ti skratat plata.
Како да не. Сигурно ќе пишат така. Има и други закони. Ако им најавила писмен отказ, не можат со сила да ја држат. @1209 не си ги губи нервите и здравјето ако тие не се луѓе, секогаш работникот гледа да биде фер а што прават фирмите никој не дискутира .
Не може ни со тие предупредувања. Мора да има состанок, па од тој состанок записник, па она да го потпише итн. Пак мора да се докажуваат на суд и треба да имаат соодветни докази.
Nema shto da ti e jasno ili ne, povremeno reshenie beshe i ne mi beshe bitno, po ng se vrakjam. vo stranstvo nitu me interesira avrm shto kje kaze nitu cv moze da mi unishti za tamu. Momentalno ne mi e bitno nishto samo da mozam da bidam tuka za deteto. Meguvreme seushte sum boleduvanje oni me ignoriraat. Kje vidime kako kje bide.
Дали може во отказен рок од 30 дена ( со договор на неопределено) да барам да ги користам преостанатите 12 дена од ГО?
Секако дека може, но има ете некои ќе кажат имаме работа и нема да може, па ќе ти пишеме потврда колку имаш останато и да ги пренесеш во новата фирма. А во новота фирма пак одма секако нема да ти дадат одмор. Така да барај си ги сега, твои се и искористи си ги.