можно е да има земено некои пари од државата шо те има вработено па не смее да те одјаве одреден временски период
Потпиша ли ти отказно решение ? Ако немаш потпишано ништо, можат да вратат уназад до 14 дена за да се оградат.
Ако немаш потпишано отказно Решение, Спогодба за раскинување на договор за вработување, односно ако немаат донесено Одлука за престанок на работен однос не може да те одјават, како документ задолжително е да се приложи при одјавување.
Oтказното мора да го потпишеш. Кога ќе потпишуваш запази го датумот ќе видиш дека ќе вратат назад за 14 дена. Али тебе не ти е битно тоа пошто секако мај го немаш работено, а плата за Април си земала.
Дали откако ќе заврши договорот на работа со одредена фирма треба да потпишиш нешто и дали е можно да ти намали/скрати на платата?
И маж ми пред 1 месец си отиде од претходната фирма, ништо не потпишал. Можно ли е газдите да ги фалсификуваат потписите?
Зависи на кој начин е раскинат работниот однос, можеби е со отаз од страна на работодавачот (сигурно врз основа на тој член од законот го отпуштиле).
Во иднина, ако дојде до таква ситуација практикувајте писмено барање за престанок на работниот однос.
Аха. Значи, законски е можно. Пример да добијам отказно решение на 30ти и на 30ти да почна да работам во друга фирма? Имам и друго прашање, јас сум од Битола, под Битолската агенција за вработување, минатиов месец извадив лична карта од Скопје. Дали треба да се пријавам во скопската агенција за новата работа?
Не така. Да те одјават на 30 од претходната фирма, најдоцна до пладне (12 часот), и тоа да ти биде последен работен ден таму, и во текот на истиот ден да те пријават во другата фирма дека почнуваш со работа од следниот ден. Така нема да имаш прекин во стажот, јас така направив.
Дали работодавачот во договорот за вработување може да вметне член кој опфаќа парична казна доколку не се почитува отказниот рок? Во закон за работни односи не сретнав такво нешто.