Во секоја фирма и за секој курс е различно. Можеш да ги поставиш овие прашања директно на фирмата и ќе ти објаснат. Најчесто за повеќето обврзуваат да работиш одредено време за таа фирма и тоа треба го има во договорот. Ако имаш таков, прочитај си го, најверојатно пишува.
Како најпаметно да се искористи одмор? Знам дека нема да ни дадат во отказен рок да го користам или даваат? Или зависи од фирма? И дали можи боледување во отказен рок?
Можеш да користиш одмор во отказен рок.Колку ти е отказнио рок и колку одмор имаш?Работиш колку треба и дополнуваш со одмор до крај на отказно рок
Јас потпишав спогодбен отказ на крај, рекоа дека не е проблем и дека ќе ми платат и к15 и одмор кој не ми дозволија да го искористам туку веднаш по боледување заврши работниот однос. Ако до нг не ми ги исплатат, дали да пријавам на трудова?
Aко имаш 6месеци работено законски до нг треба да ти исплатат,ако не пријави ги и ќе ти исплатат,тоа закондки ти следува .
Постариве колеги велат дека ретко на кој му давале така, или ливче му давале за да го искористи одморот во другата фирма или му пропаѓал.
Прашање е колку другата фирма ќе дозволи да го искористиш кај нив одморот.Законски мора да ти го дадат да го искористиш или да ти го платат.Дали потпиша отказен рок?
Тогаш играј со нивните карти,даваш отказен рок ,работиш некој ден и боловање до крај на рокот.За време на боловање не смеат да те одјават.
За ова потпишувам со две раце. Колку уредно си дадов отказ во претходната фирма, највен месец однапред, као многу задоволни од мене, да не си одам ќе ме унапределе… на платата скратени бонуси. И да, никогаш не потпишувајте спогодбен.
Здраво на сите. Да ве прашам за совет. Се работи за моја блиска пријателка. Има потпишано договор на 1 година и решена е да даде отказ. Работава е се мисли дали смее да даде отказен рок на почетокот на 11тиот месец и да го доработи до крај на 12ти месец или мора да почека до крај и после да најави отказен рок. Фала ви однапред.
Кога сака може да даде отказ значи може на 11ти месец и да бара неискористениот годишен одмор да и влезе во отказен рок, минималниот отказен рок е 30 дена.
Работодавачот е должен на работникот да му обезбеди искористување на 12 работни дена годишен одмор до крајот на тековната календарска година, а остатокот до 30 јуни идната година. Ова е цитат од законот, што јас го разбирам дека мора да ти дадат одмор во тековната година, а не дека мора да го земеш. Ама мислам на ниедна фирма не и одговара да го земеш цел одмор наеднаш, па затоа си го толкуваат така што мораш да земеш 12 дена до нова година, па остатокот до 30 јуни следната година.
Фала ти многу. А доколку истече договорот не мора отказен рок да даде пошто не го продолжува или мора да најави?