Форумџика на годината

Отказ и сè околу тоа

Discussion in 'На работното место' started by CinnamonBambi, Jul 15, 2016.

1. Milica TR

Milica TR Активен член

Да ама кај нас кога ти даваат отказ не ти најавува ама затоа кога треба да дадеш отказ ти бараат 1 месец однапред да им најавиш

2. Zavisnaodblago

Zavisnaodblago Истакнат член

Може ли да се повлече/откаже отказното решение? Ми се случија лоши работи на работа, се најдов во ќорсокак и пратив отказно решение, не добив одговор се' уште од HR. Сега сметам дека е погрешна одлуката, дали можам да го откажам?

3. Forca

Forca Популарен член

Може да го повлечеш отказот, уште утре директно контактирај ги од HR, и однеси им нова писмена изјава дека го повлекуваш отказот даден од твоја страна.

Zavisnaodblago and riba79 like this.
  4. Daniiii...

Daniiii... Истакнат член

Дадов отказ, но ми пишува на отказот- кршење на работниот ред и дисциплина. Дали ќе имам проблем за понатамошно вработување? Во фирамата бев 9 години ама тоа е газдите си прават како нив им одговара. Ме интересира за понатака кога ќе се вработувам дали ќе е проблем пишаното? Фала ви.

5. Simovska92

Simovska92 Истакнат член

Дечки јас преговарав за спогодбено да си заминам, ме замолија да излезам во пресрет и да останам малку подолго, немам уште отказно решение, дали може да ги користам тие 4 часа од работодавачот и дали некој ги користел и од кој да ги побарам?

6. Marcheee

Marcheee Истакнат член

Tie 4 chasa ti sleduvaat po zakon. Ako se pravat na Tosho potseti gi :) Ama kje morash otkaz da dadesh za da ti sleduvaat.

Last edited: Dec 9, 2025
  7. Marcheee

Marcheee Истакнат член

Porano mozhebi ne gledaa tolku sega ako se vrabotish povotovo vo stranska firma ili ima povrzanost so stranci tie mnogu vnimavaat i na toa. Duri mozhe i da se javat kaj tie shto gi ostavash kako prethodni vrabotuvachi i referenci. Dali se pobuni barem spogodben da bide otkazot?

8. Bebence29

Bebence29 Популарен член

потпишан договор на 6 месеци кога може најрано да се раскине?

9. нина122

нина122 Популарен член

Треба да прочиташ како е тоа дефинирано во договорот што си го потпишала, кај мене пишуваше дека првиот месец се смета за пробна работа и можат да ми дадат отказ со два дена најава пред тоа, и јас исто, после изминат еден месец, т.е пробниот период, отказниот рок доколку они ми дадат отказ е месец дена, а доколку јас дадам отказ исто 1 месец, ова ми го пишуваше на договорот што ми беше определено на 6 месеци..

10. WhiteCat33

WhiteCat33 Популарен член

Моја блиска особа си даде одказ од на работа, имаше околу 10тина дена од 2025 и сега со влегување во новата година 2026 во програмот автоматски и се зголемија деновите тоест плус од 2026. Дали фирмата е должна да и дозволи да ги искористи и тие додека е во отказен рок? Дали може да и ги платат? Каков е законот во Македонија за ова?

11. Anika55

Anika55 Популарен член

За годишен одмор ли прашуваш?
    Стариот одмор од 2025 може да и го дадат да го користи во отказен рок или да и дадат потврда дека не и е искористен целосно, па во нова фирма да си го искористи.
    Нов одмор од 2026, не се должни да и дадат.

WhiteCat33 likes this.
  12. WhiteCat33

WhiteCat33 Популарен член

Да, за годишен одмор. Ти благодарам многу на одговорот.

Anika55 likes this.
  13. kolovoz

kolovoz Популарен член

Ова не е точно. Ќе се јават само ако ти им оставиш број за контакт или препорака од некој. Кој работи греши. Што и да се случило во претходната фирма не е нивна работа. Единствено може да смета ако има некаков судски процес помеѓу тебе и фирмата. Ама и тоа не значи ништо се додека не се докаже.

eliesaab likes this.
  14. Marcheee

Marcheee Истакнат член

Da, ama stranski ili golemi firmi retko koga ne baraat referenci ili broevi od prethodni vrabotuvanja. E sega dali kje se javat toa e drugo prashanje. Inaku se slozhuvam so tebe koj raboti i greshi. I jas sekogash sum da se dade shansa bez razlika na minati postapki sekako dokolku ne se povtoruvaat.

Last edited: Jan 3, 2026
  15. kolovoz

kolovoz Популарен член

Во секој оглас може да стои да доставите препорака доколку ја поседувате. Ама ваше право е дали ќе ја доставите или не. Препораката не е пресудна во донесувањето на одлуката. Големите и странски фирми вообичаено имаат тестови. Резултатите од тестот заедно со твоето однесување се пресудни во изборот на кандидатот. Може да ја имаш најдобрата препорака а да незнаеш ништо на тестот. Вообичаено препораките се битни за менаџерски позиции кои мораат да имаат одлична мрежа на соработници но оваа позиција во нашата земја скоро и да ја нема или е дадена на некој странец.

Last edited: Jan 3, 2026
    eliesaab and Marcheee like this.
  16. Tam4yy

Tam4yy Истакнат член

Ако останува месеци од 2026та нели пропорционално ја следуваат и денови од годишен одмор.

17. Anika55

Anika55 Популарен член

Не кажав јас дали и следува или не, туку дека не се должни/обврзани да и ги дадат во отказен рок.