Да ама кај нас кога ти даваат отказ не ти најавува ама затоа кога треба да дадеш отказ ти бараат 1 месец однапред да им најавиш
Може ли да се повлече/откаже отказното решение? Ми се случија лоши работи на работа, се најдов во ќорсокак и пратив отказно решение, не добив одговор се' уште од HR. Сега сметам дека е погрешна одлуката, дали можам да го откажам?
Може да го повлечеш отказот, уште утре директно контактирај ги од HR, и однеси им нова писмена изјава дека го повлекуваш отказот даден од твоја страна.
Дадов отказ, но ми пишува на отказот- кршење на работниот ред и дисциплина. Дали ќе имам проблем за понатамошно вработување? Во фирамата бев 9 години ама тоа е газдите си прават како нив им одговара. Ме интересира за понатака кога ќе се вработувам дали ќе е проблем пишаното? Фала ви.
Дечки јас преговарав за спогодбено да си заминам, ме замолија да излезам во пресрет и да останам малку подолго, немам уште отказно решение, дали може да ги користам тие 4 часа од работодавачот и дали некој ги користел и од кој да ги побарам?
Tie 4 chasa ti sleduvaat po zakon. Ako se pravat na Tosho potseti gi Ama kje morash otkaz da dadesh za da ti sleduvaat.
Porano mozhebi ne gledaa tolku sega ako se vrabotish povotovo vo stranska firma ili ima povrzanost so stranci tie mnogu vnimavaat i na toa. Duri mozhe i da se javat kaj tie shto gi ostavash kako prethodni vrabotuvachi i referenci. Dali se pobuni barem spogodben da bide otkazot?
Треба да прочиташ како е тоа дефинирано во договорот што си го потпишала, кај мене пишуваше дека првиот месец се смета за пробна работа и можат да ми дадат отказ со два дена најава пред тоа, и јас исто, после изминат еден месец, т.е пробниот период, отказниот рок доколку они ми дадат отказ е месец дена, а доколку јас дадам отказ исто 1 месец, ова ми го пишуваше на договорот што ми беше определено на 6 месеци..
Моја блиска особа си даде одказ од на работа, имаше околу 10тина дена од 2025 и сега со влегување во новата година 2026 во програмот автоматски и се зголемија деновите тоест плус од 2026. Дали фирмата е должна да и дозволи да ги искористи и тие додека е во отказен рок? Дали може да и ги платат? Каков е законот во Македонија за ова?
За годишен одмор ли прашуваш? Стариот одмор од 2025 може да и го дадат да го користи во отказен рок или да и дадат потврда дека не и е искористен целосно, па во нова фирма да си го искористи. Нов одмор од 2026, не се должни да и дадат.
Ова не е точно. Ќе се јават само ако ти им оставиш број за контакт или препорака од некој. Кој работи греши. Што и да се случило во претходната фирма не е нивна работа. Единствено може да смета ако има некаков судски процес помеѓу тебе и фирмата. Ама и тоа не значи ништо се додека не се докаже.
Da, ama stranski ili golemi firmi retko koga ne baraat referenci ili broevi od prethodni vrabotuvanja. E sega dali kje se javat toa e drugo prashanje. Inaku se slozhuvam so tebe koj raboti i greshi. I jas sekogash sum da se dade shansa bez razlika na minati postapki sekako dokolku ne se povtoruvaat.
Во секој оглас може да стои да доставите препорака доколку ја поседувате. Ама ваше право е дали ќе ја доставите или не. Препораката не е пресудна во донесувањето на одлуката. Големите и странски фирми вообичаено имаат тестови. Резултатите од тестот заедно со твоето однесување се пресудни во изборот на кандидатот. Може да ја имаш најдобрата препорака а да незнаеш ништо на тестот. Вообичаено препораките се битни за менаџерски позиции кои мораат да имаат одлична мрежа на соработници но оваа позиција во нашата земја скоро и да ја нема или е дадена на некој странец.