Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. Creation

Creation Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    368
    За државни фирми незз за приватни и да не се појавиш 3 дена и да си отидеш не се плаќаат пенали,само тешко дека кје те примат повторно таму.

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    15.445
    Види си во договорот. Ако нема напишано некаква казна за непочитување отказен рок, едноставно не одиш на работа и готово.

3. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    400
    Не пишува за казна, пишува само дека можи да се раскини со договор или со отказен рок или од било која друга причина од двете страни.

4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.069
    Допаѓања:
    39.888
    Ако не пишува во договорот, отказниот рок е 30 дена. Може да се раскине и спогодбено, ама за тоа треба и другата страна да се согласи. Имаш опција и да не се појавиш 3 дена, ама внимавај.... Може да не ти ја исплати цела плата.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    400
    Јас сакам да однесам писмен отказ и да одам уште една недела пример и толку.Ако кажам дека не одам од утре пример веројатно нема да ми исплати.Ако проблемот е само платата не ми е ни гајле,бидејќи психички попуштив на ова работно место.Јас не можам да издржам а работодсвецот нема слух иако барав разговор.Се плашам да не испадни некаков друг проблем ако утре откажам.

6. Creation

Creation Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    368
    Нема да имаш никаков проблем и кје ти исплатат немој да ти стане само премногу удобно дома...

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    15.445
    Само може да не те платат за овој месец, друго нема што да ти направат проблем.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.519
    Допаѓања:
    18.712
    Не би требало да имаш никаква штета, одма од тефтерчето од штаб ќе наместат друг.

9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.069
    Допаѓања:
    39.888
    За таа една недела може да не ти го прифати отказот. Ќе се вади со отказен рок. Останува да ризикуваш со тие 3 дена. Може ќе имаш среќа и плата да ти пушти.

10. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    400
    Како и секогаш работникот страда.Нив им беше гајле кога ми ја направија штетата.Не бев известена за тоа тогаш,преку ноќ промени.Ако не одам тие три дена треба да потпишам нешто после тоа кај работодавецот?

11. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.069
    Допаѓања:
    39.888
    Ако ти се јават да потпишеш. Јас не потпишав. Од четвртиот ден бев одјавена.

12. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    400
    Ако си дадеш отказ со отказен рок наведен во договорот, дали ти можат нешто?И што е следно после поднесување на отказно писмо во ресурси?Законски ми е кажано дека е таман и правно како што треба бидејќи се почитува рокот.Сепак слушам муабети дека треба и работодавецот да се согласи? А мене веќе ми течи законски отказниот рок.Дали има шанси да ми прават замки и сплетки?

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    15.445
    Ако почитуваш законски рок, не ти можат ништо, секако ако си ја работиш работата до крај како што треба. Ако забушаваш, секогаш постои опција да те казнат парично за неисполнување на работни обврски. А да се согласи на отказ, нема што да се согласува, веќе се согласил на тој рок кога сте потпишувале договор.

14. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    400
    Веќе некој ден ми течи отказниот рок,што е следно после завршување ? Ќе ме одјават автоматски и ќе прекини работниот однос?

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    15.445
    На денот кога ти завршува рокот, треба да те одјават и толку. Ако имаш во план друго работно место, добро е да се организираш да немаш прекин. Ако немаш, тогаш сеедно е.

16. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.835
    Допаѓања:
    19.040
    Ајде девојки малку помош.
    Вработена бев во една фирма на неопределено, одев до вчера значи 29.01, денес се јавив дека сум болна и отворив боледување, на отворено боледување, господинот ме одјавува со датум од 27ми.
    Пишав и маил и пријава во трудова, некој совет?
    Ќе превземат ли нешто што мислите?

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.069
    Допаѓања:
    39.888
    Ништо не ти можат. Го почитуваш рокот за отказ.

Ќе преземат. Подобро е да одиш лично. Он те одјавил од таа дата за да не одговара за отпуштање за време на боледување. Колешка моја ги пријави газдите затоа што ја отпуштија без отказен рок. За околу месец се реши случајот. Платија казна. И плус и платија отштета.

На Mumoftwo30 и jarec6 им се допаѓа ова.