Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. OneMiss

OneMiss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    121
    Pak ke ti spomnam gledaj prekin da nemas i zemi si potvrda za ostanat odmor niviot rabotodavec e dolzen da ti dade ako nemas prekin,ako ti napravat prekin posle 6 m imas pravo na odmor

2. Tam4yy

Tam4yy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2010
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    321
    Не е должен новиот работодавец да и даде одмор неискористен од претходна фирма.

На Spidy, злоба и eliesaab им се допаѓа ова.
  3. Luna Defecta

Luna Defecta Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2026
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    42
    Делуваш исплашено со прашањава.
    Помина време откако си пишала, вајда досега се одлучи дали ќе го дадеш отказот, што се случи потоа?

Инаку пишувам тука за сите да може да прочитаат, да не се плашите воопшто од работодавците.
    Поготово ако имате каде да работите после, не ви можат ништо.
    Не е крај на свет, и ако не сте во добри односи не мора да потпишувате доброволни откази.
    И не е законски да не ве платат последен месец ако сте сработеле.
    Имате право на правна процедура - жалба со адвокат.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Luna Defecta

Luna Defecta Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2026
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    42
    Делуваш исплашено со прашањава, зошто?
    Помина време откако си пишала, вајда досега се одлучи дали ќе го дадеш отказот, што се случи потоа?

Инаку пишувам тука за сите да може да прочитаат, да не се плашите воопшто од работодавците.
    Поготово ако имате каде да работите после, не ви можат ништо.
    Не е крај на свет, и ако не сте во добри односи не мора да потпишувате доброволни, спогодбени отказни решенија.
    Секако после 2 - 3 дена ќе ве одјават ако не се појавите на работа.
    И не е законски да не ве платат последен месец ако сте сработеле, ве молам!
    Имате право на правна процедура - жалба со адвокат.

На GORJAN240 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. GORJAN240

GORJAN240 Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    Rabotam vo privatna firma 3+ godini i sum na neopredeleno , so sopstvenickata imavme argument i sega mi lupa raboti za da me maltretira, isto sekoja minuta kasnenje i den ako mi treba za lekar i sl mi se belezi iako e uredno najaveno otsustvo vo elektronski pisana forma

sakam da dadam otkaz ,
    Kako da postapam da izlezam kompanijata na korekten nacin od moja strana? Baranje za prekinuvanje na dogovor preku email ili pismeno vo kancelarija da i odnesam kako da go sostavam tekstot? Fala vi

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.358
    Допаѓања:
    15.657
    Ако има кој да ти завери во деловодник дека си доставила барање, тогаш писмено. Ако не на емаил. 30 дена отказен рок. Законски само тоа е потребно.

7. GORJAN240

GORJAN240 Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    pa moze ona da zaveri ima pecati tamu vo fiokata ama da ne mi pravi filmovi citav pogore moze preku posta nesto zatoa prasuvam dali so email ke se sredi rabota pa potoa 30 dena sekako ke pominat i taka i taka da gi ispostuvam

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.358
    Допаѓања:
    15.657
    По пошта препорачано писмо е најсигурно, ама мислам дека веќе и мејл се важи.

9. orxideya

orxideya Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2021
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    83
    Ако не се појавиш 3 дена на работа и те одјават - дали ќе ти скратат од плата?

10. Аничкаa

Аничкаa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2020
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    667
    Не. Има опција да те одјават со датата од првиот ден од кога не си дошла а они тек на трети ден решаваат да ти дадат отказ
    Не ти кратат туку не ти ја ни даваат како не си ги иработила тие 3 дена. Не можеш да ги зезнеш

11. GORJAN240

GORJAN240 Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    napravivme muabet soopsteno usno otkaz , i odma spogodben napravivme ajt nazdravje so pecat so site nisani , plata plus odmorot plateni druga e atmosferata sega kako druga licnost e hehehe fala ti za reply, pozz

12. Thor1234

Thor1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2021
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    6
    Писмено по маил пратив известување дека отпочнувам отказен рок. 30 дена ми е и наведов и датум кој ми е последен ден на работа. Не добив никаков одговор на маилот, нити се имам видено/слушнато со претпоставените од тогаш. Дали отказниот рок ми се смета како започнат и валиден или треба они нешто да по потврдат/потпишат? Битно ми е заради почнување работа на друго место одма по крајот на отказниот рок, па затоа секое инфо би ми било од корист :)

13. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.196
    Допаѓања:
    3.911
    Јас имам вака направено. Само што последната недела ги потсетив дека се ближи датумот и да спремат да ме одјават.

14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.108
    Допаѓања:
    124.436
    Ако новиот работодавец е запознаен со тоа дека немате прекин во стаж и донесете на писмено за остатокот од одморот и те како е должен да ви даде одмор кога и да посакате.

Тоа што таквото барање е скроз невкусно и да не речам срамота, е сосема друга тема :)

На Iamstorm и eliesaab им се допаѓа ова.
  15. Але99

Але99 Нов член

Се зачлени на:
    17 септември 2025
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите. Барам совет во однос на мојата моментална ситуација. Имено во петокот директорот ме повика на разговор 1-1 и ме извести дека фирмата нема финансии поради војната и дека сака да нѐ испрати дел од нас дома на standby од 1 мај. Искрено не објасни што значи тоа но не верувам дека би не исплаќал за тој период. Јас тоа не би го прифатила и би настојувала на отказ. Но по закон читав дека ми следува испратнина и плус од АВРМ одредена исплата доколку ме прогласи за технолошки вишок. Ве молам совет како да постапам и каков отказ да потпишам

16. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.919
    Допаѓања:
    9.863
    Ај препрочитај си уште еднаш убаво и нека не те мрзи, отиди во АВРМ и прашај за да ти објаснат
    https://av.gov.mk/makedonski-ns_article-koj-ne-moze-da-ostvari-pravo-na-paricen.nspx

Спогодбено не потпишувај.

17. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.830
    Допаѓања:
    9.218
    Мене ме интересира ако не најавиш отказ, а пример договорот ти истекува речеме за месец,два. Кога ќе се ближи датумот за продолжување на нов договор ако во меѓувреме си најдеш нова работа или едноставно не сакаш да продолжиш во таа фирма. Тој ден кога ти истекува договорот не планираш да го потпишеш нов. Дали нешто законски им должиш отказен рок од 30 денови?

18. orxideya

orxideya Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2021
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    83
    Ништо не должиш мислам, три дена не доаѓаш на работа и те одјавуваат. Нема потреба ни да најавуваш отказ ама зависи и од фирма, прашај си за секој случај.

19. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    7.874
    Зошто да е срамота да искоистиш одмор во новата фирма ако не си го искористил?

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.484
    Допаѓања:
    206.937
    И јас се прашувам. Два пати така имам искористено одмор.
    Првиот пат кога сменив фирма сред лето, од први август почнав, одмор користев во септември. Вториот пат кога сменив фирма, почнав во март, во јуни користев одмор. Се беше регуларно, неискористен одмор со потврда од претходен работодавец го користев во нова фирма. Никој никогаш не ми направил проблем, ниту пак е срамота да си го побараш она што ти следува.
    Во двата случаи одморите ми беа резервирани шест месеци однапред, како што правиме секогаш. Сигурно дека немаше во ветер да ги фрлам парите што ги имавме уплатено.

На Waverly Raven, Iamstorm, macysh и 2 други им се допаѓа ова.