Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.050
    Допаѓања:
    124.163
    Па не знам како би објаснила зошто е срамота ... Ама е безвезе тотално... Здраво да се запознаеме јас сум фана. И другата недела ден од одмор ќе земам. |(
    Добро (facepalm):tmi:
    Имавме на работа таква колешка. Баш цел оддел беше wtf?
    Не дека не и дадоа, нема збор ... Тоа одвнатре треба да ти е непријатно не знам како да кажам, лично тебе карактерно (како личност и како професионалец) треба да ти е безвезе не дека некој ќе ти забрани.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.591
    Допаѓања:
    17.872
    Како е "безвезе" и непрофесионално да земеш одмор кој законски ти следува и си немал прилика да го искористиш пред тоа?

Престанете да налагате лични гледишта кои вас не ве афектираат на другите. Тоа дека треба да си скратуваш од личното време вон работно време, и треба наднормална посветеност на работа за да си професионалист не е правилно, и не треба да се популаризира.
    Затоа што да, не кориситење одмор (слободно време) само затоа што почнуваш на ново место кога имаш право само за да на некој не му биде безвеза воопшто и не е фактор во равенката на работната етика.

П.С. Ако некој не сака да ги искористи деновите, тоа веќе е друго и е негово решение.

На CameliaMiller, Iamstorm, bookslover и 6 други им се допаѓа ова.
  3. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.980
    Допаѓања:
    7.790
    Законски следува и нема зошто да сд срамиш да си бараш нешто по закон.
    Кај нас во фирма им дозволуваат да користат неискористен одмор.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.451
    Допаѓања:
    206.714
    Искрено, ич не ми беше, ниту ми е непријатно. Ако колегите се као, wtf, не е мој проблем, нивен е. Што има нив да ги засега кога јас користам одмор ако законски ми следува. Не сме ни роботи, ни робови. Ако законски е дозволено и регуларно, не му се мислам воопшто. Ниту пак ми смета новодојдени колеги да користат одмор уште втората недела од почеток во фирмата ако сакаат.

На CameliaMiller, riba79 и Snow-Star им се допаѓа ова.
  5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.050
    Допаѓања:
    124.163
    Така. Просто е безвезе. Нема врска тоа што ти следува не е тоа темата. Ти следува, никој не вели дека не ти следува и апсолутно треба да си го искористиш одморот. Сега ако дојдеш во фирма крај на мај пример, секако ќе си земеш одмор пошто нема кога нели, ама ти идиш во август летен одмор си искористил веќе, доаѓаш на работа и пишеш одмор... Глуп впечаток оставаш скроз ...
    Прескокни ме со приказна мене многу ми е гајле кој што ќе помисли и такви бла бла моменти :D

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    18.098
    Допаѓања:
    39.979
    Не даваш отказен рок. Тој ден кога ти истекува договорот ќе им кажеш Од утре не доаѓам на работа. Или ако ти дадат нов договор не го потпишувај.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. OneMiss

OneMiss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    121
    Odmor moze da ne si pobara toj sto saka da se upikuva i dokazuva , da ne recam mi se gadi od takvi tolku
    Zasto imam menadzerska pozicija kaj mene ic ne im pominuva toa tuku go gledam toa sto e obvrska i sto e sraboteno e ic ne mi treba nekoj da dreme na rabota a da ne zima odmor a i takvi imalo

8. GORJAN240

GORJAN240 Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Мене ме интересира на пример сега со отказот негде читав дека следува и обработен одмор за оваа година т.е. по 2 дена заработени од месец , дали тоа значи дека работникот го следуваат 8 дена одмор заработени во 2026 до април месец
    ( 4 месеци по 2 дена)

9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    9.505
    Малце подобро формулирај го прашањето можеш? Откако ќе дадеш отказ, отишол возот за одмор, одмор можеш да користиш во отказен рок и во договор со фирмата, дали е април мај јуни нема врска, за секој сработен месец имаш право на два дена пропорционален дел од одморот кој откако ќе наполниш шест месеци во фирмата и се стекнеш со право на цел одмор, ти се одземаат од тие вкупни денови.

На GORJAN240 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. GORJAN240

GORJAN240 Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    За во законски отказен рок од 30 дена мислев , дали може да се искористат денови од стар одмор + тие пропорционални 2 дена по месец (пример 10 дена од стариот одмор и сега 8 дена од поминатите месеци ; вкупно 18 )

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.345
    Допаѓања:
    15.618
    Да. Со тоа што бидејки законски фирмата може до 3 пати да те одбие за одмор ако тоа пречи на работниот процес, постои законски начин да ти речат дека не се во можност сега да ти дадат одмор. Затоа прво бараш одмор за одредени дати, потоа даваш отказ, ако мислиш дека може да ти прават сопки после отказ.

На GORJAN240 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. GORJAN240

GORJAN240 Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    како невработено лице сега по спогодбено раскинување договор - знам дека треба прво да одам до Агенција или општина за да се пријавам во Завод како активен барател на работа , а за здравствено осигурување каде треба и што документи ми требаат ? Фала ви