Отказ и сè околу тоа

Дискусија во 'На работното место' започната од CinnamonBambi, 15 јули 2016.

1. Unknown_7

Unknown_7 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2025
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    3.286
    До сега немам слушнато, некоја фирма да тужи работник, затоа што не испочитивал отказен рок.

На Sunrise!!! му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    15.544
    Ауу, што не ќе прочитам на форумов веќе...

Требало да ти е СРАМ и БЕЗВЕЗЕ, да земиш одмор што законски ти следува, односно си го одработил, ако имаш непрекинат стаж и заминеш во друга фирма.

Да не знае човек дали да плачи или да се смее...

Затоа има такви газди и колеги по фирмиве низ државава, со ужасна работна атмосфера и услови... Па се чудиме бегале работниците во странство. Е не ќе седат овде и ќе трпат вакви колеги и газди.

На Wellwell, riba79, Medea. и 7 други им се допаѓа ова.
  3. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.089
    Не потпишувај спогодбено никогаш. Секогаш оставај тие нека те отпуштат. Освен се разбира ако ти сама не си даваш отказ, тогаш е ок спогодбено.

На Alex.T, JumbCamelot и eliesaab им се допаѓа ова.
  4. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    7.256
    Допаѓања:
    18.360
    Дали е во ред да се даде отказ вториот или третиот ден после 14 дена боледување.

Причина - здравствени проблеми кои нависитна ги имам.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.415
    Допаѓања:
    15.734
    Отказ можеш да дадеш кога сакаш, боледувањето нема врска. Ама имаш отказен рок 30 дена кој треба да го одработиш. Ако здравствените проблеми те спречуваат да работиш, пробај да се договориш до кога би работела.

На Alex.T, bookslover и GirlLove им се допаѓа ова.
  6. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    658
    Земав боледување во отказен рок.Фирмата пратила документ до матичната со сомневање дека боледувањето ми е лажно.Јас имам и преглед и лабораториски испитувања,значи не е земено туку така.Што може да се случи понатака? Шефицата ми се закани дека ќе ме тужела за зимање на лажно боледување

7. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    658
    Навистина ли е лажно боледување?

8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    7.256
    Допаѓања:
    18.360
    Чим имаш докази, нема шо.
    А, како има таа докази?
    Освен ако ептен лажиш.

9. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    658
    Нема докази се сомнева
    Зошто би земала лажно боледување

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.415
    Допаѓања:
    15.734
    Ќе пратат инспекција кај докторот. Прво тој е на список за проверка. И нормално и на докторот не му одговара да му најдат замерка, така да ќе си поднесе се што има од документација. Ако увидат проблем, ќе биде казнет докторот од страна на фонд или лекарска комисија, а после тоа може од фирма да те товарат за лажното боледување. Со оглед дека секако си дала отказ, не знам што посебно ќе ти направат, нема сигурно да те тужат за 3 дена плата да вратиш.

На SummerGirl, PinkGirl* и GirlLove им се допаѓа ова.
  11. Marcheee

Marcheee Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2024
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    242
    Немај гајле. Зарем не може човек да се разболи во рок од тој еден месец. Докторот има доказ, биди си мирна. Нека испратат инспекција. Иако мислам дека нема

12. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    1.074
    Поради понуда за друга работа, моментално кај што работам планирам да им кажам да ме одјават. Меѓутоа не се знае кога ќе стартувам на новото место, а треба за брзо време(може и нареднава недела да испадне, ништо не се знае). Целата ситуација ќе биде во 5 за 12... Прашањето ми е следно: На 1ви сеа ни е колективен, платата ќе биде пуштена на 31ви јули, доколку испадне да стартувам нареднава недела на новото раб место и тука ме одјават дали на 31ви ќе ми следува и биде пуштена делумно плата? Тоа што сум работела од 1јули до 20ти и некој јули да се исплати на 31? Или ништо не ми следува??

13. OneMiss

OneMiss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    122
    Normalno deka te sleduva plata za denovite sto si rabotela , duri i k15 ako imas neprekinat staz 6 m od januar do 01.07 e sea najubavo da si vidis po dogovor za otkazen rok da ne ti naplatat penali i da ti skratat del

На ivanamackica му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    1.074
    Денес бев на интервју во една фирма, меѓутоа сум пријавена во друга, при што денес планирам да дадам отказ. На интервјуто ми рекоа утре да им јавам до коа ми е отказниот рок?? Не разбирам. Може некој да ми објасни што поточно треба да им кажам??

15. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.564
    Допаѓања:
    10.795
    А во другата фирма си примена или не? Не разбирам. Јас не би си дала отказ додека немам на писмено дека сум официјално примена во другата фирма.

16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.552
    Допаѓања:
    43.367
    Треба да им кажеш до која дата ќе работиш во фирмата во која си моментално

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    21.341
    @ivanamackica

Во договорот што го имаш со компанијата каде што работиш, ти пишува колку дена ти е отказниот рок. Генерално е 30 дена, доколку поинаку не е напишано, обично повеќе (тоа е во специфични дејности особено врзано со лиценци). Е сега секогаш постои можност на усно договориме, зависно колку си ти коректна и фирмата каде што си. Можете да се договорите спогодбено да заминеш со ден кој ќе се договорите, А новата фирма веднаш да те пријави. Може да ги прашаш коректно колку време би им било доволно да довршиш шо имаш, за да заминеш , па да им кажеш на другиве,новиве

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.