Отказ и сè околу тоа

Discussion in 'На работното место' started by CinnamonBambi, Jul 15, 2016.

1. Unknown_7

Unknown_7 Истакнат член

До сега немам слушнато, некоја фирма да тужи работник, затоа што не испочитивал отказен рок.

Sunrise!!! likes this.
  2. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Ауу, што не ќе прочитам на форумов веќе...

Требало да ти е СРАМ и БЕЗВЕЗЕ, да земиш одмор што законски ти следува, односно си го одработил, ако имаш непрекинат стаж и заминеш во друга фирма.

Да не знае човек дали да плачи или да се смее...

Затоа има такви газди и колеги по фирмиве низ државава, со ужасна работна атмосфера и услови... Па се чудиме бегале работниците во странство. Е не ќе седат овде и ќе трпат вакви колеги и газди.

Wellwell, riba79, Medea. and 7 others like this.
  3. asdas

asdas Популарен член

Не потпишувај спогодбено никогаш. Секогаш оставај тие нека те отпуштат. Освен се разбира ако ти сама не си даваш отказ, тогаш е ок спогодбено.

Alex.T, JumbCamelot and eliesaab like this.
  4. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Дали е во ред да се даде отказ вториот или третиот ден после 14 дена боледување.

Причина - здравствени проблеми кои нависитна ги имам.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Отказ можеш да дадеш кога сакаш, боледувањето нема врска. Ама имаш отказен рок 30 дена кој треба да го одработиш. Ако здравствените проблеми те спречуваат да работиш, пробај да се договориш до кога би работела.

Alex.T, bookslover and GirlLove like this.
  6. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Земав боледување во отказен рок.Фирмата пратила документ до матичната со сомневање дека боледувањето ми е лажно.Јас имам и преглед и лабораториски испитувања,значи не е земено туку така.Што може да се случи понатака? Шефицата ми се закани дека ќе ме тужела за зимање на лажно боледување

7. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Навистина ли е лажно боледување?

8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Чим имаш докази, нема шо.
    А, како има таа докази?
    Освен ако ептен лажиш.

9. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Нема докази се сомнева
    Зошто би земала лажно боледување

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Ќе пратат инспекција кај докторот. Прво тој е на список за проверка. И нормално и на докторот не му одговара да му најдат замерка, така да ќе си поднесе се што има од документација. Ако увидат проблем, ќе биде казнет докторот од страна на фонд или лекарска комисија, а после тоа може од фирма да те товарат за лажното боледување. Со оглед дека секако си дала отказ, не знам што посебно ќе ти направат, нема сигурно да те тужат за 3 дена плата да вратиш.

SummerGirl, PinkGirl* and GirlLove like this.
  11. Marcheee

Marcheee Истакнат член

Немај гајле. Зарем не може човек да се разболи во рок од тој еден месец. Докторот има доказ, биди си мирна. Нека испратат инспекција. Иако мислам дека нема

12. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Поради понуда за друга работа, моментално кај што работам планирам да им кажам да ме одјават. Меѓутоа не се знае кога ќе стартувам на новото место, а треба за брзо време(може и нареднава недела да испадне, ништо не се знае). Целата ситуација ќе биде во 5 за 12... Прашањето ми е следно: На 1ви сеа ни е колективен, платата ќе биде пуштена на 31ви јули, доколку испадне да стартувам нареднава недела на новото раб место и тука ме одјават дали на 31ви ќе ми следува и биде пуштена делумно плата? Тоа што сум работела од 1јули до 20ти и некој јули да се исплати на 31? Или ништо не ми следува??

13. OneMiss

OneMiss Истакнат член

Normalno deka te sleduva plata za denovite sto si rabotela , duri i k15 ako imas neprekinat staz 6 m od januar do 01.07 e sea najubavo da si vidis po dogovor za otkazen rok da ne ti naplatat penali i da ti skratat del

ivanamackica likes this.
  14. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Денес бев на интервју во една фирма, меѓутоа сум пријавена во друга, при што денес планирам да дадам отказ. На интервјуто ми рекоа утре да им јавам до коа ми е отказниот рок?? Не разбирам. Може некој да ми објасни што поточно треба да им кажам??

15. bookslover

bookslover Популарен член

А во другата фирма си примена или не? Не разбирам. Јас не би си дала отказ додека немам на писмено дека сум официјално примена во другата фирма.

riba79 likes this.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Треба да им кажеш до која дата ќе работиш во фирмата во која си моментално

Cutiepie1 likes this.
  17. Espadrila

Espadrila Форумски идол

@ivanamackica

Во договорот што го имаш со компанијата каде што работиш, ти пишува колку дена ти е отказниот рок. Генерално е 30 дена, доколку поинаку не е напишано, обично повеќе (тоа е во специфични дејности особено врзано со лиценци). Е сега секогаш постои можност на усно договориме, зависно колку си ти коректна и фирмата каде што си. Можете да се договорите спогодбено да заминеш со ден кој ќе се договорите, А новата фирма веднаш да те пријави. Може да ги прашаш коректно колку време би им било доволно да довршиш шо имаш, за да заминеш , па да им кажеш на другиве,новиве

SummerGirl likes this.
  18. Medea.

Medea. Истакнат член

Па искрено не верувам дека би се замарала некоја фирма со тоа. Јас многу се мислев да дадам отказ и се мислев со месеци и еден ден толку се изнервирав на работа и си отидов од сред работно време и и пишав на таа од човечки ресурси од утре не доаѓам од сегде да ме одјавите и немав никаков проблем ниту ме тужеа ни ништо.

Cutiepie1 likes this.
  19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Ако се заинателе имале основ да те тужат или да си изработела 30дена

Hoping likes this.
  20. Hoping

Hoping Популарен член

Точно. Зависи од фирма до фирма. Во една ми рекоа нема проблем дури ми дадоа да напишам барање за отказ да не ми стават они отказ дека сум добила и тоа така отворено ми го кажа.
    Во друга не сакаа да попуштат и рекоа или 30 дена отказен рок или отказ по 3 дена непојвување ама и дека ќе ме тужат за непочитување на договор. А таа ставка во договорот ја има.