Па немам слушнато искрено некој дека го тужеле за отказен рок што не испочитувал. Се ми исплатија мислев да не ме казнат нешто да тераат инат ама не.
Основата на отказен рок е да има време фирмата да си најде замена. За да може да те тужи треба да биде оштетен работниот процес. Утре ако не се појавам на работа, за 30 дена колку пари ќе изгуби фирмата? Треба да сум ептен битна и да вредам илјадници евра за да им се исплати да ме тужат. Или да ме тераат да идам на работа 30 дена, да забушавам со работа и да ме платат на крај. На 99% од фирмите не им вреди да тужат, не се во толкава загуба ако било кој напушти.
Зависи и која позиција. Во продажба на пример сигурно нема газдата или чр да дојдат да отворат дуќан и да држат смена. Баш во таква фирма морав да испочитувам отказен рок, за недела-две најдоа нова и плус уште две недели беше на смена со колешката за да се обучи за да држи сама смена.
Дали имате препорака за адвокат за работни односи во делот на отказ од деловни причини?Многу ќе ми значи препорака од лично искуство бидејќи ми е тешко да најдам добар адвокат. Дали имал некој искуство со Зоран Михајловски како адвокат?