Добро направила, ако била таа во право. Јас знам за обратен случај - вработен ја оштети фирмата и поради тоа му дадоа отказ од денес за утре. Исто така знам дека во короната, кога некои фирми затворија, на вработените им дадоа отказ од денес за утре, некои знам им дадоа 2-3 месеци грејс платен период, додека да најдат друга работа, други за жал не...
Она беше во право. Кога отишла во инспекција и рекле - Ако не е твоја вина, треба да ти дадат отказ минимум 2 недели однапред. Што не беше случај. За 3 недели го решија случајот. Убаво им направи. Газдиве тогаш нешто се замислуваа. Мислеа кого сакаат ќе бркаат. Е па нема така.
Дали доколку сум потпишал договор на определено (2месеца) можам да прекинам со работа порано од предвиденото, и дали би бил исплатен за тоа?
Да, законски рок е 1 месец, но спогодбено можеш да се договориш и за порано. И треба да си исплатен толку колку што ќе сработиш.
Земав боледување за бебенце и сега шефот ми бара лекарска потврда да однесам ако не ќе ме одјавел од работа.Како е тоа можно прво да ме одјави додека сум на боледување?
Ако немаш лекарска потврда, тогаш не си на боледување... Ако не одиш на работа без оправдана причина, секако дека имаат причина да ти дадат отказ.
Не смее да те одјави додека си на боледување. А документот треба да го однесеш по завршување на боледувањето.
Сака да провери дали го лажеш. Прашај го матичниот дали може да ти даде потврда. Јас пред 2 години бев на боледување за едниот син. Откако ми заврши боледувањето го однесов документот на работа.
Zdravo vaka sega imam dogovor na 3m rabotno vreme potpisana od 1juni e sega sakam da dadam otkaz dali e najpametno da I'm kazam na 28mi neli toa e posleden den vo ovoj mesec raboten ili? Na primer bi mozela da I'm rabotam do 15ti juli dodeka najdat zamena obuka ili slicno me intersira kako najpametno da postapam za da ne bidam ostetena nitu jas nitu oni vi vlagofram
Ќе им кажеш на последен ден, а ако треба да доработуваш заради обука да ти биде платено придонеси и плата. Штом тие потпишале договор за 3 месеци, спремни се дека некој може да даде отказ.
Зависи дали имаш отказен рок во договорот. Ако нема, тогаш треба 30 дена однапред да им дадеш отказ. Најчесто рокот во договорите е 15 дена. Е сега.... Може и да не се појавиш 3 дена на работа и они ќе те одјават. Ама во тој случај има право да не ти ја исплати цела плата и да ти бара отштета.
Posledniot den mi e vo avgust jas sakam ovoj mesec da napustam zatoa prasuvam dali na 28 ovoj mesec pa da ne me kaznat pak nesto
Добар ден дали некој знае, за лице 60год, со стаж во фирмата 5гдини со договор на дело(потпишуваат на 3 месеци) може да му дадат отказ. Мислам дека тие работници пред пензија беа зштитени ама не сум сигурна. Каде може да прочитам, инкаку фирмата не се затвора туку си продолжува со работа. Благодарам