Обврзана е и фирмата да исплати ако има договор на неопределено. Колку плати, зависи колку стаж имаш во фирмата.
Знам дека е така ама не знам по која формула се пресметува износот на плати. Пример: за 2 години следува 1 плата. За 5 години следуваат Х плати...
Доколку сама си најавам отказ, а нема поминато 6 месеци, дали имам право да ми ги дадат тие 2 дена во месецот што следуваат по закон? Значи ако сум работела 3 месеци, да ми дадат 6 дена слободни пред за напуштам?
Дали имам право да поднесам итен отказ без почитување на отказниот рок, доколку работодавачот ми исплаќа плата, а потоа бара незаконски да му ја вратам во кеш (за што имам вибер комуникација како доказ и дека е побарано и дека е остварено), и дали тоа би значело дека нема да имам негативни последици и покрај тоа што во договорот ми стои отказен рок?
Секако дека нема да му ги вратиш, но ова треба да го пријавиш, не треба да го оставиш така, а за отказ секако дека можеш бидејќи истиот го крши законот и договорот за вработување.