Отштета од сообраќајна незгода

Discussion in 'Правни совети' started by Jana1983, Oct 13, 2011.

1. mariz

mariz Форумски идол

Здраво. До колку пари исплаќа осигурителната компанија на тој што удрил и што е крив, имаат лимит некој? Ме удри еден (он крив), викнавме полиција дека голема штета имав на моето возило, јас бев добра. А полицијата ни рече европски записник да направиме. Направивме. А сега блиска моја ми вика дека штета до 750 евра исплаќале само така. А на мојава кола има од 2000-3000евра штета.

2. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Не сум слушнала да има лимит. По правило тие изготвуваат комисиски записник со проценка на штетата, ама дали ќе кореспондира со реалните трошоци зависи од случај до случај. Ако имаш фактура за поправка на колата од овластен сервисер, приложи им ја нејзе. Секако, имаш право и на приговор, а и на тужба ако не се спогодите.

mariz likes this.
  3. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

консултирај се со адвокат, обично одигурителните гледаа да поминат со што помалце нормално

mariz likes this.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Чекаме понуда и од овластен сервис, а и од осигурителната компанија, па ќе видиме што ќе биде. Не 2000-3000, скоро 5000 евра е штетата (facepalm) Нека дадат понуда од осигурителната, па ќе видиме што ќе правиме..

5. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Нема врска. Мој другар исто имаше штета околу 5000 евра. Си направија проценка и му исплатија.

mariz likes this.
  6. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Веќе цел месец како бевме во осигурителна компанија со жената што ме удри (мојата кола, не мене) и никаков абер од осигурителната. Таа призна вина и пополнивме европски, и сега осигурителнава ми вика мора да го чекам нивниот извештај ПО ПОШТА. Наводно веднаш го испратиле, а сега зависи од пошти колку брзо ќе го добијам. Зарем е можно такво нешто во 2022 и да не може да ми го пратат и на маил?
    Друга небулоза: ми испратиле на маил само проценка дека штетата е 3000ден и тие не препорачуваат мајстор каде можам да ја поправам штетата за таа сума, а јас не наоѓам таков- сите бараат повеќе. И не само тоа, туку ми рекоа дека во извештајот што ќе ми стигне по пошта ќе биде дадено дали нивниот осигуреник е навистина крив. Доколку според нив не е, ниту тие 3000ден нема да ми ги исплатат. Па зарем е тоа можно ако женава сама си призна вина?
    Ништо од процесов не ми е логично.

7. SeaMermaid

Најверојатно уште не е испратен или доцни поради штрајкот што беше во Пошта. Тие за штетата изготвуваат комисиски записник, но по некоја минимална сума според која би чинела поправката. Откако ќе го примиш извештајот имаш право на приговор, наведено е и на извештајот. Доколку ти е поправена колата и имаш фактура, обавезно приложи им копија како доказ колку те чинело. Ако не се спогодите може и тужба, но тоа е подолг процес, потребни се и вештачења итн. Меѓутоа доколку се работи за штета од мал износ најдобро е спогодба вонсудски.

Трепетлика likes this.
  8. Sinisa123

Sinisa123 Истакнат член

Бев во такси возило и позади не удри друго возило, возилото што удри избега од местото на сообраќајката, ама му ги видовме табличките на колата и пријавивме во полиција. Дојдоа од полицијата направија записник и се, ме пуштија на ренген да се снимам за повреда и на снимката ми рекоа дека од левата страна ми е скршена коска, фатив адвокат за да си барам оштетета од тој што ме удри, адвокатот ми вика за да поднесам тужба од сообраќајна несреќа морало да отидам на судско вештачење. Прашањето ми е дали се оди на судско вештачење и дали такси компанијата ќе ми плати оштета?

9. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

да, мора да направиш медицинско вештачење за карактерот на повредите и од трауматалог, осигурителната компанија би требало да ти исплати оштета, само што вон судски тешко исплаќаат, прво се поднесува до осигурителната, можно е да те одбијат, па тогаш се тужи и потребно е вештачење во секој случај

Forca likes this.
  10. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Zdravo, ve molam za sovet, za iskustvo nekoj koj se razbira od ovaa problematika. Tatkomi pred nekolku meseci imase soobrakjajna nezgoda pri vrtenje levo za da parkira se sudri vo motor i dve lica na motorot imaa teski telesni povredi skrsenicq. Tatkomi vozel mn bavno vsusnost skoro bil parkiran a matorot vozel prilicno brzo. Dvata vozele po pat koj realno ne e dopraen. Od strana na javen obvinitel pokrenata e sudska postapka protov tatkomi. Covekot ni jadi ni spij so denovi mislam se oboli gotovo. Strav mu e da ne odi zatvor i da ne mu dosudele nekoja osteta na povredenite golema pa da trebalo duri zamislete kukata da ja prodaval. Jas kako sto istrzuvav po presudi duri i da go proglasat za vinoven sto i nemora da znaci najcesto se uslovni presudite sepak licata imaja edniot skrsenica na rakata koj mu zazdravila a drugiot lesen potres na mozokot od koj nema nekoj trajni posledici, a i finansiska osteta kako so citam plakja osigiritelnata kompanija kaj so mu e osigurana kolata. Tatkomi ima dozvola, so zqpisnik nemal alkohol i kolata mu e registrirana i osiguran e od avtoodgovornost. Ve molam nekoj sto ima poznavanja vo ovaa problematika da mi dade mislenje

11. SeaMermaid

Може да биде прогласен за виновен ако се докаже дека тој ги прекршил правилата или да се донесе ослободителна пресуда ако се докаже дека не е крив, не можам да прејудицирам ништо бидејќи не го знам случајот. Ако се прогласи за виновен, според ова што го кажуваш, според судска пракса најчесто се условни осуди и глоби, ама се зависи од судијата, од самиот случај, обавезно сообраќајно вештачење за да се утврди процентуално кој колку е виновен. Штом му е осигурано возилото и не бил под дејство на алкохол или психотропни супстанци нема да има регрес, осигурителната компанија би ја покривала штетата.

Last edited: May 13, 2023
  12. Sinisa123

Sinisa123 Истакнат член

Бев во такси возилото и возилото што не удри избега од лицето на местото и тоа на полна линија, човекот што не удри немаше ни возачка дозвола, ниту положено за б категорија, ниту беше неговата кола што не удри. Е сега бевме со мојот адвокат во ОЈО и рековме дека ќе поднесеме тужба за оштета после една година лицето што не удри му стигнало покана за на суд ми дојде на работа ми се закани да ја прекинам тужбата и дека таа сума јас што ја барам никогаш нема да ја добијам. Има шанси да ги добијам парите, имам извадено и лекарски наод од вештак и сите документи

13. EbbandFlow

EbbandFlow Нов член

Ova e sepak samo forum, tebe ti treba prijatel procenitel za avtomobilsko osiguruvanje, ama....

Vo soobrakjaj, osiguruvanje se vrzuva so vozilo, ne so lichnost.
    Spored chlen 16 od zakon za zadolzhitelno osiguruvanje vo soobrakjajot, ako kolata bila osigurana, togash osigruvanjeto treba da ti ja pokrie shtetata, bez ogled koj ja vozel.
    Dali beshe kolata osigurana?
    Otkako osiguritelnata kompanija kje ti isplati otshteta, mozhe da go goni toj shto ja napravil, ama toa e nivna rabota.
    Ako ne si zadovolen so otshtetata, togash mozhe da ja dadesh kompanijata na sud.

Zakonot go ima na veb sajtot na agencija za supervizija vo osiguruvanje.
    https://aso.mk/zakon-za-zadolzhitelno-osiguruva-e-vo/

Ako kolata ne bila osigurana, togash za oshteta se javuvash vo kompanijata kade shto e osigurano voziloto shto te vozi, pa taa prijavuva vo NIBM vo garanten fond za takvi sluchai.

Me chudi deka velish "адвокатот ми вика за да поднесам тужба од сообраќајна несреќа морало да отидам на судско вештачење.", koga na sajtot na NIBM ubavo pishuva deka mora prvo vo osiguritelna kompanija, pa ako ne si zadovolen, togash odish na nadlezhen sud.

Prochitaj si na sajtot na Nacionalno Biro za Osiguruvanje, ima informacii koi se postapkite:

https://nibm.com.mk/NBO.nsf/allLang/F1C6CDF366C2F3EBC1257968003997E5

Spored ova shto go kazhuvash, ako e registrirano voziloto shto ve udrilo, togash trebalo da prijavite vo kompanijata kade shto e osigurano, ako ne, togash vo kompanijata kade shto e osiguran taksistot.

14. EbbandFlow

EbbandFlow Нов член

Neka si najde prijatel advokat da go zastapuva, za da ne mu zema samo pari za da go tegne sluchajot za dzabe.

Chlen 16 - kompanijata isplakja otshteta, a vo sluchaj da upravuval so voziloto nelegalno (ima definicija vo samiot chlen), Samo kompanija ima pravo da bara pari od nego (tatko ti).
    https://aso.mk/zakon-za-zadolzhitelno-osiguruva-e-vo/

Tie dvajca shto se vozele na motorot ne mozhat da baraat, tie mozhat so kompanijata da se raspravaat i tuzhat.

Shto se odnesuva do krivichnata odgovornost od OJO, se zavisi od sudskiot veshtak. Vo prevod, kaj nas toa se vika "mito i korupcija".
    Kaj nas sudski veshtaci kje ti mavnat pechat i supermen deka te mavnal, i sud toa kje go prifati, samo da podmachkash.

Last edited: Jun 26, 2023
  15. Sinisa123

Sinisa123 Истакнат член

Значи вака беше цела ситуација. Пред кружен имаше 4 коли кои чекаа ред да влезат во кружниот тек, јас бев со такси возило и нормално појас имав, додека чекавме да дојдеме на ред оти имаше гужва во кружниот тек, наеднаш одпозади во багажникот осетивме силен удар и отидов со главата во таблата се погледнавме со такситот и излеговме надвор и видовме дека цел багажник беше совиен, детето што не удри возеше скопска кола не беше на негово име колата и од силниот удар му излегоа предните таблици, си ги зеде таблиците и си замина на полна линија не ни праша што е работата, таксистот пријави во полиција дојде полиција сликаа земаа изјава, документи од мене ме запишаа во записникот од полицијата со име презиме адреса на живеење, ме испратија на лекар и ми рекоа скршеница дека имам позади на вратниот пршлен, во меѓувреме такси компанијата се договорила со детето што не удри да не поднесува тужба, а газдата на такситот на мене ништо не ми кажува, и не прашуваше дали сум добар, дали треба нешто, детето што не удри немал положено за б категорија и бил пуштен на условна казна, веднаш најдов адвокат, извадив се што треба од судски вештак вештачење па се до сите потребни документи, пристигнува тужбата кај тоа детето што не удри, и наместо да дојде детето да каже да ја прекинам тужбата ќе ми плати колку треба, овој дојде дома и ми се закани дека ќе ме претепал ако не ја прекинам тужбата, ни од осигурителната компанија ме побараа да прашат за оштета, никој не дојде.

16. EbbandFlow

EbbandFlow Нов член

Pogore pisha na rabota ti doshol, tuka pishuvash doma.
    Pishuvash deka izbegal pa pishuvash deka zastanal si gi sobral tablicite i si otishol.
    Znachi ako nekoj ti se zakanuva, odish zaedno so advokatot vo policiska stanica, prijauvash, zemash zapisnikot od prijavata i zaedno so advokatot odish vo javno obvinitelstvo i prijavuvash.
    Ako toj nekoj e so uslovna kazna, kje zavrshi vo zatvor.

Za otshtetata, ima linkovi pogore shto i kako e postapkata:

Ne treba da te bara osiguritelnata tebe. Nacionalno Biro za Osiguruvanje mozhe da mu dade na advokatot informacija vo koja osiguritelna e osigurano voziloto shto ve udrilo vrz osnova na brojot na tablichkite.

Ako izleze deka ne e osigurano, togash treba da se prijavi vo osiguritelnata kade shto e osigurano taksi voziloto. Ako voziloto shto ve udrilo ne e osigurano, i sopstvenikot na taksi voziloto ne ja prijavil soobrakjakata, nego treba da go dadesh na sud, poshto negova dolzhnost e da prijavi vo osiguritelnata kompanijata kade shto e osiguran.
    Si pishuva ubavo vo zakonot za zadolzhiteno osiguruvanje vo soobrakjaj.

17. Missromance

Missromance Истакнат член

Zdravo. Moze da mi kazete so popolnet evropsko, samo pricinitelot treba da odi vo osiguritelnata kompanija, ili zaedno so osteteniot?
    I koja e procedurata? Dali treba da odime so dvete vozila, ili samo na osteteniot, za da ja procenat ostetata?
    Blagodaram

18. Missromance

Missromance Истакнат член

Zdravo, popolnivme evropski. Ja priznav vinata. Se dogovorija na koj servis ke ja popravaat kolata, i sega ako osiguruvanjeto ne i ja pokrielo cela suma od osteta, bara jas da i ja platam razlikata.
    Kako mozam da se zastitam vo ovoj slucaj?
    Postapiv pravilno, vednas popolnivme evropski, so izjava so se, i sega me ucenuva da i platam

19. Forca

Forca Популарен член

Во пракса и најчесто е осигурителните друштва по осигуран случај да платат 80% од цената, а задолжително треба да платат 100% од цената, некои имаат договор со сервисите, тие да наплатат нешто кое демек не се покрива од осигурителното друштво, во секој случај вие не треба ништо да плаќате ќе кажете на оштетената страна разликата да ја бара од осигурителното друштво и тие нека меѓусебно се договорат, во случајот ниту вие ниту другата страна не сте должни да доплаќате односно вие треба да доплатите само во случај онолку колку е наведено во франшизата во полисата за осигурување доколку е наведена франшиза во процентуален износ, ако имате дополнителни прашања пишете ми во порака.

20. Jacobana

Jacobana Истакнат член

Здраво.
    Дали може некој од вас да ме упати што да направам во случај кога возило ме удри мене на пешачки премин. Полицискиот извештај не е готов и требало да помини време додека се изготви. Ако имате било какво искуство ве молам споделете.
    Благодарам