уфффффффффф што ме натера да ја отворам темава......... Сега ми се јадат палачинки П.С. Февруари е месец на палачинките................
Ако имаш и ако сакаш, можеш наместо малку обична вода, да ставиш газирана, отприлика една чаша. А црпка - тоа е она големото со кое се става супа
Како ми се пријаде во моментов... Ај да видам кандидат за помош и можда ќе правам. Иначе ми се јадат палачинки во Црвен Мак (Струга) или Коза Ностра (Охрид)...Подобри ги нема! Ама ќе си чекам до на лето -.-
Мојот рецепт е: 200 гр. брашно 200 мл. млеко 200 мл. кисела вода 1 лаж. зејтин 2 јајца Се меша со маталка и се остава да стои околу половина час. Излегуваат 8 големи палачинки.
И да се пофалам. Најдов друштво и направивме палачинки. Спојлер Јас ги направив, снаа ми изми пајнци XD и ми ја измати кашата. Мн добри излегоја, но ги правев на апаратче за палачинки. Повкусни ми се во тава, но нејќев да чадам внатре, а на балкон е ладно да ги пржам xD Па бујрумте, има уште останато... Кој сака де
Јас вака ги правам 1 чаша млеко (од 200 мл) 1 чаша вода (од 200 мл) 1 или 2 јајца (јас по 1 ставам) малце шеќер и сол 1 лажица масло па додавам брашно околу 5-6 големи полни лажици брашно и мешам со маталка. Ако е многу густо - додавам вода пола чаша, а ако е многу течно додавам брашно. Нема што да се згреши Потоа тавата на секое ја премачкувам со масло. на почетокот плочата ја пуштам на 3ка, а потоа на 2 и пол да не се горат брзо Еве ги денешните (со мед + мелени ореви + цимет). Мали се, бидејќи само такво тавче имаме. п.с. Јас вакви ги јадам, малце потпечени. Не ги сакам оние тенките како кожур - живо тесто, не фала.
Не знам дали има посебна тема, ако има префрлете ми го прашањево . Рецепт за амеркански палачинки некоја да не знае? Што е испробан? Бидејќи за рецепти можам на нет да најдам многу, сакам некој испробан. И начин на подготовка, единствено што знам е дека на плех се става смесата и со рамна лажица (како и да и е името правилно ) се притискаат. Еве слика, некои од вас веќе постирале слики со вакви палачинки, ама мое мислење е дека не е иста рецептата. Спојлер . Сепак и да е, начинот на подготовка ако знаете? Инаку од мала имам научено и јас да правам палачинки, прво мајка ми ја правеше смесата јас само ги превртував, сега јас све . И никогаш немам јадено солени. Јадам благи со еурокрем, со еурокрем и мелени ореви или со сладолед. Мојата рецепта е ( рецептата ја по која правам ): 21 лажица брашно, 4 јајца, 4 лажици зејтин, 500мл млеко, 500 мл кисела вода и малку сол.
Јас сум изгледа изрод што се однесува на палачинки Најубави ми се без ништо, поготово ако мајка ми ми ја погоди количината на сол во смесата Премногу ретко да ги јадам со крем или нешто друго, всушност не памтам од кога не сум јадела такви
Знам да ги правам, ама и ме мрзи да ги правам, 3 саати се прават за 5 минути се изедуваат и затоа најчесто ја терам баба ми да ми ги прави барем нејзе не ја мрзи
Еве ви рецепт за совршени американски палачинки. http://chasovipogotvenje.blogspot.com/2011/09/49.html
Здраво девојки Ми треба мала помош Му ветив на дечко ми дека ќе му направам палачинки (иначе он обожава палачинки со крем) па еве го веќе со недели ги чека палачинките Сакам да го изненадам со палачинки, но сакам тие да бидат во некаква интересна форма, на пр. во срце или некако романтично декорирани некаква идеја...?
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... -2qynOT9EE Повели линк, можеш од ваква туба све да направиш, и срциња и све што сакаш
Ги обожавам!!! Обично си го правам дома со Нутела и банана и мелена Плазма. А најубави сум јадела во Енрико во Лептокарија.
Сама си правам палачинки , со брашно кисела вода малку сол , потоа ги печам во тавче а најинтересно ми е она кога ги обраќам до вис горе и пак во тавчето , вкусни се ама од 2 повеќе неможам да изедам многу ме заситуваат