Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Палачинки

Дискусија во 'Рецепти' започната од maja8, 17 јануари 2010.

1. Domino

Domino Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2010
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    1.038
    Aбе жени, а кај може да се купат готови, оние целофански завиткани? Порано ги гледав, ги носеа во маалските продавнички, сега не памам од кога не сум видела? :?:
    Инаку за во Скопје зборувам.

2. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.272
    Додека ги има, само од нив се јаде. До последната :$ .
    Вчера направив еден експеримент, а резултатот мислам дека беше добар. Правев стандардни палачинки за пирошки, а на последната смеса што остана им ставив 2 лажички какао и ванила шеќер. Ги филовав со шлаг пена. Бев скептична за исходот, ама на крај се беше во ред. Во еден здив ги изедоа :lol: .

Прикачени фајлови:

На 1209, Vladus, Springy и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Ilusionist

Ilusionist Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    1.912
    Јас сум од оние ретките и ќе кажам не јадам благо.
    Не дека воопшто не јадам, можеби еднаш во неделата некое чоколадце.
    А за солено, очи ќе извадам.
    Палачинките секогаш ги јадам солени.
    Со еурокрем, можам максимум една да изедам. :D :tmi:

4. krEM4Eto

krEM4Eto Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    4.276
    Имам јадено од продавница, од баба, сама си имам направено и не дека се фалам ама моите најфкусни ми беа.. :wasntme: И ги јадаам исклучиво со еурокрем, имам јадено и со мармалад и со лукче ама не е то то :?: :inlove:

На monii91 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.970
    Допаѓања:
    123.568
    Вчера првпат правев потпечени палачинки,превкусни се :mm:
    Ги полнев со врат,сирење,кечап,оригано,кисели краставички,сирење,печурки-секоја различно една немаше иста :lol:
    Потоа ги наредив во плехче ,ги потпкеов едно 20мин со бешамел сос прелиени одозгора и на крај рендан кашкавал или пармезан ако имате).Ги редев една до друга,како ги моткав,па лесно беше да се одвојат.
    Еве отприлика слика(не е моја)

На danichap, Hipica и viktorija.manevaa им се допаѓа ова.
  6. ma4enceEdno

ma4enceEdno Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    465
    Па не сум некој голем љубител на благото и кога јадам палачинки со еурокрем ми се многу тешки, најчесто со мед или мармалад и плус некое оревче или цимет. Но и тогаш јадам 1-2 најмногу

7. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    2.096
    а што е разликата ако се прават со обична вода и газирана и ако може да ми кажете некој сигурен рецепт каде излегуваат околу 20 палачинки

8. Anabelle

Anabelle Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    458
    Месецов ги усовршив американскиве, и ги дебелеев по дома. Мислам дека ги правев околу 5-6 пати.
    Многу полесно од француските. А и побрзо заситуваат. Со мед и мармалад ми се совршени.
    Тестото е погусто, значи со повеќе брашно, јајца и млеко не мерам кога ставам, од око ги правам, си правам проценка колку палачинки сакам да направам и така си се водам. Ставам малку путер (или маргарин, сеедно), неколку лажици шеќер за да добијат убава кафена боја кога се пржат, едно лажиче сода, или пак пола кесиче прашак за пециво за да нараснат.

п.с. Смесата не ја мешам со електричен миксер, туку со oваа лажицава за мешање бидејки прочитав на интернет некаде дека инако не била добра смесата.

9. monii91

monii91 Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    2
    gi obozavam ama ne znam da gi pravam toa e radota na mama inace gi jadam so cokoladen krem , marmalad , orevcinja itn :)
    [mod-kirilica:2wqa9hwm][/mod-kirilica:2wqa9hwm]

10. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.549
    Допаѓања:
    5.897

Тоа е рецептот за американските палачинки?? Како ја правиш целата процедура ?? :)

11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.359
    Палачинките ги правам 1:1:1.

Матам едно јајце, потоа му додавам една чаша вода(јас секогаш обична користам oти газирана не пиеме, па никогаш немам при рака), и една чаша брашно.
    ОД оваа смеса се добиваат околу 5 палачинки.

Предходно затоплениот зејтин го префрлам во шолче, и за секоја палачинка претурам во тавата од шолчето со лажиче.

Подпечени палачинки.

Палачинките си ги направив на гореопишаниот начин и секоја ја исполнив со најразличен зеленчук(патлиџанче, паприка, краставички, царевка, коцкички кашкавал, сиренце, шунка или сланина...)
    Ги замотав палачинките и ги наредив една до друга.
    Ги напрскав и со кашкавал а потоа ги полеав со предходно изматена смеса од јајце со кисело млеко (оваа смеса си ја користам и кога потпекувам турли тава, компирно...), далеку поосвежителна и поздрава варијанта од потпршките.
    Кога се сервират палачинките лесно се двојат една од друга.
    Смесата е ствар на избор, мене многу ми се допаѓа и во оваа комбинација со палачинки.

Еве една слика, ама до пола изедено е :tmi:

КАсно ми текна да сликам, но колку да се види како изгледаше.

Некогаш кога ќе ја завиткам палачинката со зеленчук, сиренце или сланина, ја валкам во јајце и презла и си правам пирошки. Исто така многу слатко.

Прикачени фајлови:

На baby-star, Chimera, Moira и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    Вчера, за доручек. Изедов 5-6, и за вечера затоа што имаше останато изедов уште 3. Најчесто ги јадам со сиренце и нешто сувомеснато, што најдам низ фрижидер и павлака. И за крај 1 или 2 со кремче и со банана. Понекогаш ако имам и течно чоколадо, ама вчера немав па така си ги јадев.

13. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Направив зелени палачинки за роденденот на малата - во тестото ставив обарен спанаќ и малце свеж босилек, и сето тоа го изблендирав со рачен блендер (тамам и смесата ми ја досреди)

Палачинките ги правев во малечко квадратно тавче, а после од нив направив „сендвичи“ - палачинка, па павлака, палачинка, па кашкавал, палачина, па пршута, палачинка.
    Ги наденав на чачкалица, со пола шери доматче од едната страна и краставичка од другата.

Еве ги:

На Babushka, ludoto19, Lilit и 13 други им се допаѓа ова.
  14. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    251
    појма немам како се прават :lol: се надевам дека ке се научам во блиска иднина. сеуште мајками ми ги правит :lol:
    иначе ги јадам со нутела,преубај ми се :)

15. Chimera

Chimera Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    1.965
    Од кај може да се купи тоа тавчето за ваквите палачинки ? Барав насекаде и во Вицко во Солун и не успеав да најдам... [​IMG]

16. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    ^ Можеш и во обично тавче да ги направиш, ама овие се потешки ради путерот, мене не ми се нешто вкусни :|

17. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    251
    јас имам од топ шоп. со поклоп е за превртување. ептен е убо :) мојш да си го порачаш ако сакаш пиши ЛП ке ти дадам слика да видиш како изгледа отприлика.

18. zoketo

zoketo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    128
    најмногу ги сакам со банана и еурокрем :)

19. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

На Vladus и koritsaki им се допаѓа ова.
  20. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.549
    Допаѓања:
    5.897
    1 јајце вода 1 филџан брашно по потреба сол на врв на лажичка и 1 мала лаж. шеќер