Еве ви еден рецепт за палачинки. ги правев вчера и тестото ми испадна најубаво до сега. Мерката е со истата шоља од 250 мл. 2 шољи брашно 2 шољи млеко 1 и пол шоља кисела вода 1 јајце 1 пециво 1 лажичка шеќер и 1 прстофат сол. Од оваа смеса ми излегоа 20 палачинки со средна големина. Поздрав и пријатен апетитт!
http://www.health.com/health/recipe/0,, ... 50,00.html Девојки ај кој знае ако може да ми преведе како се прават и состојките, бидејќи сум на здрава исхрана и овие се здрави кои една од нив содржи само по 74 калории
Состојки -1 шоља брашно -1 к.лаж. прашок за пециво -1/8 к.л. сол -2 к.л тостирани пченични клици -1 шоља обезмастено млеко -1/4 шоља незасладен сос од јаболки - 2 к.л. масло за јадење -1 јајце изматкано со вилушка Јаворов сируп и парчиња овошје по желба Подготовка Во среден сад се мешаат првите 4 состојки , на средината се прави бунар и се додаат течните состојки претходно измешани. Се меша додека не се наводенат сувите состојки . Се загрева тефлонско тавче на средна температура ,се мачка со масло и се пече смесата . за секоја палацинка се ства отприлика по 1/4 шоља од смесата . Палачинката се пече додека не се појават меурчиња на поврчината и краевите се убаво испечени , па се врти на другата страна да се испече. Се послужуваат со јаворов сируп и парчиња овошје по желба Чекам покана за палачинки кога ке ги направиш
Сакам да направам палачинки како десерт на вечерата.Но,како да ги направам во вид на срце и др? Како ги правите вие?
Мали тефлонски тавчиња можеш да најдеш во Jumbo, горе на вториот спрат, многу се мали баш како за амерички палачинки, и најважно е што не се лепат, а чинат 179 денари. Инаку имаат дијаметар од прилика 15 сантиметри
Навистина се совршени, фала ти многу за рецептов, нема утка, пред малку ги испробав и преубави се од прва испаднаа перфетни , а да не зборам колку брзо се прават
Останаа уште 3.Ама ја изненадив другарка ми,со кафенцето супер и дојдоа. Овојпат не го гледав рецептот,така што ми текна ставав. Ставив 2 јајца,обична вода (незнам колку точно ставив),1 лаж. зејтин малку шекер и малку сол. Машала,добро ги испеков.Конечно и јас да се научам да ги печам ко што треба.
Ги направив и потврдувам дека се совршени . Само едно мало дополнување на одличниов рецепт -брашното најдобро да е сенаменско, во смесата ставив 1/2 лажиче путер (омекнат) и место прашок за печење ставив 1 лажиче сода бикарбона (првиот пат ги правев со прашок за печење, исто беа одлични). Ова се само варијанти на истата тема, ама палачинкиве од првото правење ми отидоа во омилени. за рецептот
често јадам палачинки.. благи,солени.. солена палачинка со кечап,шунка,кашкавал,маслинки,печурки,марула..(во ресторант јадев) блага палачинка имам јадено исто така во ресторант..банана,плазма,крем, и одозгора стопено чоколадо.. мммм прекрасно.. почесто и дома си јадам(мама прави ) со крем најчесто..понекогаш со сирење,или пак со малиџано..зависи шо имам дома тоа ставам
фил за солени палачинки? Спојлер а како ги викаат оние солени палачинки увалкани во јајце и презла и запржени-поховани?
Да, тоа се поховани палачинки. Мене ми се највкусни со пица-полнењето, сецкаш на ситни коцкички салама, кашкавал, печурки, малку кечап или доматно пире, оригано или сушен магдонос/босилек и полниш. Превкусни се. Или пак со фета, ситно насецкани морков, кисели краставички и луто пиперче по желба. Има многу рецепти за филот, а секако можеш да си ги полниш со што сакаш и со што мислиш дека би ти биле највкусни. И низ интернетот има премногу рецепти, само куцни на Гугл „солени палачинки“ и ќе најдеш некој кој ќе ти фати око.
Баш денес правев.ги полнам со рендана салама , кашкавал , кечап и оригано, па ги поховам во презла .Кога ке се спржат одозгора им ставам павлака
Исто како што се прават обичните нели брашно, млеко, вода, зејтин, јајца само се става повеќе сол, а шеќер не или евентуално на врв на лажичката.