Јас правам најобично тесто за палачинки и кога ќе ја свртам палачинката ставам рендан кашкавал или кашкавал на парченца, оригано и понекогаш кечап. Кога ќе се испржи и од долната страна, ја преклопувам и така ја сервирам или со павлака. Инаку може и салама да се стави или било што сакаш, имам пробано и со сецкани маслинки и е превкусно. Можеш и во самото тесто да ставиш кашкавал на коцки, само пази брзо паѓа на дното од садот. Така кога ги пржиш во самата палачинка имаш кашкавал.
Еве ви еден интересен рецепт, го правев за викенд и преубави се палачинките. Тиква палачинки -250-300гр тиква варена и испасирана -10-20гр путер -1 јајце -1 чаша (од чај голема 250гр) брашно -1 чаша млеко -1/2 пециво -1 мала лаж цимет и малку солче -100 гр шеќер (може и кафеав) Откако ќе се свари тиквата ја процедувате и ја пасирате со вилушка. Го додавате путерот и мешате да се стопи (тиквата е топла и веднаш се стопува путерот). Во друг сад ги мешате брашното, пециво, шеќерот, цимет и сол. Во тиквата го додавате јајцето и млекото и додека мешате додавате од смесата од брашно. Се добива хомогена погуста смеса одошто е онаа за нормални палачинки. Се печат во тефлонско тавче и кога ги сипувате во тавче за пржење убаво размачкајте ја смесата со црпалка за да би бидат потенки а не дебели палачинките. Преубави се со мед и ореви. Јас користев ваква тиква Спојлер
Јас не знам да правам палачинки, но многу ги сакам. Најомилени ми се со банана и нутела. Но, и овошните ми се допаѓаат многу.
најчесто ги правам со обично нормално тесто за палачинки и само со крем нутела , ммммммммм најубави се
Баш денес си подготвив, ги јадам најмногу со шекер, такви ми се највкусни, инаку понекогаш правам нутела со бисквити; мед, кикиритки и чоколаден прелив;а солени ги правам со сирење.
Ги сакам палачинките на баба ми! Не, не ги сакам, ги обожавам Кога и да се вратам од Скопје ми припремаат посебно за мене
Никогаш не сум правела палачинки.Не сум љубител на овој десерт.Имам дегустирано готови палачинки во ресторант.
Знаете што е љубов, ам? Кога на некој ќе му ја дадете средината од палачинката, ама јас на никој не ја давам. Само може песната да им ја пеам. Таква сум си скржава.. Обожавам палачинки, никој не ја опишува таа љубов. Дури ги сонувам. Еј еј сакам да имам луциден сон како врнат палачинки, е тоа. Обожавам и да ги правам, едноставно цутам, среќна сум, лиги ми течат, па кога ги намачкам така со еурокрем, онака страсно... И да не се фалам сама, еве ќе кажам дека сите ме фалат дека правам најубави палачинки. Така да, повелете.
Дали некој знае како се прават оние протеинските палачинки? Со овес, белки од јајца и не знам што друго имаше
Најбрзи благи палачинки на свет, нит брашно сакаат нит ништо, само 2 јаца и банана, испасирана банана, се додаваат јајцата и се пржи смесата како палачинки. Да предупредам не сум пробала ама ќе биде наскоро, па ќе ви кажам, можеби ако не ви е доволно густо може да додадете банана или брашно, ама јас сум за банана
Штотуку завршив со нивната подготовка Јадам и солени,со шунка,кашкавал,печурки итн во зависност што ми се наоѓа при рака во моментов,како и благи,направени со крем или мармалад од шипки. Вкусен десерт,но подготовката... Инаку најубави ми се дома направените.
Jas probav....neuspeshen obid. Prvo staviv mnogu zejtin i se zeznav...aj povtorno. namaliv ringlata i cekav da se zaladi... Isturiv zejtinot i samo premackuvav so salfetka.....isturiv pak od smesata, se zalepi i podgore edvaj ja prevrtiv....cela kujna ja scurev i nitu eden obid ne bese uspeshen. Toa sho go vadev od tavceto ni oddaleku ne liceshe na palacinka. Sleden pat nema da ima
Леле сега мака ми падна А ете го рецептот од едно вакво го видов, не е дека сум си го измислила, може треба малку брашненце а?
ми треба рецепт за американски палачинки ама стварнод а е добар што го имате пробано и тоа како ги "печите-пржите" ...ме настрвивте со сликиве
Одличен рецеп, на одмор се "убивне " од правење и сите соседи ни доаѓаа, -Мерката е со една чаша, од 200мл. 2 чаши брашно, 1 чаша јогурт 2 јајца 1 пакетче прашак за пециво 1 пакетче ванилин шеќер малку шеќер, Сето се меша убаво, и кога кога ке се соедини смесата се пржат во загреано масло. Одозгора се посипуваат со шеќер во прави и чоколаден прелив. Доколку е ретка смесата може да се додаде малку брашно. Ние ги пуштабне со лажиче, нмавне апаратче. Наздравје