Еве ви еден искусен експерт за палачинки ! Спојлер Да ми повелите на палачинка ,женииии Рецептот го научив од дедо ми ,ме прехрануваше со нив долго време Бидуваат и со јајце и без него ,задолжително ставам минерална наместо обична вода ,многу се поровки,понекогаш им ставам и соино млеко со вкус на ванила ,леле каков шмек им дава , посебни се ! Најубави ми се со еурокрем и тоа Таково или Агроплод ,онака крцкави и уште врели (ама желудник ме кине после тоа ,само нејсе ,се во име на добрата палалчинка )
Мајка ми ги прави со 1 шоља кисела вода, 2 мали лажички шекер, пола мала лажичка сол, 1л млеко, 5 јајца и минатиот пат како што ја гледав не мереше за брашно и зејтин, туку така само си стави Мене ми се многу вкусни, најчесто ги јадам со еурокрем Спојлер Многу ми е убаво тестото за палачинки, си сркнувам по една-две-три лажички
Ја правам 10-12 палачинки од доза; 300 мл млеко, 1 јајце, сол и шеќер, 7 лажици брашно, у мучкалица, за 5 мин. тесто. Таман дури се загрее тавата, превкусни се! И благи и солени, кога год ми е досадно за 20 и кусур минути палачинки имам.
Баш вчера правев и мноооогу се вкусни, ги јадам со крем и банана мх мх мх Рецепт: 1л. кисела вода 3 јајца малку сол и шеќер брашно ќе видиш спрема смесата... од оваа доза ми испаѓаат околу 30 палачинки, ама се убив од стоење скоро 2 саати, мераци ми е вртењето прав мајстор сум
Обожавам палачинки особено со крем банана и прелив до пред некое време незнаев да ја подготвувам кашата но сега веќе се научив и ги правам дома сама
Денес правев со друштвото, направивме 23 палчинки. Ги мачкавме го крем и додававме шлаг и чоколаден прелив. Еве ги во тавата, формата не им е баш ама беа многу вкусни. Вака ги правевме: 400мл млеко 400мл кисела вода 2 јајца 400гр брашно 1 филџан зејтин
3 јајца се изматат со жица,се додава млеко од половина литар малку повеќе,половина филџан зејтин,се промешува убаво и се додава постепено брашно.Нека се поретки ако се густи ќе бидат дебели.На тавчето се става малку зејтин и се печат на силен оган.Ако сакаш помалку ке ставеш 2 јајца и помалку млеко.
уф леле, ме разјадовте...Ништо се фаќам за работа и онака немам што да правам Ај ќе се фалам какви испаднале
Не знам да направам, но и те како знам ги да јадам. Со крем, внатре банани, одозгора со шлаг и чоколаден прелив. Поубаво нешто, НЕМА.
Кога сама си подготвувам, најубаво ми е да си правам палачинки со многу крем,банани,ореви,шлаг и одозгора чоколаден прелив! ммммм..
Не мора да ставате млеко, и без него се вкусни, а знаеме дека с`г е оскудација нели Значи земате 2 јајца- само тие се по мерка, а останатото е од око, истурате кисела вода и брашно од око и ставате малку шеќер. Мешате со клапалка, не знам дали се вика така, знаете она како федер што е и после земате една црпалка - па со неа земате и истурате во садот кај што правите за да ја проверите густината. (Тоа ќе го испраксате со тек на време ) Јас масло не ставам во нив оти еднаш не ми текнуваше рецептот, одамна немав правено и ја прашав комшивката ми рече стави масло леле луѓе како ми се распаѓаа, една палачинка не испадна и од тогаш си работам по овој рецепт. Откако ќе ја направите смесата треба да земете една хартиена салвета и малку да ја брцнете во филџан со масло, и со неа да го намрсите тавчето за да не ви се залепи палачинката. Потоа ставате со црпалката во тавчето ама внимавате да биде тенко го вртите тавчето за палачинката да добие убава форма. Не брзајте да ја одлепите со лажица по краевите или да ја вртите во воздух- таа сама ќе се крене по кратко време и тогаш можете и со рака да ја превртите Сетоа ова треба да гледате да го правите кога сте сами, а да ги јадете во друштво, за да има и за вас- бидејќи така сите се врткаат и молат за да завиткаат една- вие стоите 1 саат пред шпорет како будала и на крај за вас има само една палачинка
Ахх палачинки, не знам да ги правам, но знам да ги јадам хаха Мајка ми стално ми ги прави, дека мене со пржењето не ми оди баш. Ги обожавам и морам да научам да ги правам сама, поубаво нешто нема особено со нутела ммм.. мераци!
Леле преска какви сум јадела мх мх мх на Јулето рацете да му се позлатат Палачинкиве одвнатре наполнати со смеса од мелени ореви и шеќер, ставени во сад за печење и одозгора полиени со малку млеко и премачкани со јајце. На крај потпечени. Милина. Одозгора можете што сакате да им ставите, тоа се подразбира
Мене палачинките специјалност ми се. Ех, бујрум кај мене да видите какви ги правам. Со ореви, мед, шлаг, нутела, солени... Ма какви сакате. Од мала се научив, кога го гледав дедо како ги врти па сакав и јас. Морам да си кажам, никогаш нема да ја прежалам мојата прекрасна посебна тава за палачинки. После неа купував нови но не, не оди. Абе само стави ја палаќинката и ке се испече, ни да се залепи, ништо. И на крај мајка ми најде јајце да пржи во неа и ми ја испогреба со вилушката.