Парада на гордоста

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од WildMk, 16 јуни 2021.

1. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    19.080
    Општеството не може да ти наметне нешто што ти не си, и нешто што ти не сакаш да бидеш. Секогаш имало паради, кој како сака и милува, така нека си прави, негова работа. Гледајте како на децата ќе им го објасните фемицидот, насилството, булингот, навредите, итн. парадава е најмал проблем за објаснување.

На Oxymoron, Mr.Limonko и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  2. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    2.756
    Зошто кога и да читам нешто поврзано со геј паради, секогаш се споменува насилството во стрејт паровите?
    Зарем не остана друг аргумент да кажете? Така се остваруваат вашите права?
    Зарем ние што сме стрејт сите шетаме со модро око и искршени ребра? Трпиме психичко и физичко насилство од партнерите?

Се собрала маса на луѓе каде што 90% не се сигурни за нивниот идентитет и пол. Кодексот на облекување кај сите е на завидно ниво. Сите изгледаат како да ги родил еднорог, со розова/плава том бој фризурка, нескладни парчиња на облека и да не го заборавиме мирисот на метал кој се чувствува на километар со прстени од кујнски прибор.

Која е гаранцијата дека во геј пар родителите нема да спијат во различни соби и на детето да му створи конфузија? Еве имавме таков пример на слична случка на позната јавна личност кај нас. Каде што проблемите ги решаваа пред очите на јавноста на социјалните мрежи, па детето како било само кај едната мајка.

Веќе кога се збори за сексуалниот акт кај стрејт парови и нивните перформанси за избор на порничи (како уживале да гледаат лезбејки), зашто жена која што е сексуално определена кон жени, го прави тоа со жени кои личат на маж? Кратка фризура, машка облека, пуштено некое заостанато фацијално влакно од полицистичните јајници? Зашто носат каиши со дилдо? Логично ми е ако сексуално се привлекуваат две жени да биде изоставен делот со пенис.
    Еве проучете ме. :)

На IRBBB, Hoping, Трагедијаупмм и 6 други им се допаѓа ова.
  3. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.532
    Допаѓања:
    18.043
    Навистина? Како го дозна тоа да ми је знати... :x

На Bitter-Sweet и Ta-mara им се допаѓа ова.
  4. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    6.532
    На кои црни деца, ништо не остана, скоро сите фатија џенем од...ај не знам зошто де:tmi: :lol:.

@Mazegin сериозно?
    Мор какво буцкалче си ти, јас те подразбирам како таква уште од форумскине избори, ако не е така и цврсто стоиш и зад тој и зад овој став што знам што да ти пишам, бадијала ќе те поучуваме.
    Мудриов македонски народец во исчезнување што зад себе оставил неисчезнувачка народна мудрост би рекол
    "Каква глава, таква капа."
    И така...

5. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    998
    Допаѓања:
    304
    LGBTQ rights in North Macedonia - Wikipedia

"А кои права им фалат?" е таканаречен dogwhistle од хомофобите и трансфобите. 100% се свесни за кои точно права им ги негираат на ЛГБТ заедницата.

Но еве и на сите за кои не знаете табела од Википедија која точно ги наведува правата кои им недостигаат.

Моето „сакам да кажам“ на оваа тема е: Треба да има Скопје Прајд секој месец :inlove:

Последна измена: 22 јуни 2026
    На awkey, staycalm, sweet-cherry и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    2.756
    Не цитирав никој за да се буцкам. Ова е отворена тема за секој еден, и секој може да си го искаже своето мислење на одредена тема.

Не ја разбирам суштината на твоето мислење да ме цитираш, а притоа да не ми одговориш на ниту едно прашање.

Интересно е што суптилно се споменува и исмејува заостанатиот македонец, а баш на тој македонец му парадираат и му ги објаснуваат геј правата.
    Малку контрадикторно зарем не?

7. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    6.532
    За ивф од табелата во Македонија им е возможно само преку опцијата самохрана мајка, за сурогатство во некои земји и тука, а и таму ќе се крстат и молат за тоа или склучуваат легани параван хетеро бракови, нажалост.
    И да зборете ми за и/не мање права.
    И не секој месец, секој f*ckind day...

@Mazegin многу грешно си ми ја протолкувала суптилноста, никаде не целев кон тоа, ама ете пак доказ дека џабе ќе дискутираме.
    Имај си убав ден.

8. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.572
    Допаѓања:
    46.283
    Децата имаат природна флексибилност и љубопитност да го запознаат и научат светот кој ги опркужува. За разлика од тебе.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    11.305

Сите овие права се сведуваат на две:
    1. Право да си формираат граѓанско партнерство. Ок, се согласувам дека треба, само не смеат да ја нарекуваат таквата заедница со исто име „брак“.

2. Посвојување деца. Ни под разно. Има многу студии кои покажуваат дека децата треба да растат со мајчинска и татковска фигура. Дека тоа е најздравата опција за здрав развој на детето. И сега не ми спомнувајте екстреми како „Ама има бракови каде има насилство а у...“ секако дека и на тие не смеат да им се доверат деца. Ама не смее ни на првите, бидејќи и меѓу нив има насилство, според некои статистики и поголемо отколку во браковите.

Плус, Институт за јавно здравје секоја година не известува дека сидата, сифлизот, гонореата, мајмунските сипаници итн. се шират воглавно меѓу хомосексуалците. Само лудо општество би ги доверило бездомните деца во такви средини.

На Miss666 и Bratot им се допаѓа ова.
  10. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.532
    Допаѓања:
    18.043
    Епа ете јас од искуство ќе ти кажам. Мојата шестгодишна ќерка прашува секој ден по многу прашања ама и бара логични објаснувања за нештата. Не можеше баш така од флексибилност да сфати зошто двајца чичковци облечени во кратки шарени женски маички и панталони (од кои им ѕиркаше папочето на не така рамниот стомак) си разменуваат нежности т.е се драпаат на тревата во паркот.

Последна измена: 22 јуни 2026
  11. Mumoftwo30

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    19.080
    Едноставно некогаш треба да им кажеме и да ги научиме, дека не треба се што прават другите, да ги интересира, дека се што гледаат е точно и пеавилно, многу животни предизвици ги чекаат, не секогаш ќе имаме одговор да им дадеме, а и не треба! А што ќе и одговориш ако види дека маж и жена се тепаат? Дека друго дете навредува? Дека нејзиното другарче го удира кучето на улица?
    Зошто секогаш ви е пречка да одговорите, зошто двајца мажи или две жени, се фатиле за рака, а не ви е проблем да објасните зошто двајца се тепаат по улица? Децата секогаш ќе ви поставуваат милион прашања, што од радозналост, што од досада.

На staycalm, violetblue, Medea. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.532
    Допаѓања:
    18.043
    Ако и треба некогаш дефиниција за мешање баби и жаби ќе и го дадам овој твој пример. Ќе кажам има таму на фемина едни препаметни тетки кои знаат баш сè. :makeup:

13. Mumoftwo30

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    19.080
    Кажи и го, важи. |(
    Имам деца и знам многу добро какви прашања добиваш, не мора да се објаснуваш, тоа што не ти одговара супер добро го избегнуваш, се гледа. :angel:

На staycalm, Medea. и Gosh им се допаѓа ова.
  14. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    998
    Допаѓања:
    304
    1. Зборот „брак“ во законот нема никаква врска со како религиите го толкуваат тој поим. Не гледам зошто не би можеле истиот збор да го користат.
    2. Истражувањата покажуваат дека истополовите семејства се еднаквоспособни да одгледуваат деца. Најмногу насилство има во браковите маж-со-жена. Ако си прочитал нешто спротивно, си прочитал лажна информација.

На staycalm и theowndemon им се допаѓа ова.
  15. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    11.305
    Не мешај религии у муабетов. Заедницата „брак“ си е дефинирана во законот како заедница меѓу еден маж и една жена. Толку. Не ни треба да те интересира како е дефинирана у христијанството, исламот, будизмот итн. Македонија е секуларна земја.

Е сега кажи ми ти, зошто твоето геј партнерство би сакал да го наречеш исто онака како што се нарекува и заедницата маж-жена? Зошто не фрак, шрак, феминат, бимаскулат или шо ти ја знам како? До толку да не сте креативни да си измислите име, па сега ај ќе се нарекуваме исто како и веќе постоечката нормална заедница?
    Ај сеа јас да измешам портокалова боја со пелистерка и да го наречам тоа ФАНТА? Бива ли така? Не може, ќе се побунат од фирмата Фанта.
    И на сите ни е јасно зошто сакате да се шлепате под името брак. Затоа што сакате да се преставите како нормална заедница :) За утре децата да речат па ок и ова е брак и она е брак и оние се брак, демек секоја заедница и сите комбинации се е тоа едно исто - брак.

Да бе, ќе растат деца со двајца татковци, или две мајки, или со трансови родител 1 и родител 2.
    И кога во школото учителката по биологија ќе ги учи за аналот дека е излезот во дигестивниот систем, дома татковциве ќе го учат не сине/ќерко, те лаже учителката. Аналот не е излез, туку е влез и е дел од сексуалниот систем. Скраја да е.
    Чувајте си кучиња таму и рацете подалеку од децата.

На Mazegin, IRBBB, Bratot и 2 други им се допаѓа ова.
  16. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.532
    Допаѓања:
    18.043
    Супер, гледај си за твоите деца ти. Не мора да мислиш за другите. ;)

На sino.o.oka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mumoftwo30

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    19.080
    Па ти зашо мислиш за другите што и како прават во животот? Ти сама го спомна детето у приказнава, никој тоа не ти го наметна.

На staycalm и Angie1432 им се допаѓа ова.
  18. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.532
    Допаѓања:
    18.043
    Па оти зборуваше за тоа што не им било чудно на децата генерално, па само ме интересираше од каде и е поткрепата за таквото цврсто тврдење. Јас си кажав од искуство дека не е баш така. Од што заклучи дека јас мислам за другите?

19. Mumoftwo30

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    19.080
    Ете и јас те прашав, што одговараш во одредени ситуации, ама не ти одговараат такви прашања, насочена си само на критика, па поради тоа.

20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    7.126
    Допаѓања:
    18.220
    Во врска со LGBT и такви остали ствари.
    Една другарка ми пратил рил од BBC, со вести од светот дека геј пар, силувал 5 месечно бебе кое починало......

..........