1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Парада на гордоста

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од WildMk, 16 јуни 2021.

1. DarkStormm

DarkStormm Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.939
    Допаѓања:
    5.746
    Парадата не носи до ништо. Само одбивност ствара уште толку затоа што на парадите се глупираат во голема мера, ај тоа со голотии да не го споменам, ама општо не гледам ништо на тие паради кое би ме натерало да ги прифатам полесно.

Овие не си го избркаа детето, ама не прифатија ич лесно.

На LibreGirl, SummerGirl, EvAngelos и 2 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.514
    Допаѓања:
    280.196
    Па еве мое видување.
    Не е проблемот сите да знаат, туку ШТО треба да знаат.

Да пробам да елаборирам. Пред да елаборирам да повторам дека на парадиве одев лично до 2019, со план сум да продолжам од наредна година пак, како стрејт личност и поддржувач.

Не треба мене и на останатите кои секако веќе поддржуваме нешто што искрено ми е веќе досадно да го објаснувам (а кои права ги немаат?) да ни се кажува и покажува и можеби затоа малку попрагматично гледам на нештата.

Елем, за да има законски промени (најпрво и пред сè, вистински казни како губење на работни места и сериозни глоби за фирми доколку има дискриминација; право на брак за да можат тие две личности да ги уживаат социјалните права што ги уживаат хетеросексуалните парови; масовни кампањи од страна на државата за во секоја институција секоја Светле да ја научиме) неопходно е да се лобира - во партии. Се знае кој носи закони, се знае како се носат закони.

И треба овој неписмен народ да се натера да гласа де за тие партии кои ќе го поддржат и актуелизираат ова прашање.

Секундарно, а можеби и примарно, неопходно е да постојат сигурни куќи и државна стратегија за лица кои ќе одлучат да не се кријат, затоа што да, ако голата егзистенција им зависи, јасно е дека нема да сакаат "сите да знаат". Ако се отфрлени од семејство и поширока фамилија, ја губат таа сигурносна мрежа и тоа е многу сериозна ставка зошто воопшто и не се декларираат јавно, а не на парада да одат.

Трето, што можеби е, а можеби и не е важно, размислувам тука "на глас" и оставам простор да бидам предомислена, можеби е подобро фокусот да се стави на поконцизни барања презентирани од лица со конвенционален изглед, со цел другиве да успеат да "преџвакаат" или да емпатизираат. Многумина немаат допир со лгбт лица и единствено што гледаат од нив се баш тие слики, а да бидеме искрени, и хетеросексуалци да се однесуваат исто ќе имаат неповолен фидбек.
    Не гледам јас нешто лошо во тоа, да не се разбереме погрешно, облекиве од погоре може да се видат на било кој настап на пејачки, ама затоа што конотацијата е различна и аршинот е различен.
    Сумирано, не знам дали правилна политика е "бодење во очи" или можеби разџвакување до тој степен да можат да разберат дека Петре хомосексуалецот е исто човек со исти потреби како Трпе стрејтот.
    Повторно, на глас размислувам, не тврдам дека е ова поправилен пристап.

"Деца гледаат" е глуп аргумент, пошто деца гледаат и певаљки и обични пејачки со еднаква голотија и не гледам нешто некој да е насекиран.

Мислам дека парадата ќе пројде многу подобро како отворен протест со политички, законски барања, отколку со барање за препознавање на заедницата како нормален дел од општеството. И Германците во ВСВ убиваа лгбт, не им се промени менталитетот оти се просветлија, туку затоа што законите се променија и менуваат, а останатите народни маси мораат да ги почитуваат нели, законите.

Тука ќе вметнам и сериозна едукација на првенствено социјални служби, полиција и медицински персонал, кај сите три групи имам забележано потполна несериозност и дури лична хомофобија.

За крај, традиционалната патриотка Брнабиќ има дете, лично свое, кое го расте во заедница со девојка и'. Чисто како пример за лицемерие, се трескаат овде од земја за деца ако посвоеле хомо парови, епа можат да ги имаат де, само вториот родител нигде не стои како родител, и така се обесправува најпрво детето (за кое нели сите се загрижени?), а после него родителот.

Тлдр: парадата треба да стане протест со јазик разбирлив за луѓе кои имаат 0 експоужр на лгбт, со цел политичко лобирање и менување на законите.

Последна измена: 11 јули 2026
    На Bezimenka90, violetblue, lovestoneddd и 2 други им се допаѓа ова.
  3. DarkStormm

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.939
    Допаѓања:
    5.746
    Јас имам подобар предлог. Да им се даде убава територија да си основаат држава со сопствени закони, да не ги дискриминира никој и никој од страна да не ги гледа чудно или да им суди. Да си прават што сакаат и да не ме замараат мене и другите кои воопшто не не интересира за нив.

бтв, постои закон за дискриминација. Ама во разговор со судии, адвокати ми е кажано дека е исклучително тешко да се докаже било каква дискриминација. Јас имав случај на работно место бев дискриминирана, ама не тужев.

На LibreGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.514
    Допаѓања:
    280.196
    Зошто посебна територија?
    Ако не ти чини цивилизирано општество, секогаш можеш да емигрираш.

5. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.412
    Допаѓања:
    40.429
    Може, негде покрај море :sun:

На Bezimenka90, CameliaMiller, Amellie13 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. DarkStormm

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.939
    Допаѓања:
    5.746
    Затоа што пак нема да им биде доволно. Пак ќе им фали нешто. Ќе сакаат сите 72 genders посебно да бидат спомнати, пак е дискриминација ако само хомосексуалните им се дадат права. Еве победија на Евровизија, не еднаш, не знам колку пати и уште сакаат и пак и само тие. Присутни се во секој филм/серија/ спот, имаат реклами, контроверзни натпревари овие трансџендерите.
    Ќе биде работата како албанците во мк, Грујо све им даде, малце им беше, Заев уште повеќе даде, еве ги пак им е малку, сакаа Албанец премиер на Македонија. Ало бре. Нема проблем, еве имаат кандидати и за претседатели и за градоначалници, ама малце им е. Во туѓа држава они главни. Низ Скопјево ретко слушам македонски јазик, пола Косово тука се лечат. На породување цимерките не знаеја два збора македонски, од Косово дошле во Чаир се породија и тие како мене ништо не платија. Ова малце дигресија, ама чисто за споредба.
    Сакам да кажам и се ова да се даде, пак ќе скокаат по паради и ќе бидат незадоволни. Листата ќе им стане бескрајна со тек на време. Јас стварно не ги следам, имаат некои трендови со овие genders (fluid, non binary итн.)

На LibreGirl и Panda00 им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.514
    Допаѓања:
    280.196
    Еј брзиниве не можам да ти ги пофатам.
    Што имаат врска странски државјани (косовари) со македонски државјани кои исто како јас, ти плаќаат даноци во оваа држава?

Кое твое право ќе се наруши со признавање на геј заедница како легитимна законска заедница?

Зошто мислиш дека ти треба да имаш повеќе права на "територија" од било кого?

На theowndemon, RainbowButterfly, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. DarkStormm

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.939
    Допаѓања:
    5.746
    Па странски државјани им се даде преголеми права каде што не придонесуваат ништо. Поентата е дека и тоа не им е доволно.
    Исто ќе биде и со овие, ќе им се даде се и пак ќе се незадоволни. Странските државјани ми сметаат да. хомосексуалниве не ми сметаат додека си прават што сакаат, ама ми смета кога замараат. Ми смета кога се вадат на дискриминација како црнците у Америка.

На LibreGirl и Panda00 им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.514
    Допаѓања:
    280.196
    Па едноставно е, не ги гледај :D

Овие луѓе не се помалку граѓани од тебе.

10. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    2.661
    Допаѓања:
    21.969
    Фала душо за предлогов, како што спомна @lovestoneddd, ако може територија со излез на море, али не черно како у Бугарска, со песочни плажи и кристално сина боја сакам, земјата по можност да биде островска, преферирам блага клима речиси цела година, со не толку жешки лета, мада со глобалново затоплување, тешко. Единствениот сообраќаен метеж да го ствараат галебите, и веќе ако живеат луѓе на тие територии, се надевам мажите ќе бидат со повисок ајкју и со поголеми пениси за разлика од тукашните. Се надевам ќе го разгледаат овој предлог од Влада.:l:

На awkey, lovestoneddd, theowndemon и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    6.105
    Допаѓања:
    11.716
    Најдобро некаде на Карибите, и јас ќе дојдам.

На lovestoneddd и FriendOfDorothy им се допаѓа ова.
  12. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.839
    Допаѓања:
    63.520
    Идам и јас ајде на море, ќе засакам и жени. :inlove:

На lovestoneddd и FriendOfDorothy им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.514
    Допаѓања:
    280.196
    @FriendOfDorothy нема спас, и на посебна територија ќе ви дојдеме :rofl:

На lovestoneddd, Srckata28, FriendOfDorothy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    6.105
    Допаѓања:
    11.716
    Не се работи за тренд, отсекогаш си постојат овие идентитети, само што во поновата историја добиле име, а последниве години потворено се зборува за нив.

15. RainbowButterfly

RainbowButterfly Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2014
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    871
    Зошто сте толку вознемирени од тоа кој со кого полово општи? :D

На staycalm, lovestoneddd, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    2.661
    Допаѓања:
    21.969
    Мора да направиме Миконос за сиромашни срцки.:l:

На awkey, Amellie13, lovestoneddd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.412
    Допаѓања:
    40.429
    Поднесете си на време за хетеро туристичка виза, слушам гужви за влез ќе имало :D:sun:

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  18. DarkStormm

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.939
    Допаѓања:
    5.746
    Ама јас ова баш го мислам. И мене да ми дозволи некој територија со истомисленици како мене нема да се замарам кој е премиер кој претседател. Се ќе биде топ за сите.
    Хомосексуалноста си постои да. За трансџендери не знам од кога датираат. Ама другиве 70-тина измишљотина се на новиот век.

На LibreGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.860
    Допаѓања:
    93.838
    Non binary или флуид треба да се забрани, а не да се бараат некакви права.
    за внатрешни доживувања и чувства, филозофски ставови да се бараат некакви права.
    Бидејќи тоа е сопствено внатрешно доживување, не се чувствува како жена, ниту како маж.
    Ако не си сигурен кој род си, Си има пол при раѓање и тоа е тоа.

На christinnn, LibreGirl и DarkStormm им се допаѓа ова.
  20. DarkStormm

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.939
    Допаѓања:
    5.746
    Тек прочитај ги објаснувањата за сите 72 рода. Голем дел звучат како дијагнози.
    https://www.medicinenet.com/what_are_the_72_other_genders/article.htm

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.