Одамна е познато дека може да се поттикне размножување на јајце клетката и креирање на плод, не само со ваквата "женска сперма", туку и општо без сперма. Едно нешто што не е возможно и науката нема доволно познавање да го овозможи и веројатно нема ни да има наскоро - раѓање на дете без женско тело. Така да, не знам како ќе им помогне на ЛГБТ заедницата. Им помага можеби на лезбејски парови, и жени кои сакаат да гледаат дете без маж. Истото е веќе дозволено во Македонија, жена не мора да биде во брак за да побара инвитро оплодување, затоа многу лезбејски парови доаѓаат во Македонија на инвитро
Никој не го бара тоа. Хетеросексуалното семејство најбитна институција во државата е Плус со други закони се зафатени сега, падерите и лезбејките небитни...
За жал, поради работни обврски не бев на прајдот. Ептен ми се исполнува душичката кога ви ги читам мислењата на сите што сте биле и споделувате слики од таму.
Не сакаат. Владата има решение, социјална транзиција за сите геј парови, едниот од нив ќе се пише како машко или женско, соодветно, по потреба, и ќе можат да стапат во "хетеросексуален брак". Легална конверзиона терапија, во соучество на невладините. Истите овие кои го организираат прајдот.
А оние што се глупи и се горди зошто се глупи? Не учествуваа? Парада на гордоста....глуп поим. Парада на заедницата звучи по ок. Зборот ГОРДОСТ има многу значења а ваков собир не може да го присвои тој збор. Еве горди сме на репрезентацијата. Сеа да направиме парада на гордоста за Мкд. Репрезентација.
Секако, да, во Мк ќе почнат да се пишуваат мажи или жени за да стапат во брак. Во земја каде уште срам или страв им е да се држат за рака и признаат дека се геј, ќе менуваат документи демек во огромни метрополи живеат и никој ништо не знае ниту го интересира. Трајко од маало со леснотија од утре ќе стане Трајанка пошто државата потпишала европски документ. Тоа што неговите дома ќе се оболат од срам, комшиите ќе му се потсмеваат и ќе го прогласат за нетокму, "сигурно му фали нешто на дететво, од мало така чудно си беше" за подалечни и да не почнуваме, тоа сето ќе се избрише, нема да постои пошто нели, потпис. Со незрелоста на Мк за вакви прашања, очигледно е дека е под присила потпишано и исто така очигледно е дека ќе си остане во фиока да фаќа прашина, се додека не дојде погоден момент да почне да се практикува. А според тоа што гледаме и читаме, моментот ќе е некаде далеку во иднината.
Да, да, затоа во проценките за ризик единствен индетификуван ризик им е "Што ако некои се разведат и после партнерот реши да смени ознака за пол, ќе излезе дека во хомосексуален брак биле". Тотално хомофобна ни е владата, општо како и целото општество, ама ајде, ќе се правиме прогресивни
Барем се сложуваш дека хомофобијата е спротивна од прогресивност. Инаку за власта и нивната компетентност и цврсти ставови кои ги немаат, излишно е да се збори.
Gordosta, paradata,... ni bese centar na vnimanie na site polinja.. Tv, Facebook, Instagram, po kafulinja.... I sekoe kjoshe vo mk eve i ovde.. No da rezimirame kako pomina denot, potocno paradata na gordite 400/500 luge od koi 100 vladini i nevladini organizacii, 100 novinari zaedno so kamiondjiite i mvr, 200 prijateli na ovie,, lgbt,,.... 50 pazaci random i edno ,,50,, realni luge koi imaat epitet od lgbt. I sea ovi sto bea 50 nekoja moja procenka,, poznavajki dosta od niv,, Kje kazete izlegoa da paradiraat za svojata gordost?? Ne, gresite,.... Nitu se gordi niti imaaat srce javno da recat,, gordi sme,, Sto od strav, sto od neprijatno custvo.... Sekoj od,, realnive,, bea maskirani, ili se prikrivaa za vreme na snimanjeto, slikanjeto... Jas da sum gord, da mi se ovozmozi reklama na medium, da mi se dade 2km asvalt 5chasa i da se krijam za ona za koe vikam deka sum gord??? Abe na sred plostad kje vikam na glas Nemam nisto protiv,, lgbt,, samo probuvam od moja perspektiva da go objasnam denov... Onie pravite od lgbt, onoe famoznite koi gi ima mnogu, ama stvarno mnogu.... Nikogash nema da ucestvuvaat na vakvo neshto.... E tie se , gordite,, so ne se izglupiraa ko ovie denes Ps. Nemam protiv da se razbereme!
Iskreno nemam ama bash nisto protiv niv. Imam protiv glupiranje, termini kako,, gordost,, gi poznavam nekoi i znam deka ne se gordi.... Samo go ziveat ona sto go sakaat