Атеисти немаат влез во црква. Еве како турист да сакаш може да не те пуштат. Не можеш кум да бидеш. Не можеш да се венчаш, дете да крстиш. Ако сакат нека посвојат, не ми пречи мене. Ама ај одговори ми, дали со претерување и правење паради ќе постигнат нешто ? Ќе им дозволат деца да посвојат и брак да склопат ? На парадите не гледам примарно да е барањето права, туку повеќе се осврнати на докажување дека нивното е нормално, дека е кул, се пренагласуваат голотии, перверзии во јавност.
Во одредени случаи ! На некои религијата им е наметната од семејството. Сексуалноста кај некои е од раѓање, кај голем дел под манипулација може да се појави. Има стории многу како трансџендери неколку пати променувале пол, од геј станувале бисексуалци, од стрејт->геј и обратно.
Мешаш баби и жаби. Законски тие работи им се дозволени на атеистите - кај не можат да се венчаат? Тоа што религиите си измислиле правила за своите цркви и џамии нема никакво влијание врз законските права на луѓето. Паради имало во сите земји во кои ги добиле тие права, па нема зошто да се мисли дека тие паради им наштетуваат.
Како тоа? На чело ли пишува дека некој е атеист или пак некоја невидилива бариера се поставува автоматски?
Пак е избор, колку и да ти е наметнувана. На крајот бираш дали ќе прифатиш или не. Па значи така сакале, таква им била сексуалноста.
Темата не е дали јас сум хомофоб или некој друг. Темата е за глупите и непотребни паради, ама ко ќе го кажам тоа, одма сум хомофоб. Немате одговор за тоа што е поентата и потребата од тие паради. Затоа што се далеку од барањето на права, велат таа е целта, ама во преден план ставаат нешто друго на сите тие паради. Два постери со натпис: Love is love. не го дефинираат мотивот.
Fakt e deka LGBT nemaat nekoi prava. Ama fakt e deka i tamu postojat manipulacii, kako i kaj site drugi lugje bez ogled na seksualnost, rasa i sl. Primer za manipulacija mi beshe video koe go gledav pred nekoe vreme (ako go najdam ke go postiram). Vo videoto devojkata kazhuva deka ne se chuvstvuvala ubavo vo nejzinoto telo i zatoa otishla na psihijatar od LGBT zaednicata. Psihijatarot i potpishal da prima testosteron i devojkava taka i napravila. Ochekuvano pochnale promeni koi se karakteristichni za mazh. Po nekoe vreme devojkava sfakja deka i kako mazh ne se chuvstvuva ubavo vo sopstvenoto telo i prekinuva da zema testosteron, pochnuva da zema esteogeni hormoni i kazha deka saka pak da si go vrati teloto kako porano. Zakluchokot na krajot od videoto sho go kazha devojkata beshe deka toj psihijatar i potpishal da zema mashki hormoni samo za da se shiri LGBT zaednicata. Zboram za vakov tip na manipulacija. A deka postojat trans lugje koi se chuvstvuvaat ubavo po tranzicijata, fakt e deka postojat.
Ги имаат основните човекови права. Никој не им забранил да дишат. Никој нема да им забрани да живеат со партнер. Е сеа брак и деца немаат регулирано законски, ок еве не ми пречи, нека им се дозволи. Ама проблемот не е тој. Они бараат да победуваат на сите талент шоу програми, во секој филм да има такви улоги, и ако нешто не е така одма се гревчиња дискриминирани ради сексуалната им ориентација. Бетер станаа од црнците во Америка, не смее нешто да им се пререче одма тужби ќе летаат.
Јас се согласувам со ова. Дури и би рекла дека е биолошки неприродно. Но, ние како луѓе не живееме само со инстинкт. Дали ги отфрламе сите биолошки "неправилности" кај луѓето? Или живееме во општество и како битија со свесност му даваме вредност на човечкиот живот без разлика на се? Зарем пиење лекови не е одење против природата? Зарем не се раѓаат луѓе со секакви болести - не зборам само за пример деформитети, туку и за најлесна болест со која човек може да се роди (еднаква тежина носат двата примера) - нив не ги отфрламе туку ги акомодираме. Геј луѓе постојат. Точка. Се раѓаат со таква сексуалност. Не е морално да бараме да го потиснуваат тоа за нечиј комфорт, ниту пак да се затвораат во четири ѕида. Преостанува да ги испотепаме, ама поради работите кои ги наведов погоре, меѓу нас луѓето убивањето не е морално. И пошто имаме свесност, убаво би било да процениме дека доколку никој не е оштетен, можеме да ги оставиме луѓето да постојат, сите со свои експресии. За разлика од животни, не сме на овој свет да живееме само заради биологија, во себе носиме желби, карактери, сексуалности, право на свесен избор. И тоа е океј. Затоа нема ништо чудно кај машко што носи трепки. Ко прво, носење трепки и шминкање не е биолошки определено. А ко второ, и да е, како луѓе, биолошки ни е вметнато да можеме да правиме како и што сакаме.
Децата во догледна иднина ќе знаат многу повеќе од вас за било што, во случајов парада, трепките и ЛГБТ+ заедницата. Џабе ви се лажните филозофии. Имам дете и важно ми е да е среќно. Верувам дека секој родител си го знае и чувствува детето. Ако осетам дека нешто го мачи сама ќе му помогнам да го исплука нештото само да биде среќно. Мислам дали сте свесни која психичка борба е тоа во главата на едно лице, особено во вакво генерално конзервативно оштество ко нашево. Имам во тесен круг геј пријатели, еден од нив буквално се соочуваше со физичка болка од години криење, живеење во страв и грч. Денови од кревет не можеше да стане, се додека не собра храброст да каже на неговите. Иако на прва не беше прифатено, нему му олесна. И? Сериозно??? Ова го сакате за вашите деца?? Да ви се кријат и живеат во агонија, да не ги дознаете? А вие само ќе ломотите дома за морал и што е правилно и како правилно да се чувствуваш.
Прејако беше на парадата, таква убава атмосфера владееше што на момент се запрашав дали сум во државава или некаде на друго место. Се испарадира, после бевме на концерт, па таму поигравме малку и си дојдовме дома. Којзнае како ги замислувате парадите тука кај нас, мислите Баба Роги од зад грмушки дека искачаат
Zoshto najgolem del od lugjeto koi gi poddrzhuvaat LGBT licata, koga ke im se sluchi istoto u familija, toa ne go prifakjaat? Ili toa e moralno odnesuvanje? Neli e dvolichno i licemerno?
Точно, се согласувам. Никаде не кажав дека не треба да го прифатиме тоа како секојдневие и да ги поддржуме тие личности. Меѓутоа, нешто што не е биолошки правилно, не треба форсирано да се промовира. Да, нека се подига свеста, нека ни покажат и други облици на љубов. Ама начинот на кoj што одредени профитерски организации ги прикажуваат геј луѓето се ужасни. Само ствараат предрасуди, ја засилуваат омразата и стигмата, ги прикажуваат како фрикови. А всушност се обични луѓе, желни за љубов и припадност, како и секој биолошки “исправен”. Затоа, помалце паради и фештии, а повеќе љубов
Не знам зашто толку ви сметаат парадите? Не учествувајте. Тоа е исто ко пеач да ви доаѓа еднаш годишно за да ве забавува, си одбираш дали ќе идеш ама да јадеш триста гомна за тие кои присуствуваат е апсурдно.
Zashto na premnogu napaden i agresiven nachin sakaat da bidat prifateni. Treba da se prifateni, treba da gi imaat istite prava kako mnozinstvoto, ama glupostite na paradi sho se pravat se apsurdni.