Скроз е небитно. Сакаа да кажат видеото е лажено. Еве и да е лажно. Што правиме со таа борба да дете кога ќе се роди да не му се дава одма пол? Туку кога ќе наполни 18 да одлучи што ќе заокружи, female or male. И да согласно ова нема да му се дава женско или машко име на детето туку "неутрално". Не ве сфаќам, не разбирате дека ова не е само борба да можат да се држат слободно за рака и да се бакнуваат во јавност туку дека ова влече мнооогу многу подлабоки нешта?
Да да се е лажно, лажно е видеото со мајката, лажни се постојаните провокации на религиска основа, лажни се исмејувањата на светците оти уметничко дело да ти било тоа, се е лажно само LGBT пропагандата е вистина. Само се прашувам зошто бе секогаш вака силни, гласни, плукаат по христијанството а не и по останатите религии? Страв ли е, што ли е?
Bestie, родов идентитет е друга тема. ЛГБТ луѓето се различно групираат во организации и бараат различни работи, имаат различни мислења. Пак треба да ве потсетам дека ЛГБТ заедница не е организација, тоа се пред се едноставно луѓе кои бараат прифаќање. И тука треба емпатија. Самата си свесна дека до тоа што го кажа никогаш нема да дојдеме, а особено не постои таква борба во Македонија каде нема ни основно прифаќање. Можете триста екстремни примери да наброите, ништо од тоа не држи вода, служи само за да си ја оправдате вашата омраза. Застанете за секунда, убаво погледнете во себе и ќе видите дека е така
Ииии пак се враќаме на тоа дека автоматски сите што не подржуваме сме полни со омраза и сме хомофоби. Е затоа не ми се дискутира на оваа тема со ЛГБТ поддржувачи. Затоа што или поддржуваш или мразиш трето нема. Каде виде ти омраза од моја страна? Зошто бе секогаш ама секогаш забегувате настрана? Разговоров го водите во сосема друг правец. П.с. не постои во Мк сега. Ама со тек на времето како што се бара во другите држави ќе се бара и кај нас. Еј па пред само една/две децении исто немавме геј паради во државава ама денес види не колку сме напредни.
Затоа што организаторите не им се мирни. Нека има паради-ама не во овој концепт. Мирен “протест” за да побараат права, да ги тргнат предрасудите за нив. Со вакви пради, во оваа форма, само ги зголемуваат. Сумирано, таа “некоја” изложба со двајца без тројца е организирана од самите организатори на парадата, во склоп на Pride Week. Двајца без тројца се затоа што таа изложба е за “избрани” луѓе, односно главните, или ВИП. Значи секоја наша критика, посочување дека нешто не чини, не е добро, e cherry picking, треба да замижиме на се што ни се сервира и да ракоплескаме на големата уметност што ја плука религијата, посебно оној уметникот облечен како Исус. Ти очигледно не читаш, и автоматски секоја напишана критика ми ја ствааш во кош “не ги сакаш ЛГБТ”. Напротив, ти како загрижена за ЛГБТ, треба сама да си свесна дека ова парадирање освен зло ништо друго не им носи. Само ги зголемува предрасудите, и со право. На ваков начин, извини, ама права никогаш нема да добијат тука. Не поради мене, јас ниту сум верник, ниту ме тангира се ова. Што е до мене јас на сите би им дала право. Ама не одлучувам јас, не одлучуваш ти. Одлучува мнозинството, a верувала или не, мнозинството ни се верници(какви-такви), традиционални луѓе, или како што “вие” сакате да ги наречете “затуцани” што на овој начин не само што нема да го променат ставот, туку им се докажува дека во право се. Јас не сум против љубов, против барање права, добивање права. Јас сум против парадирање што не носи ништо друго освен журка неколку саати, кеш кај организаторите, и револт кај народот.
Cherry picking не е критика кон конкретен настан туку тоа што избираш еден изолиран случај кој го потврдува твојот став и го претставуваш како единствена вистина. Во превод, еден будала на некоја парада вие го гледате како доказ дека сите што се таму се исти како него и дека заради тоа не смее да има парада. Сфаќаш? Ај да ја преформулираме реченица. Мнозинството кое е најгласно против лгбт а ја користи верата како аргумент се луѓе што не се ни в од верници туку се обични простички луѓенца полни со омраза и латентна хомосексуалност кои си ја користат религијата како средство за да слободно можат да мразат сѐ што не им се свиѓа. Ете тоа е вистината, од тие што се најгласни ниту некој вистински го заболе што промовира религијата ниту пак се трудат да научат. Религијата се користи како оправдување за да се мрази, толку. Кога главни фаци на сите контра протести се ликови кои се вмешани во криминали и насилства и тоа е сосема нормално и прифатливо, ама лгбт се сметаат како закана за христијанството, дали тоа ни кажува дека ова мнозинство е со здрав разум? Не е, очигледно. Епа ако е обична журка што не штети никому тогаш што има да се револтира народот? За крај, велиш дека немаш против да добијат права, ама од друга страна го оправдуваш мнозинството кое што им ги негира правата. Одлучи се и не биди контрадикторна.
Aj вака затоа што очигледно не се разбираме. Темава е за парада на гордоста, а не за права на хомосексуалците Јас сум против прада на гордоста во оваква форма, поради тоа што парадата не носи никакви права. Ако некој сака да е прифатен, треба пред се да ги почитува оние од кои го бара тоа. Навредуваат чувства и верување на цела нација. Како после вакви примери ќе објасниш на просечен средновечен човек дека сите хомо не се такви? Каков пример даваат, во какво светло се претставуваат самите себе? Сосема ми е разбирливо и што голем број ЛГБТ се строго против паради. Кажи ми, како парадата во ваква форма каква што е денес, помага хомосексуалците да добијат права? Како парадата, ваква каква што е, им е од корист на тие луѓе?
Не се голем број, екстремно малцинство се тие што се ЛГБТ а против парадите. Парадите помагаат на општеството да се запознае со ЛГБТ заедницата. Хомофобите се трудат што повеќе да се избрише оваа заедница од јавната свест и од образованието. Но некој што е млад член на ЛГБТ заедницата ваквите паради му праќаат порака дека постојат луѓе што би го прифатиле каков што е. Втор бонус е што ги иритираат хомофобите ваквите паради. Мора да им се покаже на хомофобите кај им е местото во општеството.
Абе дал си ти нормална. Да кажеме дека геј луѓето се такви сите потчинети, стиснати, полни со стравопочит како што вие сакате. Дали мислиш дека секоја стрејт особа ќе ги одеднаш почитува и прифаќа? Не, туку секогаш ќе има некој што ќе мрази само поради фактот дека не е нормално и природно според нив. Во обратна насока, не секоја геј особа ќе да е добра и еве нема да исмејува религија и ќе биде тоа што сакате, тоа е НОРМАЛНО затоа што во секакви групи на луѓе има изроди. Прашањето е зошто не можете да го најдете тоа во себе да се фокусирате на "добрите" гејови, кои се мнозинството и кои го "заслужуваат" вашето прифаќање туку врз основа на оние што не ви одговараат плукате по сите? Тоа што го бараш е НЕРЕАЛНО, стави прст на глава и размисли дали религија како целина нема пропусти па ради тоа треба да се возвишува.
UČESNIK ŠETNJE ZADIGAO HALJINU U BLIZINI CRKVE! Evroprajd u fotografijama, pogledajte kako je danas bilo u Beogradu "Evroprajd 2022" protekao je bez većih incidenata, učesnike manifestacije obezbeđivalo je više od 5.000 policajaca, a mnogi su na skup došli u neobičnim odevnim kombinacijama. Šetnja učesnika "Evroprajd 2022" koja je počela u 17.40 završena je nakon što su učesnici manifestacije stigli na stadion Tašmajdan. Dan je prošao bez većih incidenata, a skup je obezbeđivalo 5.000 pripadnika MUP-a. Među okupljenima je bilo dosta stranaca koji su nosili veliki broj zastava, pa se tako mogla videti belgijska, grčka, švedska, finska, ukrajinska, kao i zastave EU i nekadašnje Jugoslavije. Bili su prisutni su i predstavnici LGBT organizacija iz Osla, Tbilisija, Valete, Ciriha, Harkova i drugih evropskih gradova. Jedan od kontoverznijih prizora bio je jedan učesnik skupa koji je na Evroprajd došao u haljinici, a kada je u jednom trenutku stao da pozira ispred Crkve Svetog Marka, podigao je haljinicu i pokazao zadnjicu prisutnima. Osim njega, pojedini učesnici manifestacije šetali su bez odeće ogrnuti samo LGBT zastavom, pojedini su se ljubili pred medijskim kamerama, neki su nosili neobične maske, a nakon šetnje nastavili su provod na Tašmajdanu gde će ih zabavljati domaće pop zvezde. Pogledajte kako je to izgledalo:
'Truly historic': Thousands march for Serbia EuroPride after 11th-hour announcement Има видео и фотографии. Види ги 'попојте' со крстојте и банерите
Прееска читав на твитер, како српска јавна личност со бисексуално минато плука по парадава и коментарите беа нешто ко: Си ја научил лекцијата... Или: Факт е дека има и геј луѓе кои се против паради... Искрено само жал ми е. Не правите ништо освен што придонесувате на општествениот проблем. Србија, а и општо балканов имаат многу геј мажи. Многу повеќе од што можете да замислите. Исто така, најголем процент се со девојки, жени и слично. Кога ви кажувам некои работи, немам воопшто лоша намера. Не знам како да ви опишам дека со тоа што покажувате неприфаќање, само придонесувате на тоа помалку да геј мажи да сакаат да излезат јавно, и поголеми шанси вие да завршите со маж кој е геј. Верувајте, може никогаш да не дознаете дека има двоен живот и цело време да бидете изложени на сексуално преносливи болести. Освестете се малку, пред сѐ за вас.