Prvo, jas nikade ne rekov deka ako na nekoj mu se sluchuva toa, treba taka da pravime. Chitaj pred da me citirash. Vtoro, voopshto ne relativiziram ili nametnivam nasilstvo kako normalno, tuku posochuvam deka vrsnichkoto nasilstvo ne e problem samo koga zhrtvata e gej lice, tuku bez ogled na toa, sekoj mozhe da e zhrtva na vrsnichko nasilstvo. i ne, ako na nekoj toa se sluchuva, ne treba taka da pravimne, tuku treba da se raboti za da se namali nasilstvoto. Znachi treba da se vklucheni i psiholozi za poddrshka na zhrtvata, a i na nasilnikot da go pottikne za namaluvanje na agresijata. Osven toa i profesorite treba da se involvirani vo ova, a ne da pijat kafe posle chas vo kanelarija. i normalno, roditelite koi mozhe da ne znaat deka nivnoto dete e zhrtva na nasilstvo (bidejki najchesto zhrtvite ne kazhuvaat, zatoa shto chuvstuvaat sram), pa sorabotkata megju roditelite i profesorite e neizbezhna za namaluvanje na vrskichkoto nasilstvo, koe i toa kako mozhe da ostavi trajni posledici na zhrtvata. Znachi, nema vrska dali e gej ili ne, NE E VO RED NEKOJ DA BIDE ZHRTVA NA NASILSTVO. Sega pojasno?
Kade vo moite mislenja ima netolerancija i empatija?? Znachi pak ke povtoram: da, treba da gi imaat site prava. Da, uskrateni im se prava. A i, da, tochno e toa deka prava ne se baraat na toj nachin shto ke ismeesh nekogo.
Кога веќе сте ја почнале темата за ако вашето дете е геј. Замислете, има личности на кои им е важна само среќата на другите, уште повеќе на свои блиски. Како тоа поддржувате ЛГТБ ама за ваше дете не. Напротив, баш тогаш треба да бидете најголема поддршка. Темата ме потсети на оваа сцена. Речиси се расплакав на неа.
Јас уште чекам некој да ми дефинира на кој начин наметнуваат хомосексуалност. At this point не е ни за парадава, туку општо за човечки права и секојдневие. А и навредени... се гледа дека некој не претрпел булинг во школо. Anyways, сп до членката што прашуваше како би реагирале ако нашето дете е геј.
Ама не организира црквата протести против детето кое е тепано во школо, а против ЛГБТ (иако се тепани и со ускратени права) организираат насилни протести. Ќерка ми е бисексуална, јас сум бисексуална. Не ја избркавме од дома, напротив. Исто ми се фаќа во кој е заљубена, се додека е среќна. Има. Го рационализираш опресирањето и насилството кое го вршат верниците. 'Навредени' биле. Овие имаат ускратени права кои ги имаш ти, ама ти си 'навреден'. Ма немој?
Bestie, ти читај пред да цитираш. Прво себеси, па после и мене. Ти праша дали оти постои ризик за булинг никој да не си пушти детето во училиште. Шо не е ни блиску еднакво на ризик ако пуштам стрејт дете во училиште и геј дете во училиште. Ти ги порамни. То е релативизирање колку и да неќиш да прифатиш. Пошто ти рече "лол се случва" а двете знајме која е веројатноста да се случи кај една група деца и друга - дека има значајна разлика. Зборој в уста не ми додавај. То со некој друг ко ќе збораш. Ти објаснав зошто релативизираш. Не наметнуваш насилство како нормално. Цитирај ме кај шо велам дека наметнуваш насилство ако веќе се реши да ми дајш тој збор в уста. И нормално дека не ти коментирам следен дел прво само зошто е на основа за "наметнување насилство како нормално" шо јас не го реков. Еве ти ознаката: No shit. Common fucking knowledge. И то не го менва фактот дека едното дете ако ми е стрејт има значително помали шанси за булинг од другото шо ми е геј. Кај едното можи ќе има булинг, а можи не. Кај другото 100% ќе има. Од таму - сигурниот страв. Оти општеството ни е гнило и омразата шо тлеј во нас ја пренесваме на идните генерации. Зато толку гласно збораме. Зато паради прајме. Кревањето свесност не е за постарите. За новите генерации е. Впрочем, тие се иднината. НОРМАЛНО дека за булинг си има процедури шо треба да се пратат и не е во ред. Никој здраворазумен нема да ти речи поинаку. Ама темава не е за то. Темава е за паради, зошто ни требат и кои се се жртви. Жртви се луѓе, почнувајќи од деца кои подлежат на сигурен булинг ако се отворени за сексуалноста, па се до возрасни шо нема да исполнат "традиционални" улоги и им се ускратени основни права во поглед партнерски односи.
Морам да додам и ова: Редовно ја плачам. Ама сум многу среќна дека се почесто има вакви сцени, со позитивни coming out stories. Гледаме како е, и гледаме дека не боли "како треба да биди".
Не ти одговорив првиот пат пошто ова потегнува нови дополнителни осетливи тематики ама еве. Не можам ова да се прераскаже у 2-3 збора така да кој сака може да погледне.Поранешен publisher на LGBT magazine.
Пукање во Братислава во геј клуб, убиени се две лица. Е оти парада де? Оти некој не се остаил само на одвратни коментари на фејсбук, туку искочил и ги убил ни криви ни должни луѓето. Мрш.
На неколку дена пред прајд, да се потсетиме дека оние што ја започнаа борбата за лгбт права се транс жени. Во превод, ако не беа транс жените во првите линии на удар (и буквално и фигуративно) да ја отпочнат целата револуција која подоцна резултира во декриминализирање хомосексуалност, право на брак и посвојување деца во многу земји, најверојатно сите уште ќе си бевме хомофоби. Страшно поразително е да се гледа како геј луѓе или наводни поддржувачи на геј луѓе се спремни да се свртат против транс жените и целата транс заедница, а не се свесни дека правата што ги имаат им ги должат ним. Marhsa P. Johnson и Sylvia Rivera
Транссексуалци. Терминот трансџендер е воведен во 1971 (ако е да му се верува на Гардијан), Стоунвел се случува 2 години претходно .