Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Парада на гордоста

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од WildMk, 16 јуни 2021.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.484
    Геј парада не е митинг. Туку е протест (и забава). Тие деца мора да видат дека можи тетка им е геј или мајките или _____ (дополни). Не можи децата да ги тргниме од нешто шо посекако треба да е нормализирано. Не е политика. Не е grown up shit. Нешто шо и рандом на улица можи да се види е. Само слатко е како се фативте сега за ова. Пошто реално? Никогаш немало за шо друго да се фатите. Имаме страшно непроблематична парада. Иако пред недела-две се ќенкаше дека можда е проблематична. Вчера беше доказ дека не е. А знајте шо е проблематично? Сите лајна шо ги јадите за то. То да, то е проблематично.

Сега за Палестина. Да, геј чоек би бил убиен таму. Ама то не значи дека сме неспособни да резонираме дека има страшно кршење на човекови права и геноцид кој се случва со години таму. Само оти тие не можат да резонират дека геј чоек е исто чоек, не значи дека не можиме и ние.

Не е во прашање политика. Човечност е. Или ја имаш или ја немаш. И јасно се гледа кој како.

На awkey, Srckata28, staycalm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    @theowndemon, небитно дали имало вулгарности или не, и оваа парада, како и секој митинг и протест, марш и што ти ја знам, е политички, и нема што деца да бараат таму.

Друго, за Палестина. Зашто да бидеш човечен со некој кој прва прилика би те запалил жив, буквално? Каде е тука човечноста?
    Али океј, те разбирам.

Сепак, доволно е да си против тоа, да одиш на протести, да ја застапуваш таа политика, али да го туриш знамето заедно со виножитото, да го истакнуваш на Геј прајд и да имаш организација Гејови за Палестина е дебилно...

Кој го боли ташак ако си геј, па и за Палестина?! Мислам, освен Палестинците, кои се гадат од оваа помисла и не сакаат да ги поврзуваат со нив...

Последна измена: 23 јуни 2024
    На Adidas888, halfasoul, ArabellaStarfall и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    Зашо, парадата беше у ред, нишо контровезно, освен дебилности како Палестински знамиња...

И присуство на деца, и повеќе стрејт отколку геј луѓе, оти полесно е коа некој друг ти ги брка правдините...

4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.146
    Интересно е што на хомофоби и трансфоби им посакуваат смрт и насилство ама изгледа некои хомофоби посебни се.

5. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    Нели? Али тоа оти не им се у двориште, затоа... Не знам како е на нашки, performative activism... ;)

На Dentina и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  6. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.146
    Еден наш вака мирољубив член си има кажано оти гајле му е ако трансфобите јадат ќотек. А трансфоби нели сме сите што неќеме куројни во спорт и женски простории. Стои мислењето.(fingers)
    За палестински трансфоб шупрајме?

7. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.106
    А на пример, тие деца да се најдеа на некој десничарски, конзервативен или верски протест (не митинг) како што беше во Полска, Унгарија, Грузија па и вчера еве во Битола, одма ќе се најдеа на реакции и ќе имаше побуни од либерално-отворени-модерни идеологисти и борци од типот на: што бараат таму деца, на затуцани протести, дете е дете, до 18години не треба да му се пере мозокот, после 18год да одлучи сам што ќе биде.

Епа истото го велам и јас.
    Ако според тебе детето треба да знае дека тетка му е геј или мајка му, исто велам дека детето треба да знае што се морални вредности, што е патриотизам, што е родител, што е мајка и татко, што е семејство, што е татковина, што е држава, што е религија, бидејќи 99% во опшество се и ќе се опркужени со ова.

Ако за ова важи топонимот "дете е дете" "малолетник е до 18год", тогаш нема потреба да присустуваат и на паради, зошто баш кога децата растат, мозокот им прима премногу информации, мозокот им е како сунѓер, и замисли од толку многу примени информации каков хаос и збрка на емоции, чувства ќе има врз него кога ќе е баш во период на раст и оформување како личност.

Ако со 18години добиваш право на глас, право да бидеш работно активен, право на полагање за возачка, тогаш до 18та година нека биде неутрално настроен (ако веќе има противности за она шо го напишав погоре моето), па после нека одлучи во кој правец ќе оди и како ќе делува. Заклучок. Ако мора да го знае едното според тебе, (ти што го напиша твоето), нека го знае и другото, па на крај кога ќе спознае што е како е, нека одлучи сам. Па да видиме.

Дете е дете.
    Затоа постои и детската амбасада за заштита на сите деца во светот.
    Децата треба да бидат слободни.

На christinnn, Pham, Bitter-Sweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    Ја па не сум трансфоб, него ли Terf, шо би рекле они...

А и лично неам ништо против мислењето, освен што доаѓа од самопрогласен мирољубив член.

Иначе Палестинците не се фоби, него нив таква им е културата, религијата. Нив можеме да ги толерираме, се додека не ни искачаат пред очи. :D

На ArabellaStarfall и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  9. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.484
    Да се биди со поинаква сексуалност или идентитет не е политика. Ако се зема то право е против човечно. Од таму, човеково право е. Не можи да е нормализирано нештото ако сите не се изложени на то за да се сфати ко некоја реалност и да е игнорирана од гротото. За @quattro делот. Ова да беше митинг на било која партија, кознервативна или не, би било проблем. Ама не е. За верски настани деца посекако се носат и од мали се задоени со религија. И не можиме да се жалиме оти си имате право на то. Дури и на контра протестот лани, шо директно учи против љубов и против основни права. Ама тие сме шо сме. За другиот дел тебе бар нема да ти реплицирам. Оти ако внесиш "морални вредности" во сексуалност не си чоек со кој сакам да дискутирам. Има човечност и не човечност. Не е комплицирано. Имаш или немаш. Толку.

Да си продолжам со Гош.
    Па можам да осетам болка за сите луѓе шо страдаат. Јас не знам дали утре ако осетам болка за Х особа ќе ме отепа. Дури и да знам, не значи дека нема да осетам болка во момент ко ќе страда. Геноцид има Палестина. Треба од камен да сум да не осетам болка за сите деца таму ете за почеток. Оти и муабетот со деца почна. Едноставно е чувство на емпатија. Впрочем од таму иди се шо барем јас застапвам. Имам зборано за емпатија дека ми е многу поларизирана (или имам премногу или немам ич) ама на крај на ден на ист принцип носи одлуки (постои шема).

На staycalm и sweet-cherry им се допаѓа ова.
  10. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.910
    Допаѓања:
    7.106
    Сосема друга логика кажа, океј. Нема врска.
    Јас ти реков, ако мора едното да го знаат, тогаш мора и другото, па нека спознаат самите до 18та ако веќе мора да знаат пред 18.

И не знам зошто секогаш поврзуваш/те морални вредности со сексуалност. Морална вредност (и свест) нели е да не повредуваш, убиваш, не присвојуваш туѓо, омаловажуваш, вреѓаш, да знаеш што е добро а што лошо, да не изневеруваш, итн? Гледаш дека повторно во друг контекст ги сфаќаш работите? Океј, сега не чоек сум според тебе.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.146
    Све океј ама зашто мешаат Палестина на геј парада?
    Ко некој рандом да извадеше парола у сред парада дека висока инфлација имаме

На злоба и Gosh им се допаѓа ова.
  12. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.484
    Те молам, препрочитај пак.

13. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    @theowndemon тоа јас што сум жена или геј не е политика, али правата што ќе ми ги дозволат големците и те како се политика.
    Затоа и до денес гледаме како се прекшуваат човекови права, оти идат у прилог на политиката.
    Ако не гледаш толку наивно на работите, ќе видиш дека се е политика. И правата како жена што си ги добила од пред 100 години, па ни толку, се оти у тој момент така било политички полезно, а не оти на некој му било гајле за тебе. За жал.

За делот околу човечност, ти кажав дека те разбирам, само дебилно е Палестинско знаме на Геј парада.
    Според мене, се што не е поврзано со Геј правата на Геј парада е дебилно, како присуство деца.
    Или неприсуство на геј лица.

И моралните вредности и те како имаат голем удел у сексуалноста, да не речам најголем.
    Затоа што пример и садизам, педофилија и зоофилија се сексуалности...
    Е сеа тоа што секој има различни морални вредности, тоа е друг муабет.

14. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    6.060
    Во војна сите се губитници, каде страда невин народ. Ако ја поддржуваш Палестина, а не и осакатените жртви на Нова фестивалот е чиста политика и некаква пропаганда. Или си човечен за сите или дискриминираш по националност.

Второ, никој не даде предупредување за Нова фестивалот. Се убиваа, силуваа, палеа жртви, додека колку што се сеќавам од Израел имаше предупредување за бомбардирање. Кога некој те предупредува, си одиш.
    Дали ако има известување од некоја држава дека сака да ја нападне Македонија, ќе седиш во својот дом? А и што очекуваа, убиваш на нивна територија стотици луѓе. Подобро од бомба да умрам, него судбината на Шани да ја доживеам. Геноцид правеле, а злосторството на Хамас има име?

Никогаш одговорот на несогласување и политички препукувања, не е војна. Никогаш.

Ама да си геј, транс па да не зборам и да поддржуваш земја каде од дете до најстар е учен да те убие поради својата сексуалност се граничи со лудост. Исто ми е тоа, да ставам слика на транспарент на парада од некој што ме тепал, само затоа што некој него го натепал.
    Подобро со дилдовци да парадираа, барем нешто посродно ќе извадеа.

Тик ток треба да се забрани насекаде. Ништо добро нема таму освен ширење на амерички срања.

На Tanjamm и Adidas888 им се допаѓа ова.
  15. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    3.608
    Вајда пишува Queers for Palestine.
    Screenshot_20240623_095004_Instagram.jpg
    Они може се за слобода на Палестина, но сите знаеме Палестинците не ги сакаат.

BTW зошто парадава мораа да ја одржат на Духовден и тоа концертот им беше на теренче каде тренираат мали деца фудбал? :^)

16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.462
    За пусто внимание ќе измешаат се живо(facepalm), ко паролава на овој погоре.
    Провоцирање на верниците им е прва работа.
    Се виде и годинава.
    Нека си ги излечат сопствените фрустрации прво па нека протестираат.
    Па и не се “горди” годинава туку “спектакуларно непослушни”:rofl:
    Геј парадава е само начин Нво да пропере парички другари, штета што се ложат стрејт па искачаат да дадат подршка нА глупостиве нивни.

17. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.484
    Ова помага во поставување општествени норми. Сакаме децата да почитуваат геј лица, исто и жени нели, ко веќе спомна феминизам и дека некој ни ги дал правата. И колку децата се изложени на инклузивна иднина, толку учат да живеат во та инклузивна иднина. Е сега за одење на стрејт лица на парада. Поддршка е секогаш потребна. Оти на парада можиме да видиме од прилика кои лица не би биле насилни кон геј лица пример. Следно, сексуалноста е тајна оти е уште стигматизирана. Како ќе знај некој дали јас сум стрејт или геј? Сум во стрејт врска сега, ама то дали значи дека сум стрејт, а не би? Дур експлицитно не кажам или не решам да сум јавна - никој не знај.

За зоофилија, педофилија и сличните каде има жртва - има жртва. Парадата не поддржва то. Секој нормален чоек не поддржва то. Така да да, сувишно е да се спомни во контекст на парадата. Едино се користи за ширење (непотребен) страв. Криминалот држете го настрана. Оти мислам дека сите тука би биле согласни шо е криминално и лошо.

На staycalm, sweet-cherry и violetblue им се допаѓа ова.
  18. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.430
    Допаѓања:
    60.495
    ❗ВАЖНИ ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА ПАРАДАТА ❗

❌Поради безбедносни аспекти, препорачливо е постојано да се движите во помали или поголеми групи во и надвор од зоната на Прајдот. Исклучително е важно по заминувањето од зоната на Парадата (стадион на АРМ) или во било кој момент кога ќе одлучите да напуштите, тоа исто така да го направите со придружба и од себе да ги отстраните сите видливи обележја, симболи, знамиња и визуелни материјали што асоцираат на Парадата.

️Движете се постојано по рутата на парадата и во насоката по којашто маршираат присутните. Доколку не присуствувате на настаните на стадионот на АРМ, движете се без никакви видливи обележја или знамиња.

Бидете во контакт со луѓето со коишто сте дошле заедно и бидете постојано заедно. Доколку доаѓате сами, пристапете кон група на луѓе, запознајте се и поминете го овој ден со нив.

️Избегнувајте секакви провокации од страна и не реагирајте на нив. Не се впуштајте во конфронтации, туку само дистанцирајте се и пријавете го случајот во полиција.

❌Забрането е внесување на остри и стаклени предмети, пиштоли на вода или било какви предмети од сличен тип, балони, пиротехника и оружје.

Ко веќе се праиме наудрени на темава и јас да прашам да не знае некој да ми објасни зошто се препоракиве?

На Srckata28, staycalm, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.625
    Што има врска носење на парада со учење почит кај децата?
    Која е разликата со одење на верски и политички митизни? И таму се учи почит кон религија и политичи правец, али тоа вас не ви чини.
    Ви чини само перење мозок на малолетни лица контекст сексуалност, што нема што дете да го тангира. Али да му переш мозок тема религија, политика, патриотизам ноу, ноу, ноу.

И јас не кажав дека е проблем што стрејт одат на парада, него тие што се геј и не одат.
    Не живееме у Палестина, сите знаат кој со кого се прца кај нас, па не гледам некој дека е тепан, пален, силуван,бркан од работа. Дури жени и по дома си ги чуваат шо ги вараат со најбољи другар...

Оти 99 посто, да не речам 100 посто од стереотипно феминизирани мажи и маскулизирани жени се геј. Сите знаат дека се геј, и мајки и татковци, и колеги, се гледа со кого се дружат, каде искачаат, имаат женски, дечковци, сите ги знаат, али истиве не искачаат на парада. И ти ги знаеш кои се, али малце не одговара на наративот демек сексуалноста не се изразува преку родови стереотипи, комнинации од пример пискав глас, низок глас, носење стереотипни алишта, однесување со полот со кој се идентификуваат, носење фризури, нокти...

Ретки се тие што не изразуваат сексуална ориентација преку стереотипи, и тоа најчесто се жени.
    И тоа е нормално, психологија е тоа.
    Али да се праиме слепи при очи, е тоа веќе не знам што е.

На Biljarkata и ArabellaStarfall им се допаѓа ова.
  20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    23.024
    Потполно се согласувам.

Вадењето на палестински знамиња за време на геј парада е лудо пошо знаеме дека тие не сакаат педери, ама во овој случај, гејовите сакаат да покажат дека можат да бидат поголем човек полн со разбирање од тие палестинците.

Добро е ова за гејовите, ама до палестинците нема да допре. Тие се сите задоени со омраза.

На Tanjamm и ArabellaStarfall им се допаѓа ова.