Дојдов ова да го пишам. Ако не треба децата да бидат на ЛГБТ паради тогаш не гледам зошто би биле и на спротивните паради. Можеби тие деца нема да сакаат воопшто да се религиозни понатаму во животот. Не им се полни главата вака? Или пошо вака им одговара тогаш може. Треба да ги научат децата на толеранција и примерно однесување, почит итн. Па после слики од Исус или која било друга икона. Гледаме во какви луѓе пораснуваат децата после. Хипокритско однесување.
Де наброј на коа друга парада има деца да се носат освен на оваа? Една наброј ми друга парада, општо за шо и да само само една, освен геј парада до сеа не сум слушнал некој да се глупира ама еве ајде кажи ми? Да бе нема друга, чудно нели?
Збориме за ЛГБТ парада и "традиционалнава" парада. Ако децата треба да седат на страна тогаш ни едното ни другото. Ќе си седат дома децата.
Коа традиционална парада ја прв пт слушам за традиционална прада, едина парада шо а знам е лџбт парада
Буквално. Што не бекнаа нешто за Пале кога беше судењето, или сега за жената од Кратово? Или тоа е океј. Убаво е маж ти и свекор ти да те тепаат пошо си у брак и треба да ги слушаш, мажи се они, а и сигурно у црква одат за велигден едино. Секоја година откога се направи парадата ја прават и оваа контра парада. Само претходно беше во скопје, сеа у битола ја однесоа
Немам ништо против ЛГБТИ луѓето секој има право сам да си ја бира својата определба, но не знам зошто толку помпезност околу тоа ако сакаат да бидат прифатени од општеството нека се однесуваат природно, нормално како што се сите луѓе и нема да има разлика. Ако тоа природно им доаѓа да се поразлични од другите што сами си го ставиле тој епитет "разлилчни" тогаш како да ги сватиме ние "неразличните". Да бидам искрена како што гледам не се ни малку маргинализирани групи имаат повеќе права од други групи на граѓани како самохраните мајки, лицата со ретки болести, ромите, инвалидизираните лица и ред други да не набројувам. Според мене треба и за другиве групи на лица да се организира марш на гордоста.... Што се ЛГБТИ луѓето толку поразлични од другите ранливи групи кои се борат за остварување на своите основни права и достапност до услуги. Има поделени мислења околу ова секако, но едно не ми е јасно има луѓе кои го одобруваат ова и сосем е во ред, но кога ќе ги прашаш што ако твоето дете утреден им донесе дома дечко/девојка што тогаш е ќутат, значи не им е сеедно, а се бурни поддржувачи на заедницата.
Се организираат маршови во Македонија за инвалиди, лица со попречености и слично. Толку ти било битно да погледаш. Постојат вечери на ромската музика, за самохраните мајки постојат закони кои ги заштитуваат, секако не доволно финансиски, и за тоа согурно постојат иницијативи. Сите имаат право на марш, паради и протести ако сака некој да организира, може кога сака.
Зашто таква дрскост одма ајде кажи ми каде те повредив тоа е само мое мислење. Знаеш ли ти колку пари низ државичево поминуваат преку проекти за такви лица, а ништо не се задржува за нив нели е жално? Го работам тоа затоа можам да тврдам... На нив не им треба видливост и нз какви маршови нив им требаат финансиски средства бе среќо, за разлика од другиве што многу се поддржани преку проетчиња. Иницијативите душичке се само на хартија за жал изгледа треба и тие погласни да бидат за да успеат нз.
@praski4e една борба не одзема од друга борба. Можи да се залагаме за поќе работи. Впрочем, @Srckata28 наброја шо се веќе имаме во државата. Така да, борбата за едно нешто не одзема од борбата за друго нешто. Најмалку шо треба е да прајме споредби и некој да шуткаме за друг да крениме. И следно би рекла, можеби одлучи се? Пошто праша за маршови, доби мислење за маршови.
Буквално ти предложи да се организираат маршови. Јас сум била на еден марш за лица со препречености и тука не беа испрани никакви пари, беше волонтерска иницијатива на еден човек што го знам затоа што има сестра со даунов синдром. Мирни протести на улица ИСТОРИСКИ се ефикасен начин да се зголеми видливост за некој социјален проблем и за барање права. Како државата ќе осети притисок за да зголеми финансии за Х група на луѓе или да донесе некој закон во нивен бенефит ако не види дека на народот им е грижа, дека се буни?
Не мора да ги сфатиме, само бараат да ги прифатиме. Ни тие не можат нас да не сфатат, ама не прифаќаат.
Зошто сметате дека се неприфатени и обичните луѓе се неприфатени па никому ништо. Доколку се збори гласно дека треба да се прифатат и да се видливи навистина и тие имаат чувство дека се неприфатени и за секоја личност доколку постојано се повторува тоа и гласно се збори ќе има чувство дека не е прифатена. Секој од нас бар еднаш бил во нивно опкружување и се однесуваме нормално без да им се лупа по нос дека треба да се прифатат. Него ова со прифаќањево и таква визибилност ни го наметнаа однадвор. Не спомнав дека маршот е перење на пари ама сите тие кампањи за прифаќање и визибилитет има позадина за поддршка преку проектчиња. Сите работи ги суредивме во земјичква па уште тоа ни остана… Општо пишав свое гледиште и мислење. Да не избегаме од темата. Се средивме во државава па останаа маршовите да ги организираме. Не срце која сум јас да предложам нешто џабе коментираме ние тука ако не се имплементира. Еве и нека има маршови што проблем ќе им реши на тие луѓе кога немаат ни соодветен пристап до некоја институција или не можат да набават некој лек ако немаат пријатели во странство. Тука се потребни системски и инфраструктурни промени, а и со менталитетот околу прифаќањето си имаме проблеми ептен сакаме западњачки да се понашаме, но не сме така задоени ниту па скроени. Но верувам дека под ова сонце има место за сите.