Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Паради на гордоста

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од LGBT, 3 август 2012.

?

Дали поддржувате одржување на паради на гордоста?

1. Да

113 глас(а)
    41,7%
  2. Не

104 глас(а)
    38,4%
  3. Не ме интересира

54 глас(а)
    19,9%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.638
    Допаѓања:
    25.368
    А зошто ќе биде тоа така, си се запрашала ли у слободно време?

2. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.539
    А што е чудно?
    Како што немаме против геј парадата, немаме и против парадава во Битола.
    Кој што сака нека си прави.

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.359
    Да, ваљда немало. Читам вести, претпоставувам ќе сум прочитала доколку постоело.

4. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.638
    Допаѓања:
    25.368
    Леле губам мозочни клетки расправајќи се на темава. На фејсбук па ако почнам со тие неписмените ќе треба да се упукам.

На CameliaMiller, WildMk и RoseRain им се допаѓа ова.
  5. 1992g

1992g Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    9.624
    Изгледа не треба да се вика Парада ами Протест за толеранција, та да видиме дали ќе се смират тогаш страстите. Различно име, иста кауза.

6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.539
    Па еве како и вие што генерализиравте и јас малку.
    Другите по кафани, клафилници, салони за убавина, на викенд, на одмор, со шваалерот/швалерката.
    Има кој да протестира за нив.

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    Очигледно дека дефиницијата за агресор се менува, кога истиот агресор ќе го замислиш со дете во рацете. Тогаш треба да се бара подлабока смисла и разбирање за нивните дела и зборови и следува топење.

Ако е жена и ако е мајка, не значи дека не е bully, дискриминатор и агресор.
    Да се плукнам во држава со ваков мајндсет, со вакви жени кои допрва ќе оформуваат туѓи личности.
    За срамота е сето ова, повеќе немам што да кажам.

На CameliaMiller, smooch, Lella и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Eпа што ти пречи критика и сарказам за нешто што и самата не го поддржуваш? И што тоа кој утнал? Ништо од ова не би се пишувало ако се работи за настан со деца од чисти и оригинални побуди, а не за инает и против некого, со перчење дека ете само ова се вистински вредности.
    Ненормалност, разврат, изроди и слични етикети за самата парада се вистински навреди. Контра-парада е самата по себе хомофобична ствар, за тоа јас видов шеги тука, и за патријархалниот начин на живот што сигурно повеќето од оние кои би излегле на таква го водат.

На CameliaMiller, Lella, Alisa22 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.359
    Не. Поинтересно е кога агресорот се идентификува вака како што го опиша, наместо да се прифати дека се двата пола, кои по игра на случајност во одредена фаза на животот станале и родители.
    Дека хомофобот е во двата пола, секоја возраст, со/без деца, не мамичките со деца.
    Акцентот целосно се насочи кон нив наместо кон реален далеку поширок и глобален проблем.

@Someonespecial целосно е утната пораката. Ако се борам за правата на една категорија луѓе ќе се потрудам да бидам ниво над оние кои се агресори.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Someonespecial

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Чија порака, не те разбирам навистина? Што е според тебе пораката на мајки со деца под слоган „е ова е парада на гордоста“?
    Луѓево го претставуваат хетеро семејството како еднакво на хомофобија и патријархат, и токму не треба да им помине тоа (без критика) кај хетеро луѓето што не се хомофоби.
    Ако се борам за правата на една категорија на луѓе, и да бев мајка, а други мајчинството го узурпираат како нешто спротивно од таа борба - би била изиритирана, би ја чувствувала како искористена и злоупотребена улогата на мајка. Тоа е конзистентност, не агресија.

На CameliaMiller, Lella, Alisa22 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.359
    Нашата дискусија тука. Преку истата споделуваме ставови, пораки и идеи.
    Наидуваме на истомисленици и оние со спротивни ставови.

Кога спротиставуавњето на ваква парада се става со акценот на мајчичките со дечиња додека мажињата им седат во кафана, наместо да се сфати како глобален проблен, независно од пол, е за мене само понатамошен вид на дискриминација.
    Секако далеку од агендата против која се заложуваат, но со обидот да се поинтересни, поубедливи...малку како да скршнуваат од главната патека.

Борба против секаков вид на хомофобија, од секој пол, возраст итн. ама меретно поинтересен е муабетот за мајчичките.

На Harper, oblace1, ocicka2014 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Многу благо го објасни...но зборовите дека на нив им се гади од такви мајки и ги жалеле децата на тие мајки, мене не ми дојде убаво на душата а за мозочево не делуваше на нормални изјави.....па ти сега како сакаш...

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.789
    Допаѓања:
    169.709
    Јас лично, би поддржила секаква парада, марш, за повеќе права или пак едноставно парада за гордост зошто успеваат во лични борби во животот. Ама никогаш, никогаш, нема да поддржам контра парада само за да се деградира, угнетува и засрамува друга група која го прави истото. Ова само ми ја зацврства желбата да најдам време и финансии на крај од месец да одам Скопје на геј парада.

Има жени, мајки, борци и ако решат тоа некој ден да го изразат јас ќе застанам со нив, ама не и сега. Сега нема да застанам со нив зошто ова го прат зошто им се навредиле деликатните чувства зошто некој друг се бори за својата иднина. Ниско. Кога веќе ќе прават парада со деца, нивната иднина, нека им обезбедат подобра иднина, а не полоша, кон која се движат.

Не очекував дека ќе се изнервирам од тема, така да не отворам поќе.

На M&M, CameliaMiller, Lella и 8 други им се допаѓа ова.
  14. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    Се повеќе сфаќам дека бројот на хетеро поддржувачите е една фарса,нереална бројка. Под превезот на либералноста, ќе речат дека немаат ништо против а те мислат за грешка насамо и по форуми.
    Први ќе дадат поддршка за контра протест, на која целта му е да те омаловажи па уште ќе те убедуваат дека треба да си ок со тоа, ама они битно со тебе се, те поддржуваат.
    Барем хомофобиве знаеш што ти мислат, си кажуваат гласно. Кај префинганиве, ќе треба некој тригер за да од нив излезе фамозното "АМА", и сфаќаш дека на исто доаѓаат. Можеби и првиве се подобри.

Ова е мој последен пост на темава.

На CameliaMiller, Lella, Oxymoron и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Someonespecial

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Па самите го ставиле акцентот на мајки со деца и преку тоа се спротивставуваат, не ја измисливме ние контра-парадата таква ко што е. И факт е дека такви идеи можат да имаат воглавно жени во типични балкански семејства, и дека маж им го создал ивентот и ги води у некаков поход.
    Хомофобот може да биде од секој пол и возраст, за сето тоа се зборува на сите страници, а тоа со мамичките е поради новитетот со oвој настан. Интересното е што само од ова сега сте triggered.
    На сликата од српската контра што ќе ја копираат 90% се жени со децата btw.
    И пак не ми кажа (или не те прочитав, сори ако е така), зошто во западните земји каде и ти живееш нема контри, туку само тука?

На CameliaMiller, Alisa22, Animali и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Targaryen

Targaryen Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2015
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    113
    Па и хомосексуалците ќе си излезеа на парада на родители да можеа да стапат у брак, да посвојат деца и така натаму. А да забораив тие беа на 29 мислам дека:D

17. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.359
    Одговорив, покасно, некаде на друга страна е одговорот. НЕ знам дали има, претпоставувам само дека нема бидејќи ќе сум прочитала да имало.
    И да има и да нема мене ми е сеедно. НЕ поддржувам такви собири. Спротивно е на моите ставови и арзмислувања.
    Се имам изјаснето дела би присуствувала на парада за гордост организирана од страна на хомосексуалците.

Според мене сосема непотребно се издвои само една група од хомофобите. Не знам зошто, делумно можеби бидејќи ни сами не прочитале за кого е организирана, виделе слика и готово(искрено не знаев ни јас), делумно бидејќи сметале дека така ќе бидат поинтересни, делумно бидејќи и они си имале нешто што им лежи на срце за таа категорија или нивните мажи итн.

Сеедно. Целосно утнато да коментираш дека е за мајки и да се шпекулира кај им се мажите кога они уствари под рака фатени заедно ќе одат на парада. Дека е проблемот е заеднички.

Никој тригер мене не ми се приклучи. ОД самиот поечток на моето членување сум на ист став, кој веќе го имам споделено и цитирав.
    Делува обратно, како конечно да се најде тема да се плука по мамичките, па читано недочитано, ај ќе бидеме вицкасти.

Сосема непотребно.
    Повеќе ќе ми се допаѓаше а и ќе поддржував дискусија од типот какви вредности ќе пренесат двајцата родители на тие деца што таму ги мкнат. Како младиве родители ќе придонесуваат за ширење на хомофобјата и на наредната генерација. ПРетпоставувам ова се интересни точки и за тебе.

На Hellobeautiful му/ѝ се допаѓа ова.
  18. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.638
    Допаѓања:
    25.368
    Полн погодок е текстов. Збор до збор точно. БРАВО!

На Animali, Nausicaa и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.672
    Допаѓања:
    35.508
    Оти тие таму се еманципирани и паметни, а ние тука прости |( До толку сме прости што правејќи се еманципирани, напредни, опен мајнд итн. длабоко тонеме во нашата злоба и простотилук со напад на одредена категорија луѓе постојано и во секоја прилика. Со најпогрдни зборови :x
    Да, за мајкичките зборувам. Едвај чекате (а многу често и без повод) фино и сочно да ги исплукате. Така што, незнам зошто ви смета контрапротестов кога сте на исто рамниште со нив?
    Јас дека мајка, па се најдов засегната. Инаку ниту ми смета парадава, ниту ја поддржувам, индиферентна сум. Исто и за контрапарадава.

На Harper, oblace1, Hellobeautiful и 4 други им се допаѓа ова.
  20. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    images.jpeg
    Еве јас тука негледам никаква нормална причина за гордост.За каква гордост се парадира тука,и што всушност сакаат да докажат на народот.Дека не се срамат од тоа што се?Слободно нека не се срамат,но немора да ми парадираат.Треба да се забрани да се движат дечиња тоа време таму,за да немаат трауми после.Не неможе да ми биде нормално романтична љубов и сексуални нагони спрема ист пол.Но сум против насилство спрема тие луѓе.Нив им треба помош а не отфрлање и котек.

Прикачени фајлови:

• .jpg
      .jpg
      Големина на фајлот:
      246,5 KB
      Прегледи:
      35
    • images (1).jpeg
      images (1).jpeg
      Големина на фајлот:
      13,2 KB
      Прегледи: