Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Паради на гордоста

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од LGBT, 3 август 2012.

?

Дали поддржувате одржување на паради на гордоста?

1. Да

113 глас(а)
    41,7%
  2. Не

104 глас(а)
    38,4%
  3. Не ме интересира

54 глас(а)
    19,9%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    88.478
    Детево на ова видео има 8 год.
    Мислиш е социјално свесно за да учествува во парада и да се бори за "туѓи"права?

2. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Дете нa тaa вoзрaст веќе имa симпaтии и рaзбирa штo е дечкo и девoјкa. Некa рaзбере штo е дечкo и дечкo и зoштo е всушнoст пaрaдaвa. Имa нештo стрaшнo oвде?
    А мaјкиве вo кoнтрa пaрaдaвa oк е дa ги нoсaт децaтa?

На sweet-cherry, Lella, ludoto19 и 9 други им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.403
    Истите тие што велат верата не треба да им се наметнува на децата би им наметнале на своите деца став за лгбт. Доволно кажува тоа.

На oblace1, An-na, Yowannty и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Немa дa имa избoр дaли ќе прифaти или не. Мoрa. Oти не се рaбoти зa невидливo чoвече штo живее нa небoтo. Се рaбoти зa реaлнoст сo кoјa ќе биде oпкружен и немa зoштo дa не јa прифaќa.

На Lella, Mr. Right, Alisa22 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.403
    А како тоа мора Бриџо?
    Ништо не мора.

6. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Зa мoјa куќa си збoрaм.

На Mr. Right, WildMk, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Fauhxy

Fauhxy Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2016
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    2.130
    Истите тие утре би го прифатиле детето ако стане христијанин а другиве би го избркале детето од дома ако е геј

На Lella, Annath, Mr. Right и 8 други им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.403
    Не можеш така да збориш.
    Јас не подржувам парада. Не подржувам никаков блам. Ама ако син ми е геј ќе го подржам.
    Секој став наметнат од родител не е ок. Исто ко да тераш 8 год дете за сдс да е. Не е некако нормално нели!?

9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    88.478
    Не се работи за разбирање што е дечко или девојка и сл.
    Туку за активизам.
    Детево е познат активист на ЛГБТ.
    Дете на тие години не е свесно за борби за права,и друштвени прифатливи или неприфатливи норми.
    Затоа е експлоатирано од ЛГБТ организацијата.
    И контра парадата е будалаштина.

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Сдсм немa штo дa гo зaнимa 8 гoдишнo дете. Амa aкo дoјде другaрче и му кaже -ми се дoпaѓaш, a нa тaa вoзрaст oтприликa мoже и тoa дa се случи, требa дa знaе декa е нoрмaлнo a не дa гo рaскaжувa пo другaри, исмевa или удри.

На Lella, ludoto19, Mr. Right и 9 други им се допаѓа ова.
  11. Targaryen

Targaryen Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2015
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    113
    Логично е првите ставови кај детето да се формираат од родителите. Што има толку чудно ако му кажеш на свое дете да ги почитува сите без разлика на пол и сексуална ориентација ..

На sweet-cherry, Lella, ludoto19 и 14 други им се допаѓа ова.
  12. VoodooGirl

VoodooGirl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    4.180
    Детето се родило како транс жена, можеби не се свесни за борба за права али свесни се за симпатии, свесни се дека тие полови органи со кои се родиле не се тоа ОНИ, едноставно кај нив владеат други хормони.
    И целта што децата по вакви паради што ги носат родителите не се дека тие се борат за права или се активисти на таа возраст и ред други работи, туку тоа дете да биде опкружено со деца како него, "поразлични" од тие што ги гледа секојдневно во училиште.
    Да разбере тоа дете дека не е ништо чудно оно да се осеќа така и да не се чувствува единствено и осамено.
    Поголем дел од таквите паради не се само за борба за права туку и за да осознаат ЛГБТ лицата дека не се сами, дека се е океј со нив и да се ценат повеќе себеси и да се прифатат какви што се (затоа е и парада на гордоста). Отколку да паѓаат во депресија и анксиозност, во некои случаеви и помисла за самоубиство.
    Борбата за еднакви права и активисти на ЛГБТ е еден плус за целта на тој протест/парада.

После ова ако не ти е јасно, не знам како да ти разјаснам.

Ако имам дете некој ден и да е стрејт јас би го однела на парада и не, нема да стане геј преку ноќ.
    Ќе разбере да прифаќа и да не суди туѓи животи.

На Annath и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  13. Animali

Animali Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    9.423
    Кај нас секако за сексуална ориентација и едукцација е срамота да се зборува со деца, ама затоа сине, оди гордо да вееш партиско знаме :drunk:

На ludoto19, Targaryen, Mr. Right и 11 други им се допаѓа ова.
  14. 1992g

1992g Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    9.624
    Какво присилно кога хомосексуалци има и на Запад и Исток, И на Антарктикот и на Хималаите, и во Индија и во Чиле, и во Америка и во Авганистан, Саудиска Арабија и Емиратите....
    Како присилно ?????
    Присилно би било да наметнуваш хомосексуалност на хетеросекауалец , а не хомосексуалец при здрава свест да си бара права.
    Оти не сфатите дека хомосексуалноста е стара колку човекот, дека пред религиите да се појават била сосем нормална и вообичаена!

На Mr. Right, Alisa22, WildMk и 8 други им се допаѓа ова.
  15. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.654
    Допаѓања:
    22.365
    Ме знаете дека неам ништо против заедницава апсолутно, па ни против парадиве.
    Ама, екстравагантност, наметливост претерана, голотија во јавност ми е малку претерано.
    Ако оваа парада не биде таква, а стварно верувам дека нема, воопшто не ми пречи.
    Мене пример и нешто од овој формат ми се допаѓа за подигање на свеста.

Дебати нека има, пресови нека има, презентации на успеси и достигнувања на луѓе од оваа група, нека се споделуваат искуства.

Ако на пример, Митре направил големо научно достигнување во областа на хемијата и со тоа придонел во голем дел за добросостојбата на заедницата, не треба да се става во посебен кош затоа што има лисици од оние со крзненце (се' додека ги користи со потполна согласност на партнерот и на начин на којшто никој не е повреден, многу јасно) во спалната соба. Не е битно заедницата да му ги види лисиците, битно е да види во него личност изградена комплетно, со свои достигнувања, продуктивна, зрела, здраворазумна, а неговата ориентација и преференци во интимните односи, треба да се сфатат како дел од нечија интима и не треба многу да се коментира. Тенденции и вкусови се тоа, не делби на нормално и ненормално, коишто како концепт се многу релативна работа.

Интересен е фактот што пропорционално расте степенот на хомофобија со степеност на раст на чудни и невообичаени фетиши во интимниот живот на истиве луѓе (не од форумов, одамна ме нема, не ги ни знам дел од активните членови).
    „Мене тој однос ми е неприроден и нељубовен затоа што плод на истиот не може да биде дете“, разбирам како лична преференца на некој којшто го практикува само оној тип на интимни односи преку којшто може да се зачне, значи вагинален. Затоа што во неговата глава, навистина и без лицемерие, тоа е дефинирано како нормално и природно. Колку е во право е друга работа.

Последна измена: 3 јуни 2019
    На ane.bella, CameliaMiller, Oxymoron и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. 1992g

1992g Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    9.624
    За да ги поканат на пресови, на сајтови да се изразуваат преку колумни, на свечени вечери, на дебатни емисиии и слично, треба првин видливоста да им се зголеми.
    А тоа може да се зголеми само со 1 јавен настан еднаш засекогаш една ПАРАДА (не се секирај нема да има голотија, читај ми го претходниот пост).
    Инаку, А1 откако ја затворија, немаат лгбт никаков медиумски простор, поготово и за време на режимот на латентниот што го тртеше Урко а сеа се крие у Унгарија :)

На staycalm, VoodooGirl, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  17. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.654
    Допаѓања:
    22.365
    @1992g муабетов не ми е за друго, туку се нервирам кога оваа заедница е мета на бизарно смешни теории на заговор, им се припишуваат глупости од ненормални размери, а познавам геј луѓе беспрекорни интелектуалци, домаќини луѓе, со некои животни навики, дури и подобри од моите. Луѓе чијашто сексуална ориентација е само дел од нивната личност, како и на сите нас.
    Една таква личност ми беше нешто како ментор во една прилика.
    Alan Turing спасил толку многу животи во време на војна благодарение на брилијантниот ум и научното достигнување. Неговата ориентација не го прави истото помало или поголемо.

На ane.bella, bittersweet, WildMk и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Ако е така, наметнување е целото воспитување на дете и пренесување вредности, наметнување е и да си го учиш детето да прифаќа без потсмев послаби и подебели личности, и лица од други националности, вери, раси. Таков став може да „наметне“ либерален родител на дете за ЛГБТ.
    Религија и политика се наметнува, сексуална ориентација не. А прифаќање на луѓе од различна сексуална ориентација како еднакви е човечка вредност што треба да е сосема нормално да се пренесе.

На Lella, staycalm, ane.bella и 12 други им се допаѓа ова.
  19. VoodooGirl

VoodooGirl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    4.180
    Има редовно геј паради низ Германија, Малта, Австралија, САД, Канада, Швајцарија каде што има голем број на Македонци. Сигурно меѓу нив има и по некои тешки балкански хомофоби. Не сум слушнала да зуцнат дека им сметаат или дека срамота било, нивните деца ќе ги гледа низ улиците.
    Или стравот да спакуваш куфери и да се вратиш во државав е поголем од "семејните вредности", па тие паради си ги прифаќаат, сакале или не?
    Еве ако сум грешка поправете ме.

На staycalm, ane.bella, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Asdasovski

Asdasovski Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2019
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.599
    Пaрaдите немaaт врскa сo прифaтливoст... Истo е и сo иметo рaмкoвниoт и др...
    И вo САД не се прифaтени јaс незнaм кoј верувa декa се прифaтени...
    Сaмo сo применувaње нa силa oд гoре и сo влaдинa интервенцијa и глoби мoже дa му се нaметне нa oпштествoтo.
    А пaрaдите се сaмo прoвoцирaње и глупoст.

Нaјгoлемaтa прoпaгaндa штo се прaви oвие 2 3 децении е oд хoливуд зa прифaќaње...
    Еве личнo јaс бев излoжен прв пaт вo серијaтa пријaтели нa геј прoпaгaндa... Имaше еден aктер.
    Тoa е нивнa пoлитикa нo мoрaм дa кaжaм декa веќе е дoсaднo.
    Фaлa бoгу зa слoбoдaтa штo јa имaме нa интернет.
    Акo нештo требa дa се чувa тoa е слибoдaтa нa гoвoр и избoр, никoј дa не ве присилувa кaкo дa мислите.
    Ви викaaт декa сте хoмoфoб рaсист oвa oнa....
    Бидете гoрди и бoрете се дa живеете пo вaше не пo oнa штo некoј ви гo пикa вo глaвa.

Последна измена: 3 јуни 2019
    На AnnabelLee и sjdgo им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.