Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Паради на гордоста

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од LGBT, 3 август 2012.

?

Дали поддржувате одржување на паради на гордоста?

1. Да

113 глас(а)
    41,7%
  2. Не

104 глас(а)
    38,4%
  3. Не ме интересира

54 глас(а)
    19,9%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Ама не може да биде хомофобна бидејќи транс луѓето се во ЛГБТ заедницата, и да ја почнал геј маж или транс жена сепак се работи за истата заедница. Само што луѓето сакале на чело на парадата да биде жена.

Искрено твоите мислења ми длабоко мирисаат на трансфобија.

Сфаќам дека феминизмот во Македонија може само да биде фокусиран нс цис жени во моментот ама ти комплетно одделуваш транс жена од жена.

Don't be a TERF. :?:

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Animali

Animali Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    9.423
  3. 1992g

1992g Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    9.624
    На Animali му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    TERF? Што ти значи TERF и по што заклучи дека сум?
    Мене ми звучи како уште еден збор за курва, вештерка или било што.
    Со самото тоа што така лесно го употребуваш, сама си докажуваш дека е така.
    Феминизмот во Македонија е сѐ, само не концетриран на ЦИС жени (уште една целосно беспотреба придавка). Како што веќе кажав. Јас сум жена. Не сум ходајуча вагина, и не сум цис.
    Транс луѓето се од ЛГБТ заедницата, ама ХОМОФОБИЈА се однесува на осуда кон истополовите односи, на хомосексуалците. Не може хомофобија да биде кон деклариран хетеросексуалец.
    Трансфобична, Бог да чува. Тоа што сум побарала да не се брише жена од историјата на движењето ме прави трансфобична? Тоа што барам признание за една жена ме прави трансфобична?
    Нема врска што бил маж, сакале жена да е па затоа смениле. Ако сакале да е жена, еве им ја Сторм, не морале да ја бришаат.
    Реков, ако сакаш дискусија, најди тема за тоа. Ова не е темата.
    И намали со измислените реторики, TERF-ови, цис-ови, курци, палци.
    Не сум должна јас мојот идентитет за никого да го менувам.
    И како што веќе се изјаснив. Целосна подршка за сите трансродови лица, се додека не се обидуваат мене да ме вклопат во нивните дефиниции. Јас не сум род, јас не сум дефиниција.

5. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    ...Не е. Цело движење е, trans exclusive radical feminist, потенцирање на trans exclusive. Кое многу го нејќам и не го почитувам. Твоите мислења во поголем дел ги почитувам и се разочарав на момент.

Не. Начинот на кој се изрази за сета таа ситуација ме наведе да мислам на тоа. Во стил еј, не транс жена туку жена... што е исто. Само што во случајов не е ни транс жена.

Цис е придавка за личност колку што е и црн, бел - многу битна во некои случаи ама ништо што е навредливо? Само значи спротивно од транс.
    И лошо се изразив, феминизмот е за сите, во право си.

Нивни дефиниции? Дека родот е флуиден колку што е и сексуалноста? Дека некогаш се совпаѓа со тој запишан на раѓање, а некогаш не? Не гледам што е комплицирано. Јас не знам како ти си го чувствуваш родот и полот ама буквално "нивните дефиниции" ја распаѓаат цела таа идеја на род, пол и други глупости, со тоа што на некои дефиниција им е битна на некои спротивно.

6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Такво движење не постои. Самиот израз TERF се користи само во навредувачка конотација.
    Феминизам не може да биде trans exclusive.
    Секоја борба за абортус ги вклучува и транс мажите. Секоја борба за репродуктивни права. Секоја борба против мутација на женски гениталии (УПС). Секоја борба против родовите стереотипи ги вклучува сите транс луѓе,со оглед на тоа што јас сум таа што постојано дудла против женски и машки играчки и женска и машка облека (против родови стереотипи, duh)
    А транс мажите го заборави во целата приказна? Зошто паролата секогаш е "транс жената е жена", а никогаш не е "транс мажот е маж"? Зошто секогаш е "лезбејките имаат пениси", а не е "гејовите имаат вагини"? Зошто е општоприфатено дека да се биде транс жена не мора да се превземе ништо во однос на физичкиот изглед, а да се биде транс маж речиси секогаш, без исклучок, доаѓа со подврзување на градите, кое патем има сериозни физички последици (рестрикција на дишење, повреди, лузни, скршени ребра). Од каде толкава стигма околу женското тело, дури и во движење во кое тие би требало да бидат мажите? Нешто како опресијата кон женскиот пол да не познава родов идентитет?
    Не е мојот феминизам trans exclusive, твојот трансактивизам е female exclusive.

Ако транс жените се апсолутно еднакви како сите жени, дали тоа значи дека треба да ги вклучиме во дискусии за абортусот, или да ја промениме дефиницијата за зборот жена, да заборавиме дека сме жени, да се направиме breeders, машини за плодност. Две нозе си вагина и матка измеѓу нив? Да ја забраниме употребата на зборот жена, да промениме речник, изразување, да кажеме дека "Океанија е во војна со Источна Азија, Океанија секогаш била во војна со Источна Азија".Од друга страна, на транс движењето воопшто не му треба мојот сиромашен феминизам. Транс движењето е без сомневање најбрзо растечкото движење во светот, со многу едноставна причина: капитализам. Милиони, милиони, милиони се трошат за транзиции, козметички третмани, потврдување на родови, хормони, облека, и што ли уште не. Капитализмот секогаш ќе ги подржува транс движењето, нема криза за нив. Затоа и не е ни чудо што добиваат права во Америка за кои една биолошка жена не може ни да сонува.
    Борбата на жената не почнува од моментот кога се декларира како жена. Милионите абортирани женски деца и фрлени по контењери уште кога се родиле никој не ги прашал да не се случајно мажи. Затоа нема зборот жена да го заменам со "личност со женски полови органи", "личност со матка", "личност која може да остане бремена". Затоа што од мажите никој никогаш нема побарано да се откажат од зборот маж.
    Не го прави транс движењето нешто што не мора да е. Не го прави борба над жените. Не гради едно движење со рушење на друго.
    Во однос на транс жените, од мене секогаш ќе добијат почитување на нивните придавки и нивниот начин на живот. Друго не знам што би можела да направам.

Овој дел не ни сакам да го коментирам. Само ќе ти препорачам да поразговараш за него со личност која студира/студирала на родови студии.

Ако имаш забелешки на моето мислење, прати ги на адреса на 100те милиони исчезнати жени во светот.

Последна измена: 6 јуни 2019
    На tessie, Angie1432, Alisa22 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    25.343
    https://en.wikipedia.org/wiki/TERF
    https://rationalwiki.org/wiki/Trans-exclusionary_radical_feminism
    Не постоел термин терф. Еден гугл срч дава одговор дали постои или не.

@DAngel ти го читнав напишаното. И да, колку и да го негираш тоа, судејќи по гнапишаното погоре, испаѓа дека си TERF. Препрочитај си го текстот, буквално е у стил на „не сум терф, ама...“. :D

Спази ја случајноста, велиш терф не постои, тоа е термин за навреда, и википедија вели:
    "While these feminists (TERFs) perceive the term to be a slur, mainstream feminists, other academics, and trans people have rejected this view." :lol:

Последна измена: 6 јуни 2019
    На Srckata28 и Lella им се допаѓа ова.
  8. VoodooGirl

VoodooGirl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    4.180
    62141726_1018716545003414_643378309870125056_n.jpg

На Lella, WildMk и staycalm им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Дa и се фaтите нa friends. Серијa прaвенa пред 20 гoдини, култнa, пoчнaa дa плукaaт хoмoфoбичнa билa. Дaј сите филмoви oд пoрaнo дa ги oтпишеме oти сo нoвите времињa не се вo тек.

На sparklie, tessie, Harper и 7 други им се допаѓа ова.
  10. VoodooGirl

VoodooGirl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    4.180
    Првата лезбо врска што билa прикажана на ТВ некад е баш во оваа серија, but okey. :)

На TeddyGrey, tessie и WildMk им се допаѓа ова.
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Википедија ја сметаш релевантен извор на информации?
    Жити научникот што си.
    Не знам, позанимавај се можеби со оној дел што тврди дека сексуалноста е флуидна и бејзикли не постојат хомосексуалци и преференци на гениталии. :wasntme:
    Како што веќе реков, сите забелешки на моето мислење можете да ги испратите на адреса на 100те милиони исчезнати жени во светот.

На EvAngelos му/ѝ се допаѓа ова.
  12. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    25.343
    Далеку сум јас од научник. Да бев научник немаше да се цитирам на форуми сеа, туку ќе уживав у некоја вила и ич уво немаше да ме боли дали некој е терф или не :D

Како не е релеватен извор на информации википедија? Јес да секој може да напише што сака али си има таму уредувачи што не дозволуваат секаква глупост да опстои. Имаш уште неколку сајтови со дефицинија за терф. Не знам кој сајт е релевантен за дефиниции, фокс њуз или нешо такво?

13. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    25.343
    Не знам дали е хомофобична, ама проблематична е и те како. Особено пола од хуморот, али оќе, други времиња со поголема слобода за исмевање I guess :)))

btw, твитот си е ептен on point и ете 123к се согласуваат :D
    Screenshot_3.png

14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    На Википедија ти пишува академици викале дека такво движење постои, значи од академици ќе ми дадеш. Еве и кај нас има родови студии, побарај им, ќе ти дадат кај учат за движењето. ;) Ама нема, нели? Сите појавувања на зборот се од страни за кои прв пат си слушнал, со по некој њуз сајт.
    Да, Википедија не е релевантен извор. Сум менувала и јас таму, менувале и луѓе.
    Нешто околу артиклот на википедија:
    Баш реченицата што ја извади вика: "нормално дека оној што ќе го наречеш ТЕРФ ќе рече дека изразот е само навреда, ама не му верувајте" :rofl:
    Значи точна дефиниција за навреда ти дава. Ако наречеш некоја курва, има таа одбрана против тоа? Никогаш и никако, затоа што е збор што значи и ништо и сѐ, што може секогаш секој да го употреби за било која личност што не му се допаѓа. Апсолутно исто е и со ТЕРФ.
    Друг момент е оној кај што артиклот е заклучен за уредување од јавноста, значи знаат дека ако го отклучат ќе биде сменет и не им одговара.
    И трета што за уредување на овој артикал се бараат "модератори со специфичен поглед на тематиката". Значи некој што е спремен да го продава срањето. Како што веќе реков, уште во првото мислење: "Океанија е во војна во Источна Азија, Океанија секогаш била во војна со Источна Азија". Не сум јас крива што не ја сфати референцата.
    И да, твоите последни мислења на темата се строго личен напад кон мене, со оглед на тоа што од сите мои аргументи ти се фати за навредата, за изразот кој по тебе јас би требало да го прифатам и да кажам, да, така е. Во право си.
    Ништо друго од моите мислења не е битно.
    Битно е само дека јас кажав "не, не сум ТЕРФ" и тоа според википедија е релевантен доказ дека сум. Така и вештерките ги осудувале.
    Не, не ме навредува тоа. Исто како што и курва не би ме навредило. Неколку безначајни навреди нема да ме заќутат и сопрат да зборувам.
    "Личноста што ја навредувате ќе ви рече дека тоа е навреда, ама не и верувајте." Ова ти е буквална дефиноција за навреда, замисли сите да се водевме по ова, и кој пат кога некој речеше дека нешто е навредлив израз да му речеш "ама не ти веруваме, тоа го викаш само затоа што е упатен кон тебе".
    @RainBow може и да реагира на твоето лечење фрустрација. За среќа, ова не е Википедија. И темата не е ДАнгел.
    Вратете се на дискутирање на парадите.
    Да, не ти смета што вика дека хомосексуалци не постојат? Побитно е дали јас сум ТЕРФ или не?

Последна измена: 7 јуни 2019
    На EvAngelos, Lianna Anna и tessie им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Не знам шЧо зборвате... можи попросто, ко за мене?

На ane.bella, CameliaMiller и tessie им се допаѓа ова.
  16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Викаат вештерка сум била.
    Јас им викам вештерки не постојат, ама ако веруваат во нив, нема проблем. :D
    Проблемот е што сум реагирала дека бришење на Сторм и заменување на Марша од хомосексуален маж во хетеросексуална жена е мизогинија и хомофобија.
    Не било тоа мизогинија и хомофобија, јас сум била трасфобична.
    Трансфобична сум била и затоа што сум рекла дека во дискусии за абортус не им е место на транс жените, туку на транс мажите.
    Трансфобична сум била и затоа што сум рекла дека е ок да не си отворен за врска со транс жени, а да се декларираш како лезбејка. Трансфобична сум била затоа што сум рекла дека преферирање на едни гениталии во однос на други е сосема во ред. И ако некој не го палат пениси, не го прави тоа неинклузивен кон транс жени. Едноставно не го палат пениси и тоа е тоа.
    Трансфобична сум била затоа што сум рекла дека женски деца се абортираат уште пред да се родат, се убиваат уште пред да развијат чувство за род.
    И така...
    Лов на вештерки.

На Nausicaa, CameliaMiller, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    На oblace1 и WildMk им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Не гледам дебели и постари од 30...
    Не е баш

жени во костуми за капење со гордост го покажаа своето тело без разлика на нивната големина, висина, кожа, „недостатоци“

На boo3, kolovoz, Animali и 7 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    На сите портали има за парадава, има слики и од жени во костим за капење ама се во инвалидска количка

На kolovoz и WildMk им се допаѓа ова.
  20. Independent Girl

Independent Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.190
    Овие поише отишле да се испромовираат отколку некоја поента да постигнат.

На kolovoz, Animali, VoodooGirl и 4 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.